Stela Popescu: peste 25 de filme şi zeci de spectacole de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei“ din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, în urma turneului cu musicalul „O noapte furtunoasă“ al echipei Operei Comice pentru Copii din Bucureşti la Israel.

Actriţa Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935 în satul Orhei din Republica Moldova, într-o familie de învăţători. Una dintre cele mai pregnante amintiri ale acesteia era legată de invadarea Basarabiei de către armata rusă – în 1940, tatăl ei, intelectual, a fost deportat în Siberia, iar mama a fugit cu ea în România, la Braşov. Actriţa a studiat mai bine de un an la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, însă a renunţat când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a debutat la Studioul Casandra, când şi-a luat diploma cu „Nu-i întotdeauna praznic“ de A.N. Ostrovschi, iar după încheierea studiilor, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde susţinea chiar şi 400 de spectacole anual. 

Ulterior, din 1963 până în 1969, a jucat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti, după care s-a angajat la Teatrul de Comedie, fără să renunţe la o colaborare la care ţinea, şi anume cu Radiodifuziunea Română – Radioteleviziunea, la acea vreme. Din cei 24 de ani la Teatrul de Comedie a interpretat vreo 10 ani consecutivi roluri în „Peţitoarea“, respectiv „Plicul“. De asemenea, piesele „Trei surori“ de Cehov şi „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian au ajutat-o să se facă remarcată în acea perioadă. După Revoluţie, însă, Stela Popescu a revenit la Teatrul „Constantin Tănase“, unde a interpretat roluri, până de curând, în spectacole ca „Stela,de la Tănase“ (2016) şi „Aplauze, Aplauze“ (2010). De-a lungul anilor, a mai primit aplauzele răsunătoare ale publicului datorită personajelor din spectacole precum: „Omul care a văzut moartea“, „Mama Boema“ şi „Boema, slăbiciunea mea“. Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu şi Valeriu Moisescu au doar câţiva dintre regizorii cu care a colaborat actriţa. Între 1971 şi 1979, aţi privit-o atât pe scenă, cât şi pe micul ecran alături de Ştefan Bănică şi, mai târziu, alături de Alexandru Arşinel – mai multe scenete au fost semnate de Mihai Maximilian, soţul ei, cu care a fost căsătorită până în 1998, la moartea acestuia.

image

FOTO: Arhiva Adevărul

Debut cinematografic în 1958

Stela Popescu a debutat în cinematografie, în 1958,  în pelicula „Alo? Aţi gresit numărul“, regizată de Andrei Călăraşu, cu Iurie Darie şi Ştefan Tapalagă în rolurile pricipale. Actriţa a jucat în peste 25 de filme şi a fost, pe rând, The Vamp din „Nea Mărin miliardar“ (1979), film cu Amza Pellea şi Draga Olteanu Matei; Zaraza din „Pe malul stâng al Dunării albastre“ (1983) peliculă din distribuţia cărei au mai făcut parte Gina Patrichi şi Gheorghe Dinică; şi Mimi Ionescu din „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1988), cu Marin Moraru şi Florin Piersic.  

În ultimii ani, spectatorii au văzut-o şi în seriale de televiziune – în „Războiul Sexelor“ a interpretat-o pe Tincuţa (2007-2008), în „Regina“, pe Sofia Rădulescu (2008-2009), dar memorabile au rămas alte două personaje: Coana Chiva din „Aniela“ (2009-2010) şi Zahira din „Iubire şi onoare“ (2011). În ce priveşte cariera în televiziune, actriţa a moderat şi emisiuni TV, printre ele: „Sare şi piper“, difuzată de postul Naţional TV şi „Pentru dumneavoastră, doamnă“, la Realitatea TV. 

 Te-ar putea interesa şi:

Stela Popescu a murit. A fost găsită de fiica adoptivă în propria casă. Actriţa ar fi făcut stop cardiorespirator 

Alexandru Arşinel a plâns în hohote la aflarea morţii Stelei Popescu. „Ea nu a mai răspuns de ieri, a murit de ieri“plângând în hohote la aflarea morţii 

Ce spunea Stela Popescu despre teamă de moarte, într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2012

Ultimul interviu al Stelei Popescu: „România e frumoasă, dar ne străduim din răsputeri s-o distrugem“. Ce planuri avea pentru luna decembrie

  

Stela Popescu, monolog de excepţie în serialul Las Fierbinţi despre situaţia învăţământului românesc

Reacţia lui Liviu Dragnea după moartea Stelei Popescu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite