Sfaturi de la avocat: ce trebuie să facă șoferii cu polițe RCA de la Euroins în următoarea lună

0
Publicat:

Cel puțin 2,8 milioane de români trec printr-o situație deloc ușoară: Euroins, compania de asigurări de la care și-au cumpărat polițe RCA, și-a pierdut licența de funcționare în România. Concret, asta înseamnă că Euroins nu-i mai poate acoperi direct în caz de accident. 

Însă acest lucru nu înseamnă nicidecum că polițele nu mai au valabilitate, a explicat avocatul Adrian Cuculis la Adevărul Live. Ele au fost cumpărate în condiții legale, de la o companie acreditată din România. Practic, clienții Euroins vor fi preluați acum de Fondul de Garantare a Asiguraților, instituție de stat înființată exact pentru astfel de situații. 

Clienții pot alege să păstreze polițele și, în caz de accident, vor lucra direct cu Fondul. Cei care au de recuperau daune de la Euroins se vor adresa, de asemenea, direct Fondului, arată avocatul. 

Șoferii care vor însă să renunțe la polițe o pot face, conform legii. Ei trebuie să denunțe polița, adică să scrie o cerere către același Fond de Garantare a Asiguraților prin care solicită returnarea banilor aferenți perioadei rămase din valabilitatea poliței (adică dacă polița mai este valabilă pentru trei luni, veți primi un sfert din prețul cu care ați cumpărat-o). 

La ceea ce se pot aștepta însă ambele categorii de șoferi care au de recuperat bani de la Euroins (fie pe polițe, fie în urma unor accidente) este o perioadă îndelungată de rambursare, a explicat Adrian Cuculis. 

Ce urmează pentru Euroins

Compania Euroins ar putea intra în faliment, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a retras licența. Reprezentanții companiei declară că decizia este abuzivă și o vor contesta în instanță, acuzând inclusiv o „tentativă de preluare ostilă a activelor Euroins” de către statul român. De cealaltă parte, autoritățile susțin că decizia are la bază problemele financiare ale companiei, mai exact lipsa de lichidități. 

Practic, asiguratorul Euroins avea întârzieri foarte mari în a rambursa daunele către șoferii implicați în accidente. Mai mult, service-urile auto deja începuseră să refuze să mai lucreze cu polițe RCA Euroins, știind că-și vor primi banii foarte târziu. 

Problemele din piața asigurărilor auto obligatorii din România sunt însă mult mai vechi. În ultimii opt ani, patru companii au ajuns în această situație: Astra Asig, Carpatica, City Insurance și, cel mai recent, Euroins. 

Adevărul Live



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite