LIVE TEXT Alegeri parlamentare 2024. PSD este pe primul loc, urmat de AUR, PNL și USR. SOS și POT trec pragul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au chemați, duminică, 1 decembrie 2024, să voteze pentru a-și alege reprezentanții în Parlament. PSD conduce după centralizarea a peste 98 % dintre procesele verbale din secţii, cu 22,95%, AUR obține 18,5 %, PNL-14,51%, USR-11,89%, iar UDMR-6,56%. SOS și POT trec pragul electoral și intră în Parlament.

Românii își aleg reprezentanții în Parlament Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Românii își aleg reprezentanții în Parlament Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Date despre PREZENȚA LA VOT REGĂSIȚI AICI

UPDATE: 6.40  În urma centralizării a peste 98 % dintre procesele verbale din secţii, PSD are 22,95%, AUR obține 18,5 %, PNL-14,51%, USR-11,89%, SOS-7,49%, UDMR-6,56%, POT-6,16%.

PSD conduce în cele mai multe județe, printre care: Teleorman, Dolj, Olt, Buzău, Brăila, Galați, Botoșani, Dâmbovița, Ialomița, Gorj, Tulcea, Vrancea, Mehedinți.

În Constanța, AUR obține 20,25%, fiind pe primul loc în preferințele alegătorilor. De asemenea, AUR conduce și în județele Suceava și Arad.

PNL câștigă în județele Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Giurgiu și Ilfov.

USR este pe primul loc în Brașov și Timiș.

UPDATE 00.35. După centralizarea a peste 55% dintre procesele verbale de la secţiile de votare, ordinea partidelor ce ar urma să intre în Parlament este următoarea: PSD, AUR, PNL, USR, UDMR, SOS România şi POT, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.

PSD conduce, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, cu peste 23% dintre voturile numărate până acum.

UPDATE 24.20. S-au numărat 7% din voturile din diaspora.

USR s-a plasat pe primul loc în preferinţele românilor din diaspora, după numărarea a 7% din voturile cetăţenilor români din afara ţării.

Astfel, la Senat USR are 37,64%, PNL - 13,78%, AUR - 12,13%, PSD - 8,55%.

UPDATE 24.00. La ora 23.00, potrivit datelor transmise de AEP, după centralizarea a puţin mai mult de 5% din procesele-verbale din Capitală Partidus Social Democrat se plasează pe poziţia întâi în preferinţele bucureştenilor atât pentru camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat, cu 22%, urmat de USR, AUR şi PNL.

Cu toate acestea, în sectoarele 1 şi 2, USR este pe primul loc, iar PSD pe locul al doilea.

În Sectorul 4 nu fusese încă centralizat niciun proces-verbal.

Ordinea la nivel naţional

După ce la nivel au fost centralizate peste 36% dintre procesele verbale, PNL este pe primul loc în Giurgiu, Ilfov, Cluj, Bihor, Alba şi Sibiu.

În Bihor, judeţul noului lider PNL Ilie Bolojan, au fost centralizate deja voturile de la peste 30% dintre secţiile de votare, iar liberalii conduc deocamdată cu peste 35%. În Giurgiu, singurul judeţul unde candidatul PNL la prezidenţiale a ieşit pe primul loc, momentan liberalii conduc cu peste 47%.

După centralizarea a peste 23% dintre voturi, AUR obţinuse cele mai multe dintre voturile centralizare până acum în judeţele Constanţa, Tulcea, Sibiu, Braşov, Suceava, Timiş şi Arad.

UPDATE 23.30. După ce s-au numărat 5.310 dintre cele 20.059 procese-verbale de la secțiile de votare din țară și din diaspora, clasamentul provizoriu este cel de mai jos:

SENAT

PSD-24,31%

AUR-17,97 %

PNL-13,88 %

UDMR- 13,35%

USR- 7,72%%

SOS- 6,87%

POT-5,09 %

CAMERA DEPUTAȚILOR

PSD-23,68%

AUR-17,34 %

PNL-13,38 %

UDMR- 13,35%

USR- 7,63%%

SOS- 6,44%

POT-5,32 %

Iată datele sondajului CURS pentru ora 21.00, la închiderea urnelor, fără diaspora :

SENAT

PSD-25.70%

AUR- 19.50%

USR-15,7%

PNL- 15,6%

SOS -5,5%

POT-5,3%

UDMR-5%

SENS-3,10%

ALT PARTID -4.60%

CAMERA DEPUTAȚILOR

PSD: 25,50%

AUR: 19.30%

USR: 15,7%

PNL: 15,3%

POT și SOS 5,5%

UDMR: 5%

SENS: 3,4%

ALT PARTID 4,8%

UPDATE 21.00 Rezultatele exit-polului CURS pentru alegerile parlamentare arată PSD și AUR pe primele locuri, urmate de USR și PNL, care sunt la egalitate. Specificam faptul ca aceste date sunt valabile DOAR pentru sectiile de pe teritoriul Romaniei, fara a tine cont de sectiile din strainatate.

Sondaj CURS

PSD - 26.00%

AUR - 19.00%

PNL - 15.50%

USR - 15.50%

SOS - 5.50%

POT: 5.50%

UDMR: 5.00%

SENS: 3.30%

REPER: 1.20%

FORȚA DREPTEI: 1.10%

UPDATE 22.20. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a declarat mândru de rezultatele obţinute la alegerile parlamentare.

Kelemen Hunor s-a referit strict la rezultatele partidului său, declarându-se mândru de cele peste 540.000 de voturi obţinute, care, spune el, arată faptul că UDMR este o comunitate puternică şi unită, care are un cuvânt de spus în orientarea viitoare a României.

„Trebuie să mulţumim maghiarilor şi românilor care au pus ştampila pe UDMR şi au fost de acord că vocea raţiunii contează. Fără vocea raţiunii, nu se poate construi nimic. Sunt mândru pentru acest rezultat, după calculele noastre vorbim de 5,5% sau 5,6%, peste 540.000 de voturi, nu vreau să comentez exit-poll urile fiindcă am mai văzut, trebuie să aşteptăm numărarea voturilor”, a precizat Kelemen Hunor.

UPDATE 22.15. Ilie Bolojan, liderul PNL, spune că formațiunea pe care o conduce este dispusă să intre la guvernare având în vedere votul fragmentat la parlamentare.

"Avem două categorii de electori, cei care ne-au votat și săptămâna trecută şi cei care au văzut că PNL a înțeles votul de săptămâna trecută şi a schimbat direcția, au revenit lângă PNL. Nu-i vom dezamăgi. PNL va susține ceea ce a aprobat săptămâna trecută : reformare lumii politice, reforma statului pentru a avea un stat eficient şi politici corecte din care să rezulte că statul îl respecta pe cetățean şi țara noastră e un loc bun pentru tinerii noștri. Vom susține valorile noastre: libertățile, antreprenoriatul, familia, comunitățile şi țara noastră. În ceea ce privește rezultatul votului, așa cum vedeți, va fi un parlament pulverizat, cu mai multe partide şi cred că, inevitabil, se va pune problema formării unei coaliții de guvernare. PNL e dispus să participe la o astfel de coaliție în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara noastră. Sper că în zilele următoare partidele politice responsabile să se întâlnească şi să vadă care e formula de guvernare care poate duce România înainte", a declarat Ilie Bolojan după exit-poll.

UPDATE 21.45. Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a făcut apel la unitate și a îndemnat românii să aștepte rezultatele finale înainte de orice.

”Dumnezeu să binecuvânteze România în Uniunea Europeană şi în NATO. Noi, uniţi, putem face minuni! Noi, dacă suntem uniţi, roboţii ruşi de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democraţia, asta este cert! Nu au cum să facă lucrul acesta! Noi nu am uitat tancurile lor atunci când ne-au ocupat ţara şi nu am uitat câtă suferinţă au adus. Înţeleg ce se întâmplă în societate, înţeleg supărările, înţeleg frustrările şi tocmai de aceea mă aflu acum aici. Acesta este rezultatul pe care politicienii vechi l-au făcut vreme de 35 de ani. Ei şi-au creat sistemul lor care acum a înfuriat poporul român. Cred că trebuie să facem pe bune o schimbare şi să recreăm elita politică şi, de asemenea, foarte important, să dăm mai mult credit elitei intelectuale şi culturale din ţara asta”, a afirmat Elena Lasconi, duminică seară, după închiderea secţiilor de votare.

UPDATE 21.20.  Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță cǎ nu va mai face declarații pânǎ la finalizarea numărătorii voturilor, însǎ afirmǎ cǎ primele rezultate anunțate de sondaje după închiderea urnelor arată mesajul transmis de români: Uniunea Europeană, dar și protejarea identității naționale.

"Astăzi, românii au confirmat faptul cǎ PSD este principală forță politicǎ a României, le mulțumim tuturor românilor care ne-au votat, dar şi celor care nu au ales PSD, am inteles exact răspunderea pe care o avem fata de România. Consider ca trebuie sa privim cu totii cu atenție rezultatele de azi. E un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice: sa continue sa dezvolte tara cu bani europeni, dar in același timp sa ne protejam identitatea, valorile naționale, dar si credința", a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE 20.00 Peste 9,2 milioane români au votat până la ora 20, iar prezența la vot a ajuns la 51,15%.  

UPDATE 19.25 Prezența la vot a ajuns la 50%. Peste 9 milioane de români au votat până la această oră.

UPDATE 19.00 Cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezența la vot a ajuns la 49,05%. Peste 8,8 milioane români au votat până acum.

UPDATE 18.00 Mai sunt trei ore până la închiderea urnelor și  46.14% din electorat și-a exprimat dreptul la vot. Peste 8.3 milioane de români au fost la urne. 

UPDATE 17.30 La sediul PSD a ajuns președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose. „Din păcate în România s-a votat in ultimii 35 de ani doar emotional. Votam emotional pe cine e mai dragut, mai simpatic. E si vina noastră, că programele nu am ajuns la oameni. A fost un vot de frică - o constientizare ca am ales cel mai simpatic medic nu pe ala care stie”, a declarat el la intrarea in PSD.

UPDATE 17.56 Cozi kilometrice la vot în Chișinău. Cetățenii români care vor să-și exprime dreptul la vot sunt nevoiți să aștepte zeci de minute pentru a putea ajunge la urne.

Românii stau la cozi la Chișinău FOTO Adevărul
Românii stau la cozi la Chișinău FOTO Adevărul

Numărul de alegători este mare iar secțiile de votare sunt isuficiente. Din această cauză oamenii sunt nevoiți să stea la rând. 

UPDATE 17.45 Odată cu prezența la vot s-au înmulțit și incidentele electorale. Conform MAI au fost primite 162 de sesizări pentru contravenții și infracțiunii legate de alegerile parlamentare. Dintre acestea s-au confirmat deocamdată 78. În total au fost întocmite 45 de dosare penale și au fost aplicate 18 amenzi. Unul dintre cele mai grave incidente a avut loc la Mehedinți acolo unde mai multe persoane sunt cercetate pentru fraudă la vot. În primul rând este vorba despre o tânără care a votat la o secție din Franța iar mai apoi a încercat să voteze încă odată la o secție din județul Mehedinți. Pe lângă tânără, alte trei femei au votat în numele altor persoane, tot la Mehedinți, și au introdus în urne buletinele de vot. În București, la o secție de votare, un bărbat a fost amendat cu 4700 de lei fiindcă îi îndemna pe oameni să voteze cu un anumit partid. Dosar penal a fost întocmit și la Motru acolo unde o persoană a introdus în urnă trei buletine de vot. 

UPDATE 17.30 Apariție inedită într-o secție de votare din comuna Havârna, județul Botoșani. Un bărbat îmbrăcat în femeie a venit să-și exprime dreptul la vot, stârnind amuzamentul membrilor comisiei de votare. După ce a votat botoșăneanul îmbrăcat cu rochie de seară și pălărie a plecat liniștit către casă. Apariție total inedită într-o secție de votare de la țară. Ținuta șocantă purtată de un alegător la cabina de vot.

UPDATE 17.00 Cu numai patru ore înainte de închiderea urnelor în jur 41.76% din electorat și-a exprimat dreptul la vot. Adică în jur de 7.520.331 de români. Aproape jumătate din persoanele cu drept de vot din România au mers la urne ceea ce este o premieră pentru ultimele două decenii.   

UPDATE 15.45 Potrivit estimărilor electorale de până la ora 14.00, PSD continuă să conducă în preferințele alegătorilor cu 25 %. Pe locul doi se situează AUR cu 16%. Pe trei și patru, în ordine sunt PNL cu 14% și USR cu 12%. De menționat că până în prezent 7% din electorat a votat cu SOS iar UDMR, POT și SENS au câte 5%, adică la pragul electoral. 

UPDATE 15.42 O femeie din Piatra Neamț a fost prinsă în timp ce încerca să introducă în urnă un buletin de vot în plus, la Senat. Incidentul petrecut într-o secție de votare din municipiul Piatra Neamț a fost sesizat de președintele secției de votare. Acesta a observat că femeia avea două buletine pentru Senat, în loc de unul și a oprit-o înainte să le introducă în urnă. Polițiștii au întocmit dosar penal.  Dosar penal pentru fraudă la alegeri. O femeie a primit mai multe buletine de vot.

UPDATE 15.37 Dosar penal pentru europarlamentara Diana Șoșoacă după ce, împreună cu mai multe persoane, ar fi participat la o acțiune de comemorare a lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare. Evenimentul a avut loc chiar în satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov, unde este ridicată o troiță în memoria liderului legionar. Diana Șoșoacă, dosar penal după ce a participat la comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu ”Consider pe cine vreau eu patriot”.

UPDATE 15.30 Pentru ora 14.00, trendul în intenția de vot se menține, cu mici creșteri pentru primele locuri. Trei partide noi, douǎ suveraniste, celălalt progresiv, au șanse sǎ intre în Parlament, potrivit surselor Adevarul.

UPDATE 15.00 Toate buletinele de vot înregistrate în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale au ajuns în țară. Acestea au fost expediate către Biroul electoral numărul  48 pentru secțiile de votare din străinătate, anunță Ministerul Afacerilor Externe( MAE). Peste 97% dintre buletinele cu votul exprimat al românilor din străinătate se vor afla la biroul electoral pe 2 decembrie. 

UPDATE 14.38 Val de incidente electorale. Au fost raportate, în ultimele patru ore, nu mai puțin de opt incidente electorale, mai multe persoane ajungând să fie cercetate penal de polițiști. În comuna Lădești, Vâlcea, un bărbat este acuzat că făcea turism electoral, cărând votanți cu mașina. La Dolj, polițiștii au întocmit un dosar penal unui bărbat acuzat de fraudă electorală. Acesta a încercat să voteze de două ori. La Amara, în Ialomița, o altă persoană a reclamat că membrii unei secții de votare nu-i dau voie să-și exercite dreptul la vot. Polițiștii au făcut deja dosar penal pentru ”împiedicarea exercitării drepturile electorale”.

La Buzău, o persoană a fost prinsă în timp ce încerca, în schimbul unor beneficii, să influențeze alegătorii. În cel mai nordic oraș al României, la Darabani, județul Botoșani, polițiștii au observat că președinta unei secții de votare este de fapt membru al unui partid politic, după ce a mințit în declarația prin care a fost admisă în corpul experților electorali. Acum este cercetată pentru fals în declarații și uz de fals.

Alte două incidente grave au avut loc la Siliștea, Călărași, acolo unde un alegător a primit trei buletine de vot. La Galați, a avut loc un incident asemănător, cu un bărbat care a votat pe toate cele trei buletine de vot, primite de la membrii comisiei. În ambele cazuri au fost făcute dosare penale pentru fraudă la vot. Totodată la Râmnicu Vâlcea, un bărbat a fost amendat că a sunat aiurea la 112 reclamând o faptă ca nu se proba. 

UPDATE 14.30 Un bărbat a făcut scandal la o secție de votare din județul Cluj fiindcă nu a fost lăsat să dea ciocolată membrilor biroului electoral. Scos afară de un angajat al MAI arondat la respectiva secție de votare, clujeanul a devenit violent și a început să amenințe. Un alt bărbat din localitatea Ion Ghica, județul Ialomița, în stare de ebrietate, a încercat să deschidă ușa secției de votare, rupând cele trei sigilii. A fost imobilizat de un angajat al MAI.

UPDATE 14.20 Un bărbat a murit după ce a ieșit de la vot. Este vorba despre un prahovean de 76 de ani care efectiv a căzut din picioare în fața secției de votare numărul 301 din localitatea Stoienești. Conform datelor de la Serviciul Județean de Ambulanță Prahova bărbatul a suferit un stop cardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare, fiind declarat decesul. 

UPDATE 13.39 Potrivit unor surse politice, pana la ora 12.00, topul este condus de doua formațiuni pro-europene, insa formațiunile suveraniste, printre care o formațiune noua, însumează peste 25% din voturi. Un nou partid progresist se apropie de pragul de 5%.

UPDATE 13.00 Românii se prezintă masiv la vot. Peste patru milioane de cetățeni au trecut până la ora 13.00 pe la urne. Este o prezență record în ultimele două decenii. În momentul de față numărul votanților este dublu față  scrutinul din anul 2020, de la aceeași oră. Inclusiv în diaspora, pe oră, votează aproximativ 40.000 de români

UPDATE 11.50 Ministerul de Interne anunță cǎ au fost înregistrate 19 sesizări privind incidente electorale, în urma cărora s-au s-au dat 5 avertismente și doua amenzi in valoare de 6.500 lei pentru contravenții legate de procesul electoral, precum fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, și sfătuirea alegătorului cu cine să voteze.

"În acest caz, președintele unei secții de votare din județul Olt, la intrarea în cabina de vot, i-a înmânat unui alegător buletinul de vot gata deschis", anunțǎ MAI. 

De la începerea procesului de votare, mai multe persoane, membri ai birourilor electorale sau alegători, din județele Ilfov, Prahova, Constanța și Municipiul București, au avut nevoie de îngrijiri medicale, mai spune MAI.

UPDATE 10.00 Peste 1,2 milioane de persoane au votat la secţiile din ţară, la trei ore de la deschiderea urnelor. Prezenţa la nivel naţional este 6,97%, mult mai mare decât în urmă cu 4 ani. În străinătate au votat la ora 10:00 un număr de 185.545 de persoane.

UPDATE 9.48 Peste 1,2 milioane de români au votat până la această oră, atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, a fost depășit pragul de un milion de votanți în țară.

UPDATE 9.39 Premierul Marcel Ciolacu a votat, duminică, la Școala Gimnazială „Episcop Dionisie Romano”, din municipiul Buzău.

Am votat ca România să fie în continuare şi în spaţiul Schengen, şi în Uniunea Europeană, şi în NATO. Eu cred că astăzi românii au de ales între stabilitate şi haos. Eu cred că astăzi e zi foarte importantă pentru noi toţi românii să ne continuăm drumul european şi nord-atlantic. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, a declarat Ciolacu, la ieşirea din secţia de votare.

UPDATE 9:35 Elena Lasconi, președinta USR și candidat la alegerile prezidențiale, a votat, la o secţie din Câmpulung

Am votat de aici de la Câmpulung unde a avut loc cea mai longevivă mişcare de rezistenţă împotriva comunismului şi sper să ne audă de acolo, de lângă îngeri, şi Elisabeta Rizea. Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenunchiaţi, că vom rămâne liberi, vom gândi liberi. Am votat pentru România pe care o iubesc şi pe care sunt sigură că o iubiţi cu toţii. La mulţi ani, România! La mulţi ani, tuturor românilor!”, a precizat Lasconi.

UPDATE 09.05 Klaus Iohannis a votat, duminicǎ dimineața, în București. Președintele României i-a îndemnat pe români sǎ voteze pentru menținerea în NATO și UE.

Este un vot foarte important fiindcă în Parlament se votează legile din România, în Parlament se votează Guvernul. Este foarte important de ştiut cum să ne poziţionăm când venim la vot. Românii au ales calea euro-atlantică şi au ales-o bine şi suntem bine integraţi în Uniunea Europeană, suntem bine poziţionaţi şi foarte respectaţi în NATO. Dar ca să rămână aşa trebuie să votăm aşa . În concluzie, poftiţi la vot. Eu am votat pentru o Românie europeană”, a declarat Iohannis, la ieşirea din secţia de votare.

UPDATE 9:00 Peste 800.000 de români au votat până la ora 9:00. Dintre aceștia, peste 600.000 au votat la secţiile din ţară, la două ore de la deschiderea urnelor. Prezenţa la nivel naţional este 3,38%, mai mare decât în urmă cu 4 ani.

De asemenea, peste 175.000 de persoane au votat în străinătate.

UPDATE 8:50 Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a precizat că alegerile parlamentare sunt cele mai importante din acest an.

Am votat cum am votat de fiecare data, un partid care nu pune în discuție rǎmânerea în UE şi NATO. (..) Acestea sunt alegerile cele mai importante de anul acesta, ele decid cum va arǎta România în urmǎtorii 4 ani. Sǎ se informeze şi sǎ iasǎ la vot”, a afirmat primarul Nicușor Dan.

UPDATE 8:40 Călin Georgescu, clasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, și-a exprimat votul în cadrul alegerilor parlamentare. 

Am votat pentru ca binele să învingă răul. Am votat pentru pace, nu pentru război. Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată neamulului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România”, a declarat Georgescu. Acesta a plecat fără să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

UPDATE 8:30 Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a votat, duminică, în jurul orei 8:00, la secţia de votare de la Colegiul „Emanuil Gojdu” din Oradea. 

Am votat astăzi cu gândul la România modernă şi la România europeană. Îi îndemn pe toţi românii să se ducă la vot pentru că fiecare vot astăzi are o mare importanţă. Astăzi votăm nu doar pentru ţara noastră, ci votăm şi oameni şi partide. Am votat atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat cu oameni pe care îi recunoşti nu după vorbele lor, ci după faptele lor. Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate şi pentru ţară. Indiferent care sunt opţiunile dumneavoastră, vă rog să vă prezentaţi la vot, dar după aceea, începând de mâine, trebuie să ne respectăm unii pe alţii şi să fim uniţi în spiritul Zilei Naţionale”, a precizat Ilie Bolojan.

UPDATE 8:00 Prezenţa la nivel naţional este 1,39%, mai mare decât în urmă cu 4 ani. Până la această oră au votat deja, atât în străinătate cât și în țară, peste 420.000 de persoane. La ora 8:00, în țară sunt înregistrate 254.903 de voturi, iar în străinătate 171.039.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că, duminică, la ora 7.00, au fost deschise, fără a exista probleme, toate cele 18.968 de secţii de votare.

UPDATE 7:50 George Simion, președintele AUR, este primul lider politic care a votat la alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie. Acesta a votat, la puţin timp după deschiderea urnelor, la Colegiul Unirea din Focşani, județul Vrancea.

Am votat cu gândul la Ziua Naţională, la înaintaşi şi totodată la cei tineri, la copilul meu Radu, la toţi copiii României. Am votat ca pentru prima oară după 35 de ani să ne eliberăm de lanţuri, de cătuşe, de cei care caută să ne ţină prizonieri în sărăcie într-o ţară bogată. Am votat cu gândul la românii plecaţi în pribegie peste hotare. Am votat cu gândul că ei nu sunt nici trădători, nici muncitori necalificaţi. Am votat cu gândul la seniorii noştri care astăzi sunt umiliţi, la cei care sunt ţinuţi prizonieri prin vouchere, prin cupoane, prin diferite ajutoare sociale, la cei care au fost ameninţaţi ieri că vor rămâne fără ajutoare sociale, fără pensii, dacă nu votează cum trebuie”, a afirmat Simion, după ce a votat.

UPDATE 07:00 Duminică, de la ora 07:00, a început procesul de votare în țară. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege parlamentarii din peste 8.000 de candidaţi.  În ţară sunt 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950.

Alegeri parlamentare
Alegeri parlamentare. Foto: Inquam

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 18.008.555.

Potrivit AEP, în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare. În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 - 166; Sectorul 2 - 202; Sectorul 3 - 294; Sectorul 4 - 189; Sectorul 5 - 198; Sectorul 6 - 240.

Pot să voteze la parlamentare cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.

Fiecare alegător va primi un buletin de vot pentru alegerea Senatului şi un buletin de vot pentru Camera Deputaţilor. Alegătorii au dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru Camera Deputaţilor.

Un număr de 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la scrutinul din 1 decembrie. 

Știrea inițială

Votul pentru alegerile parlamentare 2024 se poate exercita între orele 07:00 și 21:00. În afara granițelor, românii pot vota două zile - pe 30 noiembrie și 1 decembrie - între 07:00 și 21:00, ora locală.

Care sunt partidele pro-europene și suveraniste de la alegerile parlamentare

Partide pro-europene. PSD are cei mai mulți candidați pentru Senat și Camera Deputaților, nu mai puțin de 639, urmat de PNL-630 de candidați, Forța Dreptei-619, UDMR-596 , USR-589, Partidul Social Democrat Independent – 477, Partidul România în Acţiune – 424, Partidul Social Democrat Unit – 329, REPER – 273, Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT)- 263, Alianţa National Creştină – 244, Partidul Ecologist Român – 128, Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate (SENS) – 100, Partidul Noua Românie – 73, Liga Acţiunii Naţionale – 64 (cu nuanțe suveraniste), Partidul Verde – 10, Partidul Patria – 7, Partidul Pensionarilor Uniţi – 1 și Partidul Phralipe al Romilor – 1.

La SENS, unul dintre cei mai cunoscuți membri este Nicu Ștefănuță, vicepreședinte în Parlamentul European. La REPER, printre cei mai cunoscuți candidați se numără foștii europarlamentari Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru. Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe deschide lista partidului DREPT în București pentru Camera Deputaților, în timp ce deputata Cosette Chichirău (aleasă în 2020 pe listele USR) deschide lista la Iași. Fosta jurnalistă Sanda Nicola deschide lista pentru candidați la Camera Deputaților în Capitală pentru Partidul România în Acțiune.

Partide suveraniste. SOS România are în total cei mai mulți candidați -636, urmat de AUR – 621, Partidul National Conservator Român – 435, România Socialistă – 333, Alternativa pentru Demnitate Naţională – 294, Patrioţii Poporului Român – 172, Partidul Oamenilor Tineri (POT) – 149, Partidul Republican din România – 25, Partidul Oamenilor Credincioşi – 14, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat-10 și Uniunea Geto-Dacilor – 8, Partidul Dreptăţii – 4.

Unde mergem să votăm

Alegătorii votează la secția de votare la care sunt arondați. În cazul în care se află în altă localitate din cadrul aceleiași circumscripții electorale, alegătorii pot să își exercite dreptul la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde au domiciliul sau reședința.

Secția de vot la care sunt arondați poate fi aflată prin accesarea www.registrulelectoral.ro, unde trebuie introduse datele personale. 

Reclamații

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de telefon 0800 460 002 – gratuit în România sau 0318.222.800 – tarif normal pentru străinătate. Call Center-ul va fi activ duminica, 1 decembrie, între orele 7-22 - ora României.

Câți români pot vota

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP) numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.008.555 de cetățeni. 

Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro și înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.656 cetățeni.

Iar numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 5.864 cetățeni.

Alegeri Parlamentare 2024

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite