Grupul pentru Dialog Social: România democratică și europeană pur și simplu nu are viitor cu Călin Georgescu
0Grupul pentru Dialog Social (GDS) avertizează în contextul alegerilor din 2024: România trebuie să rămână pe calea europeană! GDS respinge viziunile anti-europene ale unor candidați precum Călin Georgescu

Grupul pentru Dialog Social (GDS), una dintre cele mai importante voci ale societății civile din România, a transmis un mesaj clar și ferm în contextul alegerilor prezidențiale din 2024. Fondat în timpul Revoluției din 1989, GDS s-a definit mereu ca o organizație pro-democratică și pro-europeană. În cei 35 de ani de activitate, grupul a fost un susținător constant al integrării României în Uniunea Europeană și NATO, considerându-le drept piloni fundamentali pentru viitorul țării.
„Grupul pentru Dialog Social s-a născut în zilele Revoluției ca expresie a convingerii că singurul viitor al României este cel democratic și european”, a subliniat GDS într-un comunicat de presă. În acest context, grupul reafirmă angajamentul său față de valorile europene și importanța apartenenței României la aceste alianțe internaționale.
De-a lungul decadelor, GDS a militat pentru consolidarea poziției României în Uniunea Europeană și NATO, considerând că aceste două structuri reprezintă cel mai bun mediu pentru dezvoltarea economică și securitatea națională. „Ca membru în aceste două alianțe, România se bucură de cea mai bună situație economică și militară din întreaga sa existență”, se arată în comunicat.
În această perioadă electorală, GDS își exprimă dezacordul față de candidații care promovează o viziune contrară acestei orientări pro-europene. Astfel, grupul critică dur candidatul Călin Georgescu, considerându-l incompatibil cu valorile democratice ale României și ale Uniunii Europene. „Admirația lui pentru extrema dreaptă din interbelicul românesc, care ar fi trebuit să fie de la bun început pedepsită de justiție conform legilor în vigoare, este incompatibilă cu democrația europeană”, se afirmă în comunicat. GDS mai subliniază și apropierea lui Georgescu de regimul autoritar al președintelui rus Vladimir Putin, o atitudine ce contravine principiilor NATO și UE.
„România democratică și europeană pur și simplu nu are viitor cu Călin Georgescu. Ce propune el nu e viitor – ci un trecut criminal, de ale cărui orori credeam până acum că ne-am despărțit definitiv”, se menționează în comunicat, evidențiind incompatibilitatea viziunii acestuia cu drumul pro-european al țării.
GDS susține în mod ferm candidatul pro-european rămas în cursă, Elena Lasconi. „Dincolo de orice rezerve posibile privind calitățile Elenei Lasconi, ea a rămas singurul candidat pro-european”, a declarat grupul, subliniind că pentru ca destinul european al României să continue, este esențial ca electoratul pro-UE să susțină acest candidat. GDS face un apel la susținerea Elenei Lasconi, având în vedere că aceasta este singura opțiune pentru păstrarea României în Uniunea Europeană și NATO.
„Este un vot cât un referendum pro-UE. Astfel trebuie tratat. Iar GDS se va opune instalării unui președinte legionar, fascist și putinist la Cotroceni. Și va susține candidatul pro-european rămas în cursă”, se mai afirmă în comunicat, reafirmând angajamentul grupului de a lupta pentru continuarea parcursului european al României.
În final, Grupul pentru Dialog Social subliniază că „România europeană e tot ce am reușit mai bun în existența noastră statală” și că destinul european al țării trebuie să continue.
Grupul pentru Dialog Social (GDS) este o asociație independentă, neguvernamentală și fără scop patrimonial, înființată pe 31 decembrie 1989, imediat după căderea regimului comunist. Scopul principal al GDS este să apere și să promoveze valorile democrației, libertăților fundamentale și drepturilor omului. Organizația își propune să fie o instanță de reflecție critică asupra problemelor esențiale ale societății românești, având ca principal mijloc de acțiune dialogul social. GDS interacționează cu diverse componente ale societății și cu instituțiile legislative și executive ale statului, dar nu are intenția de a deveni o formațiune politică.