Cum se votează pe 1 decembrie. Câte buletine de vot vom primi?
0Românii sunt chemați la urne din nou pe 1 decembrie, de Ziua Națională, pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Parlamentul României, organul legislativ suprem al țării.
Update
Românii vor putea alege dintre 22 de partide pro-europene și 10 anti-europene.
Partide pro-europene. PSD are cei mai mulți candidați pentru Senat și Camera Deputaților, nu mai puțin de 639, urmat de PNL-630 de candidați, Forța Dreptei-619, UDMR-596 , USR-589, Partidul Social Democrat Independent – 477, Partidul România în Acţiune – 424, Partidul Social Democrat Unit – 329, REPER – 273, Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT)- 263, Alianţa National Creştină – 244, Partidul Ecologist Român – 128, Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate (SENS) – 100, Partidul Noua Românie – 73, Liga Acţiunii Naţionale – 64, Partidul Verde – 10, Uniunea Geto-Dacilor – 8, Partidul Patria – 7, Partidul Dreptăţii – 4, Partidul Pensionarilor Uniţi – 1 și Partidul Phralipe al Romilor – 1.
Partide anti-europene. SOS România are în total cei mai mulți candidați -636, urmat de AUR – 621, Partidul National Conservator Român – 435, România Socialistă – 333, Alternativa pentru Demnitate Naţională – 294, Patrioţii Poporului Român – 172, Partidul Oamenilor Tineri (POT) – 149, Partidul Republican din România – 25, Partidul Oamenilor Credincioşi – 14, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat-10.
Știre inițială
La alegerile din 1 decembrie 2024, se aleg membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare sunt constituite circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, plus o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Numărul total al circumscripțiilor ajunge astfel la 43.
Votul în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, pe 1 decembrie 2024, dată care va marca astfel cel de-al zecelea astfel de scrutin după Revoluția din 1989.
Cum votăm
Votul în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 1 decembrie 2024, între orele 07.00 și 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mult la ora 23.59.
Cetățenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților și își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Votul este secret, pe baza liberului consimțământ, și nu poate fi exprimat în numele altui alegător, iar alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
Atenție! Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă.
Ștampila cu mențiunea "VOTAT", încredințată pentru votare, se restituie președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor, care nu poate fi însă din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.
Cum arată buletinele de vot
În cazul Camerei Deputaților și Senatului sunt două buletine de vot separate. Pe fiecare buletin de vot se vor regăsi patrulatere, paralele între ele, în număr suficient pentru a cuprinde toate listele de candidați și candidaturile independente, iar în patrulatere se vor regăsi listele de candidați.
Exemplu: Macheta Buletin Vot Camera Deputaților - București
Macheta Buletin Vot Camera Deputatilor 2024 by Web Adevarul on Scribd
Candidații se identifică pe listă prin prenume, nume și, în cazul alianțelor, prin apartenența politică și se trec în ordinea stabilită de partidul politic, alianța politică, alianța electorală sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale care a depus lista.
Macheta Buletin Vot Senat 2024 - București
Macheta Buletin Vot Senat 2024 by Web Adevarul on Scribd