Superpoliţistul care a rezolvat peste 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Nu mi-aş schimba cariera! Chiar sunt mândru că sunt poliţist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Schiopu este imputernicit la comanda Serviciului Investigatii Criminale din Politia Capitalei din luna august a acestui an FOTO Ramona Găină
Gabriel Schiopu este imputernicit la comanda Serviciului Investigatii Criminale din Politia Capitalei din luna august a acestui an FOTO Ramona Găină

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ a ziarului „Adevărul“ continuă cu povestea lui Gabriel Şchiopu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, unul dintre poliţiştii care au rezolvat cele mai multe dosare cu autor necunoscut.

Comisarul Gabriel Şchiopu are 42 de ani şi, din august 2016, este împuternicit la comanda Serviciului Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei. A făcut Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Slatina, Facultatea de Drept de la Academia de Poliţie, apoi un master pe Relaţii Internaţionale, tot la Academie. A ştiut dintotdeauna că vrea să se facă poliţist. „Presupun că în general este un vis al oricărui tânăr, te inspiri prima dată din filme, din poveştile altora, e un lucru extraordinar să devii poliţist“, spune bărbatul, zâmbind.

A început la DIAS, vestiţii „mascaţi“ aşa cum îi cunoaşte toată lumea, în 2003 a promovat examenul de trecere în corpul ofiţerilor şi tot de-atunci este judiciarist. Trei ani, până în 2006, a fost ofiţer de poliţie judiciară la Secţia 18 Poliţie din Bucureşti, după care a venit la Serviciul Investigaţii Criminale. Înainte să fie împuternicit şef serviciu a fost, timp de un an, şef de birou.

Cele mai importante dosare

Comisarul Gabriel Şchiopu a rezolvat, de când a intrat în Poliţie, peste 1.000 de dosare clasificate iniţial cu autor necunoscut (AN). Ţine să sublinieze, ori de câte ori are ocazia, că niciodată n-a muncit singur, că este o extraordinară muncă de echipă. iar meritul e al tuturor. N-a uitat nici acum prima speţă de judiciarist – un dosar pe loviri şi alte violenţe, un boxer care lovise mai mulţi tineri pe stradă.

A ajuns între timp la dosare mult mai complexe, devenite, odată cu soluţionarea, adevărate mândrii profesionale pentru el şi colegii lui. Unul din cele mai răsunătoare a fost cel al unor furturi din locuinţe, în Bucureşti, cu un mod de operare unic în România. Peste 100.000 de euro a fost prejudiciul estimat în dosar, iar oamenii legii au muncit un an şi jumătate până când i-au prins pe făptaşi. „E vorba de doi autori de furturi din locuinţe care au săvârşit peste 50 de fapte, noi considerăm că în jur de 100 sau poate chiar mai multe, însă nu toată lumea depune plângere. Vizau apartamente situate la bloc, cu un sistem de închidere considerat foarte sigur de populaţie, care în general se foloseşte şi la încuietorile de seifuri. Operau cu predilecţie în zilele de vineri şi sâmbătă şi numai pe timp de noapte. E foarte dificil pe timp de noapte să identifici martori oculari. Luau în general sume de bani, bijuterii, obiecte de dimensiuni mici, dar cu valoare foarte mare“, povesteşte Gabriel Şchiopu.

Hoţii acţionau extrem de „discret“, fără urme, fără dezordine, cu uşa deschisă şi închisă apoi la plecare, şi de multe ori oamenii realizau abia după o săptămână sau două că din casă le lipsesc bijuterii sau sume de bani. În timpul ăsta, se intrase în locuinţă, în „câmpul infracţional“, existând astfel riscul distrugerii de probe. Într-un final, au reuşit să ajungă la unul dintre suspecţi, apoi la al doilea. „Având în vedere că mai fusese anchetat, cunoştea metodele folosite şi era foarte dificil să faci orice activitate investigativ-operativă cu privire la el. Era foarte atent la ceea ce făcea, iar în cazul în care i se părea că este urmărit îşi lua măsuri de siguranţă, nu mai săvârşea fapta, pleca din zonă. Era obişnuit să folosească un autoturism de provenienţă străină cu motor foarte puternic, iar în cazul în care era urmărit de organele de poliţie sau de alte structuri de suport să reuşească să fugă“, povesteşte comisarul Şchiopu. Dosarul a ajuns în instanţă şi ambii au primit între timp închisoare cu executare, unul dintre ei o condamnare de 10 ani, iar celălalt, de 1 an şi 8 luni.

Un alt dosar de răsunet, cu prejudiciu de peste 100.000 de euro, este cel al furturilor săvârşite în anul 2015 la societăţi comerciale şi bănci. „Au fost înregistrate foarte multe dosare, noi am probat 67 de dosare penale cu un număr de 289 de infracţiuni. Autorii acţionau la început pe raza judeţului Ilfov în special, iar în luna august 2015 au reuşit să sustragă un bancomat. În general vizau magazine din care luau bunuri pe care le puteau comercializa foarte uşor, gen ţigări, băuturi alcoolice, luau cât mai multe, acţionau într-un interval foarte scurt, în general cam 2 minute, spărgeau prin forţare uşa de intrare după care intrau, luau şi fugeau. Acţionau în general 4-5 oameni cu un autoturism de provenienţă străină cu motor foarte puternic, autoturisme pe care le schimbau foarte des, după o lovitură sau două, de multe ori chiar le casau. Întotdeauna au acţionat mascaţi, foloseau mănuşi pentru a îngreuna ancheta. La momentul respectiv a fost luat bancomatul şi au mai luat unul din Ilfov. Au mai avut lovituri în Braşov, Prahova, Dâmboviţa“, povesteşte Gabriel Şchiopu. 10 luni au muncit poliţiştii de la Investigaţii Criminale în dosar până să identifice autorii, în total aproximativ 20 de persoane, cu doi lideri de grup. Toţi sunt puşi sub acuzare, o parte din ei în stare de arest, iar dosarul este trimis în judecată.

Timpul „curge“ în favoarea infractorilor

Gabriel Şchiopu spune că şansele de a prinde autorul într-un dosar cu AN scad categoric pe măsură ce trece timpul. Dacă a trecut un an şi nu s-a găsit nimic, şansele să găseşti autorul scad, consideră el, cam la jumătate. „Cel mai important moment este imediat după comiterea faptei, când se efectuează cercetarea la faţa locului şi multe alte activităţi conexe, identificare de martori şi aşa mai departe. Acestea sunt foarte foarte importante. După un an, în medie scad cam cu 50 la sută, mă refer la dosarele în care, într-un an de zile, nu s-a găsit niciun fel de pistă, niciun fel de indiciu“, explică şeful de la Investigaţii Criminale.

Cât stă un judiciarist la serviciu? Comisarul Şchiopu râde când aude întrebarea, răspunde scurt, „cât este nevoie“, şi-apoi povesteşte cu mândrie despre oamenii lui care vin sâmbăta şi duminica la muncă atunci când este cazul, fără să le ceară nimeni asta. „Se fac foarte multe ore suplimentare la poliţia judiciară, din pasiune, sunt foarte dedicaţi, în general cel care nu iubeşte meseria asta de poliţist judiciarist nu rămâne în cadrul acestui serviciu, e o muncă de echipă, e foarte important să se ajute între ei“, spune comisarul Şchiopu.

Înapoi priveşte la fel, zâmbind, fără niciun regret şi cu convingerea că şi astăzi, la fel ca-n liceu, ar face aceeaşi alegere. „Chiar sunt mândru că sunt poliţist, îmi place foarte mult ceea ce fac şi nu mi-aş schimba cariera pentru nimic altceva şi nici domeniul de poliţie judiciară în care lucrez. Atât eu, cât şi ceilalţi colegi ai mei punem foarte multă pasiune în ceea ce facem, iar orele suplimentare lucrate chiar nu contează“, încheie Gabriel Şchiopu.

Vă mai recomandăm: 

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Bihor, despre problemele cu poliţiştii corupţi: „Încercăm să facem curăţenie în poliţie, dar nu e uşor“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite