Interzis la cumpărat alcool în apropierea secțiilor de votare. Ce alte interdicții sunt în ziua votului

0
Publicat:

În ziua votului, pe 1 decembrie 2024, la scrutinul pentru alegerea membrilor Senatului și Camerei Deputaților, este interzisă comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri față de secția de votare. În caz contrar, amenzile pot ajunge și la 3.000 de lei. Legea prevede și alte cazuri are pot atrage măsuri contravenționale sau chiar pedepsa cu închisoarea.  

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Pe 1 decembrie 2024, în ziua votului pentru membrii Parlamentului României, respectiv pentru Camera Deputaților și Senat, nicio persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în sala de vot mai mult decât timpul necesar exercitării dreptului de vot, cu excepția membrilor biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și personalul tehnic. 

„Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. În acest scop, puterile lui se întind și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 metri”, precizează legea. 

Comercializarea sau consumul de alcool la o distanță mai mică este interzisă prin lege și poate fi pedepsită cu amenzi între 2.200 și 3.000 de lei. 

Votul este secret

Votul este secret. Este interzisă fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători, în caz contrar constituie contravenție. De asemenea, votul nu poate fi exprimat în numele altui alegător, iar alegătorii votează separat, în cabine închise. Și violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește contravențional, iar în cazul unui membru al biroului electoral pedeapsa poate ajunge și la închisoare de la 6 luni la 3 ani, dar și la interzicerea exercitării unor drepturi. 

Este interzisă propaganda electorală în interiorul secției de vot sau în jurul acesteia. De asemenea este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice gen pentru participarea la vot.

De altfel, campania pentru alegerile parlamentare 2024 se încheie pe 30 noiembrie, la ora 7.00,  iar continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, inclusiv în ziua votului poate fi pedepsită cu amendă între 2.200 și 3.000 de lei. 

În timpul exercitării votului ștampila de vot trebuie returnată și este interzisă folosirea acesteia în alt scop.  

Alegeri Parlamentare 2024

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite