Invenţie clujeană: „codolata“, ciocolata cu ulei de cod, desertul care îţi calmează copilul şi-ţi scade colesterolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îi convingi pe copii şi pe adulţi să mănânce ulei de cod, un supliment alimentar cu gust neplăcut, dar care echilibrează sistemul nervos şi scade nivelul colesterolului din sânge? O clujeancă a combinat ciocolata cu uleiul din ficat de cod. Rezultatul este codolata, un super-desert benefic pentru sănătate.

Cârnatul cu alge marine, ciocolata cu ulei de peşte sau sweetburgerul sunt câteva dintre cele 88 de produse prezentate la Festivalul alimentului, care s-a desfăşurat zilele trecute, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj (USAMV). Produsele expuse au fost realizate de studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor în cadrul proiectelor de licenţă. Tinerii au lucrat în staţiile pilot ale Facultăţii, folosind tehnologii inovative şi urmărind promovarea unei alimentaţii sănătoase. Studenţii care au realizat cele mai valoroase produse au fost recompensaţi de firme de specialitate din domeniul alimentar. 

Ciocolata care vindecă 

Cum convingi copiii să mănânce ulei de cod, un supliment alimentar extrem de valoros care echilibrează sistemul imunitar cu efecte deosebite în afectiuni autoimune şi liniştirea sistemul nervos, de asemenea şi scăderea nivelului de colesterol şi trigliceride din sânge. Clujeanca Chezan Livia-Manuela, studentă în anul IV la USAMV – Specializarea„Controlul şi expertiza produselor alimentare”, s-a gândit să combine uleiul de cod cu ciocolata. „A rezultat codolata, un produs făcut din ciocolată şi ulei din ficat de cod. Am creat o alternativă la pastilele cu ulei de cod sau la uleiul consumat ca atare al cărui gust este extrem de neplăcut, mai ales pentru copii”, a susţinut Chezan. Studenta spune că o bucată de codolată, care are 8 grame, asigură necesarul zilnic de Omega 3 şi Omega 6 pentru copii, iar două bucăţi sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de acizi neasturaţi pentru un adult. 

Copii mai calmi, colesterol mai mic

„Uleiul de cod aduce acizi graşi neasturaţi, Omega 3 şi 6, care au beneficii asupra sistemului nervos al copiilor. Îi calmează şi ajută la  dezvoltarea sistemului nervos. Pentru adulţi îmbunătăţeşte sistemul circulator şi reglează colesteroul”, a susţinut Chezan. Studenta a explicat procesul de producţie: „Codolata se face din ciocolată obişnuită, care se amestecă cu o emulsie din ficat de cod. Durează 2 zile pentru realizarea emulsiei care este un fel de maioneză – se amestecă uleiul de peşte cu apă şi emulgatori până se obţine o cremă omogenă. Crema se usucă 2 zile la 70 de grade până rămâne doar uleiul. Această emulsie se amestecă apoi cu cacao, zahăr, orez expandat şi aromă de mentă. Apoi se adaugă ciocolata”.  

cluj

 

 

 

 

 

 

Chezan Livia şi-a prezentat produsul la Festivalul Alimentului

10 lei cutia de codolată 

„Produsul e un desert, e dulce, deşi încă se simte uleiul de peşte pentru că are un gust foarte puternic. Totuşi, ciocolata maschează cu succes gustul neplăcut. Am făcut şi o analiză senzorială –  colegi de-ai noştri şi mai mulţi copii au gustat codolata şi rezultatele au fost chiar bune”, spune studenta. Produsul nu este scump. „Am făcut o cutiuţă cu 8 bucăţi de codolată, a câte 8 grame bucata, şi am ajuns la un preţ de cost de 10 lei. Nu e nici foarte scump, nici foarte ieftin, dar având în vedere că e sănătoasă şi aduce beneficii eu zic că merită”, concluzionează clujeanca. 

Codolată în magazine?

„Cred că ar putea fi comercializabil produsul, nu e foarte complicat de obţinut şi e o alternativă la suplimentele alimentare”, crede Livia Chezan. Tânăra vrea să continue cercetarea în cadrul unui master la USAMV. „Festivalul alimentului a pornit de la ideea de a valorifica creaţiile studenţilor, pentru că ei întodeauna au venit cu produse inovative. Am zis că e păcat să nu chemăm mediul economic şi presa pentru a afla despre  proiectele studenţilor, pentru că ei sunt cei care ne vor asigura hrana. Presa are o misiune foarte importantă în promovarea acestor inovaţii. De asemenea, în fiecare an invităm angajatori şi sponsori care-i premiază pe tineri. Anul acesta premiile constau şi în internshipuri de o lună, două-trei, în firmele respective. Este o uşă deschisă pentru un job în domeniu pentru că ştim că este foarte greu pentru absovenţi să îşi găsească slujbe care să pună în valoare ceea ce au studiat”, a spus Sevastiţa Muste, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimetelor. Profesoara a mai susţinut că au existat cazuri în care produsele concepute de studenţii USAMV au ajuns pe rafturile magazinelor. Adevărul va prezenta în serial cele mai premiate inovaţii ale studenţilor de la USAMV. 

Citeşte şi

Cârnatul cu alge: cum a transformat un clujean produsul tradiţional într-un aliment-„medicament”

Specialiştii de la USAMV te învaţă să mănânci sănătos

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite