Politico: Simion mizează pe Trump și MAGA pentru a câștiga alegerile din România
0Aprobarea lui Donald Trump în SUA poate fi la cote minime, dar candidatul de extremă dreapta care conduce în cursa pentru președinția României consideră că alinierea cu fostul președinte american este încă o rețetă câștigătoare înaintea alegerilor de duminică, scrie POLITICO.

George Simion, care poartă cu mândrie șepci cu sigla Trump, a vorbit pentru Politico imediat după o vizită la Washington, unde a acordat interviuri fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon, și activistului de extremă dreapta Jack Posobiec.
„Suntem aliații naturali ai Partidului Republican și suntem aproape perfect aliniați ideologic cu mișcarea MAGA”, a declarat Simion, referindu-se la partidul său, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Pentru susținătorii lui Trump, în special JD Vance și Elon Musk, alegerile din România au devenit o cauză celebră după ce au fost anulate dramatic în decembrie anul trecut.
În timp ce autoritățile române au declarat că anularea a fost necesară din cauza unor presupuse interferențe electorale și a unor atacuri hibride „agresive” din partea Rusiei, extrema dreaptă a acuzat că a fost răsturnată democrația, întrucât nu s-a putut accepta victoria în primul tur a lui Călin Georgescu, un naționalist simpatizant al Kremlinului, mai notează publicația.
Primul tur al reluării alegerilor va avea loc pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai. Dacă va câștiga președinția, Simion (38 de ani) a promis că îi va oferi lui Georgescu un rol de top, deși acesta nu a fost lăsat să-și reia candidatura.
„Suntem acum într-o campanie de restabilire a democrației, a voinței poporului, a statului de drept și a ordinii constituționale”, a spus Simion.
Jurnaliștii străini mai notează că AUR este un partid conservator din punct de vedere social, cu o viziune iredentistă de reconstruire a unei „Românii Mari”, ceea ce ridică perspectiva unor potențiale dispute teritoriale și tensiuni cu Ucraina, Moldova și Bulgaria. Deși neagă că este pro-rus, Simion dorește oprirea ajutorului militar pentru Ucraina.
Simion este favorit să câștige primul tur cu aproximativ 29% din voturi, potrivit sondajului „Poll of Polls” realizat de POLITICO. Dacă va câștiga pe 4 mai, totul va depinde de capacitatea contracandidatului aflat pe locul doi — fie fostul lider PNL Crin Antonescu (22%), fie primarul Capitalei Nicușor Dan (20%) — de a strânge suficiente voturi în turul al doilea.
Funcție pentru Georgescu
Recent, presa din România a dezvăluit că Simion a angajat o firmă de lobby din SUA pentru 1,5 milioane de dolari, în vederea obținerii unor întâlniri cu figuri politice americane cheie și pentru apariții media în SUA. Controversa vizează dacă AUR ar fi putut folosi bani de la stat, destinați partidelor, pentru acest proiect de promovare.
Simion a insistat că documentul care detalia un astfel de acord nu este un contract, ci o scrisoare de intenție. Totuși, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat pe 24 aprilie că va investiga finanțarea partidului.
Antonescu l-a acuzat pe Simion că investește „în propriul cult al personalității și în conspiraționiști faimoși din străinătate. În loc să lupte pentru România aici, preferă să plătească pe altcineva, acolo, ca să ne umilească pe toți.”
Simion speră să valorifice sprijinul acumulat de Georgescu anul trecut, promițându-i acestuia o funcție importantă, posibil chiar cea de prim-ministru.
„Cred că este normal ca el să ocupe rolul pe care și-l dorește. Pentru că este românul care a primit cele mai multe voturi, el trebuia să ocupe locul de la Cotroceni, iar aceasta este o cale de a reveni la normalitate și de a repara ce mai poate fi reparat, pentru că democrația și încrederea românilor în statul de drept au fost grav rănite”, a spus Simion.
Simion a declarat anterior că cei care au respins candidatura lui Georgescu ar trebui „jupuiți”, ceea ce l-a determinat pe primarul Capitalei să-l descrie drept un „bătăuș” care „a instigat la violență în spațiul public și a afectat societatea”.
Totuși, acesta nu ar avea totuși libertatea deplină de a numi un premier. Deși președintele propune această funcție, are nevoie de sprijinul unei majorități parlamentare. În actualul Parlament, AUR este în opoziție, în timp ce PSD și PNL formează majoritatea de guvernare. Antonescu este candidatul comun al acestora.
Val de nemulțumire anti-sistem
Extrema dreaptă a profitat de frustrările de lungă durată din România față de corupția și ineficiența clasei politice — PSD și PNL — pe care le acuză că au orchestrat anularea alegerilor. Alegerile prezidențiale de anul trecut au fost prima dată în istoria post-comunistă a României când niciun candidat al partidelor tradiționale nu a ajuns în turul al doilea.
Pentru Simion, anularea este o dovadă în plus că România este condusă de același grup care a preluat puterea în 1989, după căderea comunismului, și care a mimat doar tranziția la democrație.
„Guvernul a organizat campania și alegerile și a pierdut alegerile”, a spus Simion despre votul de anul trecut.
Dar și el este acuzat că a încălcat regulile electorale, amintește publicația.
Mai mulți români care au primit recent scrisori personale din partea lui Simion s-au plâns la autoritățile electorale de o posibilă încălcare a normelor GDPR privind utilizarea datelor cu caracter personal. O autoritate electorală regională a trimis ulterior o plângere către procurori. Simion a răspuns că partidul său a avut acces la registrul electoral, care conține datele alegătorilor eligibili, și a declarat că mulți dintre cei înscriși acolo sunt decedați.
Persona non grata
Simion, care are interdicție de a intra în Ucraina și Moldova din cauza campaniilor anterioare pentru recuperarea unor teritorii din aceste țări, a declarat că se roagă ca Trump să găsească o cale de a aduce pacea în Ucraina.
Războiul reprezintă o dilemă pentru Simion. Deși este un naționalist care se aliniază cu MAGA în ceea ce privește lăsarea Ucrainei să se descurce singură, este mult mai puțin dispus decât Trump să se alinieze public cu Rusia. De fapt, Simion se prezintă ca fiind candidatul care poate menține implicarea militară a SUA în România.
„Ceea ce ne dorim, ca țară afectată de imperialismul german și rus în istorie, este ca această formulă de pace să vină cu noi garanții de securitate pentru următorii 30–50 de ani, astfel încât Rusia să nu mai poată face ce a făcut, încălcând toate tratatele internaționale”, a spus Simion.
Deși competitorii săi din alegerile de anul trecut l-au acuzat că dorește scoaterea României din UE, Simion a insistat că vrea ca țara să rămână în blocul comunitar, dar că UE ar trebui să se ocupe exclusiv de economie, fără a se implica în cultură și apărare.
Simion a subliniat, de asemenea, că vrea ca România să rămână în NATO, condus de SUA.
„Nu cred că o forță de apărare condusă de Franța și Marea Britanie poate fi o alternativă la soluția de securitate care a funcționat de la al Doilea Război Mondial încoace, formula Pax Americana”, a spus el, referindu-se la o nouă arhitectură de securitate pentru Europa și, în special, pentru Ucraina postbelică.
În schimb, a spus el, țările membre NATO ar trebui să urmeze cererea lui Trump de a-și crește cheltuielile militare.
„Toate țările trebuie să crească aceste cheltuieli; mi se pare corect să plătești pentru propria ta securitate și să investești în ea”, a adăugat el.