Unde mergem să votăm pe 1 decembrie. Cum afli secția la care ești arondat și cine poate solicita urna mobilă
0În cazul scrutinului pentru Parlament, pe teritoriul României, alegătorii pot opta să voteze în orice secție din județul în care au domiciliul sau reședința, cu viză de flotant.
Cetățenii români pot vota pe teritoriul țării în localitatea de domiciliu sau reședință, în același județ în care au domiciliul sau reședința, cu viza de flotant. Acest lucru nu se aplică însă și în cazul bucureștenilor, care nu vor putea să voteze în alt sector față de cel în care este secția la care sunt arondați.
La alegerile din 1 decembrie 2024, se aleg membrii Senatului și ai Camerei Deputaților, prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare sunt constituite circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, plus o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Numărul total al circumscripțiilor ajunge astfel la 43.
Unde poți vota
Alegătorii votează la secția de votare la care sunt arondați. În cazul în care se află în altă unitate localitate din cadrul aceleiași circumscripții electorale, alegătorii pot să își exercite dreptul orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde au domiciliul sau reședința.
Secția de vot la care sunt arondați poate fi aflată prin accesarea www.registrulelectoral.ro, unde trebuie introduse datele personale.
Cine poate solicita urna specială
Alegătorii care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, denumit în continuare alegător netransportabil, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.
Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secție de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.
Cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse și la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București, cel mai târziu vineri, 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice.
Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon, însă cel lipsa acestuia nu anulează cererea.
Cererea trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate.
Urna specială pot solicita și alegătorii internați în ziua votului sau persoanele reținute, deținute sau arestate la domiciliu care nu și-au pierdut dreptul de vot.