Proteste după decizia Senatului în cazul Oprea, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În jur de 2.500 de persoane au protestat în faţa Palatului Parlamentului faţă de votul prin care Senatul a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Manifestaţii au venit cu pancarte pe care scrie „Vrem dreptate!“, „Egalitate în faţa legii“, „Demisia urgentă a cercetaţilor penal“ şi „Parlament murdar, nu mai tolerăm nesimţirea voastră“.

UPDATE 21.30 Protestul faţă de Gabriel Oprea, la care au participat peste 2.500 de persoane, s-a încheiat, după aproximativ trei ore şi jumătate.

UPDATE 21.09 Manifestanţii au început să plece de la protest, în faţa Senatului rămânând câteva sute de persoane. 

UPDATE 20.49 Tatăl lui Bogdan Gigină a venit în mijlocul manifestanţilor, declarându-le acestora că le este recunoscător că au ieşit în strădă şi că nu îi doreşte lui Gabi Oprea să treacă prin ce a trecut el. "Îi doresc să nu aibă parte de ce am avut noi, să nu aibă parte în viaţa lui de ce am avut noi şi prin ce dramă trecem în acest moment", a spus el.

„Am venit la acest emoţionant miting. Este foarte greu. Am venit să le mulţumesc tuturor celor care sunt aici. Cred că fiul meu se zvârcoleşte în mormânt. Sper să se facă dreptate şi că nimeni să nu fie mai presus de lege. Toată lumea să fie egală în faţa legii“, a declarat tatăl lui Bogdan Gigină jurnaliştilor Antena 3. 

„Vreau să le mulţumesc pentru solidaritatea pe care o au şi emoţional pentru copilul meu. Sper ca justiţia să fie lăsată să-şi facă treaba până la capăt. Eu emoţional sunt alături de aceşti cetăţeni din toată ţara. Familia Gigină aşteaptă să se facă puţină dreptate, pentru ca Bogdan să poată dormi liniştit. Atât. Nimic mai mult. Fiul meu avea toată viaţa înainte. Îşi crease o familie. Comandantul suprem mi-a lăsat copilul în urmă. Vinovaţi, în opinia mea personală, în ordinea cronologică, sunt conducerea Brigazii Poliţiei rutiere de la acea vreme, ministrul de Interne şi firma de gaze. Pe vreme nefavorabilă, trebuia scos din misiune. Bogdan nu avea o cască funcţională. Avea doar o staţie pe ghidon. În al doilea rând, domnul ministru ne spune că nu dă comandă cu ce viteză să meargă coloana. Este adevărat. Dar cu ce viteză se circulă, dacă el trebuie să ajungă la o anumită oră“, a mai declarat el. 

FOTO Adevărul/Mihai Voinea 

tatal lui bogdan gigina foto mihai voinea

UPDATE 20.13 Brigada Rutieră a Poliţiei Capitalei recomandă şoferilor: „Datorita manifestaţiei de la Palatului Parlamentului (Senatul României), în urma căreia manifestanţii au pătruns pe carosabil, s-a aplicat devierea traficului pe Calea 13 Septembrie, între Bulevardul Libertaţii şi Hotel Marriot. Recomandăm conducătorilor auto să evite deplasarea în zonă, să respecte semnalele poliţiştilor şi să folosească rute ocolitoare pentru deplasare“. 

gabriel oprea proteste bucuresti foto mihai voinea

UPDATE 20.06 Protestatarii au aruncat cu role de hârtie igienică spre clădirea Parlamentului. 

FOTO Mihai Voinea 

UPDATE 20.00 Protestatarii au „rupt“ cordoanele de jandarmi şi au intrat pe şosea. Aceştia au ocupat Bulevardul Calea 13 Septembrie, iar circulaţia s-a blocat pe ambele sensuri. Protestatarii au ajuns la poarta de intrare în Senat. Aceştia strigă „DNA, să vină să vă ia!“ şi „Jos imunitatea“ 

UPDATE 19.40 O persoană a fost îndepărtă de jandarmi de la protest, după ce a acuzat că Soros „manipulează“ evenimentul

Un bărbat a venit la protest cu o pancartă pe care erau mesaje critice la adresa manifestanţilor, care erau acuzaţi că sunt manipulaţi de miliardarul George Soros, jandarmii intervenind în momentul în care protestatarii au început să vocifereze la adresa bărbatului, scrie News.ro. Pancarta conţinea mesajul „Soros certified“ (garantat de Soros - n.r.). El a afirmat că mesajul pancartei „se referă la beneficiarul acestei mişcări de stradă şi de fapt al tuturor mişcărilor de stradă", George Soros. El a fost huiduit de mulţime în momentul în care şi-a făcut apariţia în mijlocul protestatarilor. La câteva minute după ce a venit, jandarmii au intervenit şi l-au luat din rândul manifestanţilor. 

FOTO news.ro

protest soros

UPDATE 19.37 Prostestatarii aprind lumânări în memoria lui Bogdan Gigină. 

Situaţia în ţară:

CLUJPeste 300 de persoane se îndreaptă din Piaţa unirii spre Bulevardul Eroilor şi scandează „Oprea nu rezişti nici cu mii de securişti“, ”Dacă vă pasă ieşiţi din casă” şi „DNA, nu te Oprea”. La un moment dat, protestatarii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv.

protest oprea cluj foto remus florescu

BRAŞOV: Câteva zeci de persoane cer, în Piaţa Sfatului, ca Gabriel Oprea să renunţe la imunitate şi să se pună la dispoziţia procurorilor. Braşovenii au strigat „Ruşine Oprea“. Pe pancartele lor se putea citi: „Parlament Penal“, „Oprea Anchetat“, „Egali în faţa legii“, dar şi „Absent nemotivat 364 de zile. O zi am fost la parlament să-mi votez pensia specială“. 

IAŞI: În jur de 70 de oameni au ieşit în semn de protest în Piaţa Unirii. 

CONSTANŢA: Aproximativ 20 de persoane prezente în faţa Primăriei Constanţa cer ridicarea imunităţii parlamentare a lui Gabriel Oprea. „Fără imunitate“, scrie pe pancartele lor. 

Protest la Constanţa: „Oprea este cercetat, vrem să fie judecat“
Protest la Constanţa: „Oprea este cercetat, vrem să fie judecat“

GALAŢI: Aproape 50 de persoane s-au adunat în parcul din cartierul Ţiglina 1 pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de votul dat de senatori.

CRAIOVA: Câţiva oameni au cerut dreptate pentru poliţistul Bogdan Gigina, dar şi demisia lui Gabriel Oprea din Senat. „Un poliţist a murit în timpul serviciului, iar Gabriel Oprea vrea să scape basma curată. Le-a cerut parlamentarilor să îl ajute, iar unii au votat împotriva urmăririi penale cerute de DNA. Să lăsăm justiţia să facă dreptate în acest caz. Cu toţii suntem alături de familia poliţistului Giginal“, a spus unul dintre protestatari.

UPDATE 19.28 Prostestatarii strigă: „PSD, ciuma roşie!“, numărul acestora atingând 2.000. 

Protestatarii, în faţa Parlamentului: „PSD, ciuma roşie!“ 

UPDATE 19.12 Norma, o protestatară, a declarat pentru „Adevărul“: „Am venit în seara asta aici pentru că nu e normal ceea ce se întâmplă şi nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege“. Aceasta are o pancartă cu inscripţia „Je suis Bogdan Gigină“ 

FOTO Mircea Barbu 

prostest bucuresti mircea barbu

UPDATE 19.10 Numărul protestatarilor a crescut la 1.000, aceştia continuând să se adune. 

UPDATE 19.01 Se scandează „Vrem dreptate, nu imunitate“, „Noi suntem escorta ta, te ducem la Rahova!“ 

proteste bucuresti mircea barbu

FOTO Mircea Barbu 

UPDATE 19.00 În faţa Parlamentului s-a adus o pancartă cu inscripţia: „Mandataţi să reprezentaţi nu să abuzaţi/ Grup infracţional (73) treci la tribunal!“. Între cei prezenţi se numără şi multe familii cu copii. 

FOTO Mircea Barbu 

proteste bucuresti foto mircea barbu

UPDATE 18.43 Clotilde Armand, lider USB, a venit la prostestul din faţa Senatului, acolo unde s-au strâns aproximativ 500 de oameni.  

UPDATE 18.32 Sunt câteva sute de oameni, în faţa Academiei Române, vis-a-vis de Senat. Oamenii continuă să vină. Unii afişează bannere cu mesaje precum „Egalitate în faţa legii“ sau „Parlament murdar , nu mai toleram nesimţirea voastră“. Se strigă „Ruşine! Senator penal, marş la tribunal!“. 

UPDATE 18.30: Protestul începe să prindă contur în faţa Palatului Parlamentului, după ce s-a oprit şi ploaia: aproximativ 300 de persoane s-au adunat în zona de intrare către Senat. 

Sunt prezenţi şi foarte mulţi jandarmi, care vor să le vină în sprijin Poliţiştilor de la Rutieră.

Oamenii au început să iasă în stradă şi la Cluj, unde sunt peste 300 de persoane şi unde se scandează ”DNA, nu te Oprea”.

UPDATE 18.05 În ciuda vremii ploioase, câteva zeci de persoane s-au strâns în faţa Palatului Parlamentului.

Proteste Oprea FOTO Adevărul/Bogdan

FOTO Adevărul 

Mitingurile de protest faţă de votul Senatului în cazul Oprea, anunţate pentru joi între orele 18 şi 21, au fost 

iniţiate pe Facebook.

Unde au loc mitingurile de protest:

  • la Bucureşti, în faţa Senatului
  • la Timişoara, în Piaţa Operei
  • la Braşov, în faţa Prefecturii
  • la Constanţa, în Parcul Primăriei
  • la Cluj, în Piaţa Unirii
  • la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul
  • la Iaşi, în Piaţa Unirii
  • la Galaţi, în parcul din faţa fostului cinematograf Ţiglina.

"Ieşim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi nu-şi mai pot cere singuri dreptatea. Ca sa fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reţinerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justitiei pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept şi ale democraţiei dacă este sau nu vinovat. Dar PSD şi acoliţii din ALDE şi PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poţi să furi, poţi să ucizi, poţi să faci orice dacă esti parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioară a Parlamentului, instituţia fundamentala a democraţiei", au scris iniţiatorii protestelor pe reţeaua socială.

Sigla protest oprea facebook

Oprea: Cred că a fost o greşeală că am cerut sprijinul colegilor din Senat; mă gândesc la varianta demisiei din Parlament

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea a declarat, miercuri, la Antena 3, că a comis o eroare prin faptul că a cerut colegilor din Senat să voteze împotriva încuviinţării urmăririi sale penale pentru uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigină, Oprea precizând că ia în calcul varianta demisiei din Parlament.

”Cred că a fost o greşeală că m-am simţit hărţuit şi am cerut sprijinul colegilor (...) Toţi suntem oameni şi, la un moment dat, cedezi. Cred că acum am cedat şi am acceptat acest vot care a fost din partea partidelor. Îmi pare rău că nu am procedat ca data trecută”, a spus Gabriel Oprea referindu-se la faptul că, la cererea anterioară a DNA, care viza urmărirea penală pentru abuz în serviciu, a cerut senatorilor să dea curs solicitării.

 

Iohannis, despre cazul Oprea: Cum să aibă oamenii încredere în Parlament, când acolo sunt unii condamnaţi penal? Să înţeleagă că nu votează vinovăţia cuiva

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat Parlamentul pentru votul dat în cazul Gabriel Oprea. Şeful statului susţine că aleşii ar trebui să voteze favorabil toate solicitările Justiţiei, pentru că vinovăţia se stabileşte în faţa judecătorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite