FOTO VIDEO  Casă ridicată de la zero cu voluntari, predată „la cheie” de ambasadorul Franţei unor sinistraţi din comuna Corbu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu noua casă a familiei Zanfir  (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine cu noua casă a familiei Zanfir  (FOTO: Mugurel Manea)

O familie de sinistraţi din comuna Corbu, judeţul Olt, s-a mutat, de vineri – 10 iulie, în casă nouă. Familia respectivă se numără printre cele 304 din localitatea menţionată care, în urma inundaţiilor de vara trecută, au rămas fără acoperiş deasupra capului. Cu sprijinul unor ONG-uri naţionale, patru case au fost incluse într-un proiect de reabilitare şi modernizare, dintre care una a fost finalizată acum.

Zi de neuitat, vineri – 10 iulie, pentru familia Vasile şi Florica Zanfir din satul Milcoveni, comuna Corbu, judeţul Olt. Casa acestora din chirpici, distrusă de inundaţiile devastatoare din zonă petrecute în vara anului trecut, a fost înlocuită cu una nouă, din ciment, cu ajutorul unei firme internaţionale şi a unui ONG, respectiv concernul Michelin România şi asociaţia non-guvernamentală ”Habitat pentru umanitate” din Piteşti.

Vasile Zanfir (49 de ani), locuia, până anul trecut, cu soţia lui, Florica (45 ani), fiul lor - Costin (21 ani, şomer), şi Denis (patru ani), fiul fiicei lor, Cristina (25 de ani), care nu locuieşte cu ei, ci cu soţul. Soarta a fost crudă cu ultimii doi, cei doi fiind infectaţi cu virusul HIV în spital. Capul familiei, Vasile Zanfir, este gardian la o firmă de pază şi protecţie, iar fiul lor, absolvent de liceu, munceşte cu ziua prin sat, situaţia familială nepermiţându-le să-l trimită la o facultate. Până anul trecut s-au descurcat cum s-ar descurcat: reuşiseră să facă un împrumut la o bancă de 75 milioane lei vechi, cu care refăcuseră casa la exterior în sensul că montaseră polistiren expandat peste pereţii din chirpici. Erau mulţumiţi că au reuşit acest lucru şi plăteau rate la bancă, iar casa lor avea un aspect civilizat. Anul trecut a venit însă ca un blestem: au fost inundaţi de două ori. Prima dată a fost chiar în ziua de Paşti, când apa s-a oprit la uşa casei, dar a afectat baza acesteia şi polistirenul montat cu puţin timp înainte. A venit însă ziua de 29 iulie 2014, când peste satul lor s-a abătut cea mai mare nenorocire de care îşi aminteau bătrânii.

”Totul s-a întâmplat în ziua de 29 iulie (2014), că n-o să uit cât oi trăi. Eram acasă cu bărbatu-meu, fiu-meu şi nepotu-meu, care avea atunci trei ani. În ziua aceea a plouat rău de tot şi noi am văzut că se tot aduna apa lângă casa noastră, aşezată într-o vale, dar am tot sperat că ploaia se va opri, iar apele se vor retrage. Dar nu a fost aşa. Apa pârâului Vedea de lângă noi a continuat să crească şi, mai mult de-atât, aici fiind zonă joasă, s-a unit cu o altă apă care a venit dinspre dealuri şi din alte părţi, iar casa noastră a fost prinsă la mijloc. Vă spun că, dacă nu fugeam atunci când am văzut că apa creşte repede cu fiece minut, muream toţi care eram acasă atuncea! Nu am apucat să luăm decât actele, atâta! În rest a rămas totul aici – haine, mobile, tot-tot! Avem o fântână aici în curte: vă spun cu mâna pe inimă că apele revărsate au trecut peste ea, au acoperit-o, nici nu se mai vedea! (…) Niciodată nu a fost aşa prăpăd la noi în sat de când se ştie lumea din satul ăsta, nici cei mai bătrâni nu îşi amintesc să fii fost aşa potop cum a fost în ziua aceea! Am pierdut atuncea”, rememorează, cu greu, Florica Zanfir, care, din cauza şocului de a pierde totul, a fost internată şi la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de la Slatina.

Ziua de 29 iulie 2014 a distrus în comuna Corbu nu mai puţin de 304 case ai căror locuitori s-au trezit, peste noapte, fără acoperiş deasupra capului. Unii dintre ei au reuşit să îşi repare casele deoarece pagubele suferite nu au fost atât de mari, alte familii au reuşit să-şi rezolve şi ele problema deoarece au avut inspiraţia să-şi fii asigurat anterior locuinţele, dar şase familii au rămas pe drumuri după ce casele le-au fost complet distruse. Iarna trecută a fost una de neuitat pentru familia Vasile Zanfir din Milcoveni-Corbu şi aceasta nu într-un sens plăcut deoarece au locuit într-un modul amplasat la câţiva metri de locul unde se aflase casa lor distrusă de ape, gerul creându-le mari probleme. Întâmplarea fericită a făcut ca în viaţa lor să apară un ONG numit ”Habitat pentru Umanitate” din Piteşti, concernul Michelin România şi tineri voluntari care, alături de membrii familiei Zanfir, au muncit pentru a ridica o casă nouă. Valoarea proiectului casei familiei Zanfir s-a ridicat la aproape 15.000 de euro.

”Am muncit cot la cot alături de familia Zanfir şi, cu banii primiţi ca sponsorizare de la concernul Michelin, am reuşit să terminăm lucrările la noua lor casă pe care o inaugurăm astăzi. Este un mare motiv de mândrie pentru noi deoarece, alături şi de oamenii de la Primăria Corbu, am terminat lucrările într-un timp record, aş spune. Astfel, lucrările au început pe data de 24 aprilie a.c. şi le-am terminat zilele acestea. Practic, familia Zanfir se poate muta de azi în această casă nouă. Au muncit la acest proiect nu mai puţin de 90 de oameni, majoritatea tineri din Bucureşti”, a declarat Adrian Ciorna, preşedinte Habitat pentru Umanitate Piteşti, care a precizat că ONG-ul pe care îl reprezintă şi-a propus să construiască zece case pentru familii nevoiaşe în decursul a trei ani.

sinistrati corbu

La momentul festiv al mutării familiei Zanfir în noua casă au participat ambasadorul Franţei în ţara noastră, Francois Saint-Paul, dar şi preşedintele concernului Michelin Romania şi din Europa Centrală şi de Sus, Eric Faidy, precum şi primarul localităţii Corbu, Constantin Dinuţ. Profitând de moment, primarul comunei a afirmat că locuitorii din Corbu nu vor mai avea motive de frică pe viitor de inundaţii după ce a reuşit, cu sprijin guvernamental, să amenajeze un dig pe o lungime de patru kilometri la marginea satului Milcoveni (unde au fost cele mai mari pagube, n.r.). De asemenea, în prezent se lucrează la un proiect similar, respectiv îndiguirea pe 1,5 kilometri a malului stâng al pârâului Vedea ce străbate comuna. Astfel, 700 de case vor fi puse la adăpost de eventuale inundaţii.

După tăierea panglicii de către oficialităţi şi membrii familiei sinistrate a avut loc o ”inspecţie” generală a casei, una ridicată pe structură din beton la o jumătate de metru deasupra solului, cu trei camere, tâmplărie termopan şi exterior din polistiren, respectiv ţiglă ceramică la acoperiş. În mod ciudat, deşi îşi anunţaseră iniţial prezenţa, nimeni din conducerea judeţului (Prefectură / Consiliul Judeţean Olt) nu a mai participat la momentul anterior menţionat. Reprezentanţii binefăcătorilor familiei Zanfir au anunţat că alte trei familii din localitate, care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din iulie anul trecut, urmează a fi ajutate în acelaşi mod ca familia mai-sus amintită.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

VIDEO  Blestemul apelor la Icoana

FOTO+VIDEO  Cod roşu de inundaţii în judeţul Olt: sute de case afectate, peste 100 de persoane evacuate

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite