Ce a câştigat PSD din cererea de revocare a doamnei Kovesi? S-a făcut de râs. Dragnea, în corzi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi şi Liviu Dragnea, la recepţia oferită de Ambasada Franţei la Bucureşti, pe 14 iulie 2017  / FOTO Inquam Photos / George Călin
Laura Codruţa Kovesi şi Liviu Dragnea, la recepţia oferită de Ambasada Franţei la Bucureşti, pe 14 iulie 2017  / FOTO Inquam Photos / George Călin

Mulţi ne-am întrebat care să fie câştigul PSD din recentul circ mediatic avându-l în rol principal pe ministrul Toader. Niciun câştig. Iar au calculat greşit. Doar un circ greţos, în care s-au făcut de râs, iremediabil. În frunte cu ministrul Tudorel Toader. Despre care credeam că este o autoritate în domeniu, un om onest, care-şi cunoaşte interesul pe termen lung. Dar nu este aşa.

De aproape un an PSD şi ALDE îl presează pe ministrul Toader să facă anunţul. Acesta i-a tot amânat, a tot promis, i-a dus cu vorba,  în tot cursul anului 2017. Când n-a mai rezistat presiunilor, a ţinut o conferinţă de presă jalnică  şi a emis un Raport la fel de jalnic, care va rămâne în istorie drept exemplu de cum nu se face un Raport. Trec peste greşelile gramaticale şi incoerenţele lingvistice. Dar argumentarea a fost de comisar sovietic, pus de „tătucul” Dragnea, de astă dată, să execute un rival.

Până şi studenţii dlui Toader se leapădă de el: Silvian Man, reprezentantul studenţilor la Drept în Senat, UAIC Iaşi: „O grămadă de aberaţii juridice. Ni s-a dat impresia, pentru moment, ca domnul Toader nici nu a fost judecător la Curtea Constituţională vreodată”.

Am scris într-un articol precedent „Un al treilea obiectiv, să-l transforme pe Iohannis în „ţinta perfectă” a tirului de atacuri pornit de la PSD. Că este „moţul” statului paralel (Tăriceanu), că este beneficiarul statului paralel, că blochează prin conivenţa cu  DNA  derularea programului de guvernare, deci  bunăstarea românilor”.

Ei bine, specialistul numărul unu al PSD în probleme juridice, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, dl senator Şerban Nicolae, a declarat foarte clar la un post tv:

Nu se ajunge la suspendarea preşedintelui Iohannis. Pe actuala lege, nu este obligat să o revoce pe Koveşi”!

Şi atunci, de ce tot acest show mediatic, din care iese şifonat Tudorel Toader, guvernul, conducerea PSD, Liviu Dragnea?  (Codrin Ştefănescu: „Tudorele, fă ceva, nu se mai poate aşa”; Premierul Dăncilă: „să facă corect ceea ce trebuie să facă, de fapt, un ministru al Justiţiei”)

Liviu Dragnea a avut un comentariu plin de premoniţie: „sper să nu se facă de râs”. Sunt două explicaţii pentru acest comentariu. Fie era conştient de faptul că ministrul Toader se va face de râs, ceea ce s-a şi întâmplat, dar atunci de ce să-şi facă de râs şi guvernul „său”, fie nu ştia ce a spus Şerban Nicolae post factum. Că legea îi permite preşedintelui să n-o revoce pe dna Koveşi.

Codrin Ştefănescu, lider important al PSD, nu ştia acelaşi lucru, când a declarat: „Preşedintele Iohannis e obligat de lege să o revoce pe Koveşi. Dacă nu o revocă, nu îl vom suspenda”. Două personalităţi marcante ale PSD au opinii contrare, într-o problemă de maximă importanţă, pentru ei, revocarea şefei DNA.

Şi atunci, există coerenţă la nivelul conducerii PSD, în luarea deciziilor şi comunicare lor? Nu există.

Mai grav. Este cam ultima ocazie în care Liviu Dragnea mai putea arăta baronilor certaţi cu legea că va reuşi să-şi subordoneze justiţia. N-a reuşit cu legile de funcţionare a justiţiei, intrate într-un circuit legislativ încurcat, prelungit chiar de CCR („până la Crăciun sunt gata”),  în niciun caz nu se mai poate atinge de schimbarea Codurilor Penale pe cale parlamentară, pentru că nu mai are timp. Iar cu OUG-urile de schimbare a justiţiei s-a mai fript odată, cu OUG 13, şi nu mai vrea să repete scenariul cu 600.000 de oameni în stradă. În plus, UE şi America sunt cu ochii pe noi, mult mai sensibile după tot ce s-a întâmplat. Comisia Europeană a şi reacţionat vehement la ultimele întâmplări juridice din România. Iar timpul se scurge, se scurge, decizia judecătorilor în dosarul „Bombonica” se apropie. De aici şi tot tragismul personajului Liviu Dragnea.

Acesta-i şi motivul pentru care Dragnea a convocat Congresul PSD în martie: „ori la bal, ori la spital!” După cum evoluează acum lucrurile, se pare că la „spital”. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite