ADMITERE 2013 Facultăţile ar putea primi bani de la stat în funcţie de câţi angajaţi scot pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 30% din locurile scoase la concurs de ASE Bucureşti, în sesiunea din iulie, au rămas neocupate FOTO: Adevărul / Gheorghe Florin
Aproape 30% din locurile scoase la concurs de ASE Bucureşti, în sesiunea din iulie, au rămas neocupate FOTO: Adevărul / Gheorghe Florin

Mii de locuri au rămas neocupate în universităţile din ţară şi vor fi reportatepentru sesiunea de admitere din toamnă. Oficialii din Învăţământ anunţă că în viitor se gândesc să finanţeze universităţile în funcţie de câţi absolvenţi îşi vor găsi de lucru.

Prima sesiune de admitere la facultate din vara lui 2013 a scos la iveală o serie de extreme ale sistemului universitar public autohton: în timp ce la Medicină, Inginerie şi alte facultăţi, precum Geografie, Sport sau Agronomie, concurenţa a fost acerbă anul acesta, Studiile Economice, cele Sociale (Filosofie, Teologie), dar şi Ştiinţele (Chimie, Matematică, Fizică) au rămas, în total, cu mii de locuri bugetate neocupate. De aceea, în toamnă, la aceste specializări se va organiza o nouă sesiune de admitere.

Este şi cazul Academiei de Studii Economice (ASE) din Capitală, unde la nivel de licenţă a rămas liberă aproape o treime din locurile scoase la concurs, în jur de 1.600 (457 la buget şi 1.124 cu taxă), o premieră faţă de ultimii ani. 

Cele mai multe locuri neocupate bugetate la licenţă sunt la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului. Astfel, conducerea Academiei a decis ca în septembrie aici admiterea să se facă doar pe baza mediei de la Bac. Asta în condiţiile în care prima sesiune a presupus un test-grilă. 

Concurenţa scăzută anul acesta la ASE a generat şi anularea unor specializări la licenţă propuse pentru anul universitar 2013-2014, în limba engleză. 

Aceeaşi situaţie s-a petrecut şi la admiterea la master, unde 24 de programe anunţate în sesiunea de vară au fost anulate pentru că nu s-au înscris destui doritori. 

Este vorba de 533 de locuri de la următoarele programe de studii:

  • Facultatea de Administrare a afacerilor, cu predare în limbi străine - Administrarea afacerilor cu predare în limba engleză
  • Facultatea de Administraţie şi Management Public - Managementul instituţiilor publice
  • Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune: Cercetare în contabilitate şi informatică de gestiune, Contabilitate şi audit în instituţii bancare şi financiare, Managementul informaţiei contabile, Economia proprietăţilor imobiliare, Sisteme informaţionale în contabilitate şi audit
  • Facultatea de Comerţ - Managementul calităţii
  • Facultatea de Economie - Economia şi conducerea organizaţiilor educaţionale
  • Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori: Bănci şi politici monetare, Managementul riscului şi asigurări, Finanţe şi opţiuni publice
  • Facultatea de Management: Management şi marketing internaţional, Managementul şi evaluarea investiţiilor
  • Facultatea de Marketing: Marketing internaţional, Management şi marketing în servicii publice, Marketing şi dezvoltare durabilă
  • Facultatea de relaţii economice internaţionale: Comunicare de afaceri în limba franceză în context multicultural, Managementul fondurilor structurale ale Uniunii Europene, Managementul riscului în afaceri internaţionale - tranzacţii comerciale, Managementul riscului în afaceri internaţionale - tranzacţii financiare, Managementul proiectelor internaţionale (în limba engleză), Traductologie şi interpretariat în domeniul economic.

Cele 533 de locuri vor fi însă repartizate la celelalte programe de master unde a fost concurenţa mare, iar taxele de înscriere au fost returnate candidaţilor, explică reprezentanţii ASE

Rectorul ASE, Pavel Năstase, a admis că oferta depăşeşte cererea, mai ales că, cel puţin la master, au fost scoase la concurs 1.600 de locuri în plus faţă de anul trecut, în total 5.800. 

„Anul acesta am acreditat o serie de programe noi propuse de facultăţi, care au fost aprobate de ARACIS şi am reacreditat programe mai vechi, care fuseseră acreditate acum cinci ani. Oferta educaţională trebuie să concorde cu capacitatea educaţională, ori la noi capacitatea educaţională este mai mare decât oferta de anul trecut“, a explicat rectorul ASE.

Oferta depăşeşte cererea

Reprezentanţii universităţii spun totuşi că oferta educaţională se face în baza experienţei de la admiterea din anii trecuţi, iar la licenţă se face şi o estimare aproximativă pe baza absolvenţilor de la Bac din anul respectiv. Astfel, universitatea îşi calculează câţi studenţi ar putea să aibă într-un an, însă, de cele mai multe ori, oferta este mai mare decât cererea.

Şi la Universitatea din Bucureşti (UB) au rămas locuri libere la buget, însă cifra exactă va fi publicată abia la finele lunii, susţin reprezentanţii UB. 

„Au rămas locuri neocupate, mai multe la taxă decât la buget, ca atare se va organiza o sesiune de admitere şi în luna septembrie“, au explicat reprezentanţii Biroului de Relaţii Publice al UB.

Locuri libere la UB au rămas la Chimie, Filosofie, Fizică, Geologie şi Geofizică, Litere, Ştiinte Politice, Teologie Ortodoxă, Teologie Romano-Catolică, Teologie Baptistă.

Reprezentanţii UB au revenit cu precizări, susţinând că Facultatea de Matematică şi Informatică a ocupat în sesiunea de admitere din iulie toate locurile, atât la buget, cât şi la taxă, la toate programele de studii pe care le derulează (Matematica IF, Informatica IF si IFR, Tehnologia Informatiei IF). Ca atare Facultatea de Matematica si Informatica nu mai organizeaza sesiune de admitere la licenta in luna septembrie. 

Sute de locuri neocupate la UBB Cluj-Napoca

Şi în ţară au rămas locuri fără taxă pe care nu s-au înscris candidaţi, chiar şi la universităţi de prestigiu. Astfel, la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca au mai rămas 719 locuri libere după prima sesiune care vor fi disponibile pentru absolvenţi în sesiunea de admitere din septembrie 2013, susţin reprezentanţii instituţiei. 

La Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, locurile bugetate s-au ocupat integral la Medicină, Drept, Educaţie Fizică şi Ştiinţele Economice, însă la celelalte facultăţi au rămas peste 300 de locuri bugetate, cele mai multe la Mecanică – aproape 90. 

Locuri bugetate au mai rămas şi la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, la Ingineria Materialelor şi a Mediului, la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică şi la Inginerie Brăila. La Facultatea de Arte mai sunt doar trei locuri la buget şi 25 la taxă. Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de admitere încep pe 7 septembrie.

La Universitatea  „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, rezultatele admiterii din acest an arată că sunt şi facultăţi care nu se mai bucură de prea mare interes din partea absolvenţilor de liceu. La specializarea Muzeologie au fost scoase la concurs 10 locuri la buget şi s-a înscris un singur candidat, care a şi fost admis, cu media 6,08.

Situaţia admiterii de la Muzeologie este asemănătoare şi la Arheologie şi Teologie ortodoxă - asistenţă socială. Interesul a fost scăzut şi pentru Istorie, unde pe locurile bugetate au fost admişi 14 candidaţi, iar la Arheologie 10.

Analiză „superficială“

Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei „Alma Mater“, explică concurenţa polarizată la admitere atât prin lipsa unei analize riguroase în fundamentarea locurilor bugetate alocate universităţilor, cât şi prin competiţia public-privat. 

„Câtă vreme vor exista şi facultăţi private, unde admiterea este mult mai uşoară, mulţi se vor duce acolo. Elevii fug de examen în general, aşa că nu mă miră că sunt universităţi de stat care au rămas cu locuri neocupate la buget, chiar mai multe faţă de anul trecut“, explică liderul sindical.

Este un punct de cotitură pentru multe universităţi care nu-şi mai găsesc studenţi, însă în felul acesta sistemul va fi filtrat, inclusiv de piaţa muncii. Anton Hadăr, preşedinte Federaţia „Alma Mater“

În ceea ce priveşte alocarea granturilor de studiu de către Ministerul Educaţiei, Hadăr spune că „nu s-a mers niciodată în profunzime, să se facă o analiză a ceea ce e nevoie pe piaţa muncii, s-a mers an de an pe o analiză prea superficială, istorică, mai ales că instituţiile au vrut să-şi păstreze profesorii“.

Noi criterii pentru banii de la stat

La rândul lui, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, admite că este nevoie de o analiză mai aprofundată pe baza căreia universităţile să primească banii şi spune că „tocmai de aceea anul acesta a schimbat sistemul de acordare a granturilor de studiu, în funcţie de numărul de studenţi înmatriculaţi anul trecut“. 

În ultimii trei ani, Medicinele au ajuns cele mai atractive, alături de Inginerie, Ştiinţele Agronomice şi Medicina Veterinară. Mihnea Costoiu, ministru pentru Învăţământ Superior

Oricum, a adăugat Costoiu, „ministerul va face o analiză pentru a vedea de la ce universităţi şi facultăţi provin angajaţii din piaţă, care sunt specializările universitare cu cea mai mare rată de angajare, dacă absolvenţii lor sunt angajaţi în domeniul studiat, aşa că vom putea stabili numărul de locuri bugetate şi în funcţie de acest criteriu al angajabilităţii absolvenţilor“. 

Ministrul explică totuşi că întreaga Europă are o problemă cu scăderea interesului tinerilor pentru Ştiinţe – Matematică, Fizică, Chimie şi tocmai de aceea Comisia Europeană a solicitat statelor membre să aloce mai mulţi bani pentru aceste specializări. ( Au colaborat corespondenţii „Adevărul“)


ADMITERE FACULTATE 2013 Sute de locuri bugetate au rămas neocupate la cea mai mare universitate din Ardeal

Peste 4.000 de locuri bugetate la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj au fost ocupate anul acesta. Totuşi, au mai rămas încă 700 de locuri neocupate, care vor fi disponibile pentru absolvenţi în sesiunea de admitere 9-20 septembrie 2013.

ADMITERE FACULTATE 2013 ASE revine la admiterea pe bază de dosar în sesiunea a doua, din toamnă

Academia de Studii Economice din Bucureşti organizează a doua admitere la toamnă, de data aceasta exclusiv pe baza mediei de la Bac, fără examen de admitere, fiindcă nu s-au ocupat toate locurile bugetate disponibile pentru studiile de licenţă în anul universitar 2013-2014.

REZULTATE ADMITERE 2013 Săptămâna de foc a admiterii la facultate. Care au fost cele mai mici medii de intrare la universităţi 

Cele mai multe universităţi au încheiat deja examenele de săptămâna trecută şi au afişat listele cu candidaţii admişi, care au intrat şi cu medii de 5 la buget, la ASE, în timp ce la Geografie, la Universitatea din Bucureşti, niciun candidat admis nu a avut sub 9.

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a încheiat săptămâna admiterilor. Care au fost mediile de intrare la facultate

Cele mai multe universităţi din Capitală şi din ţară au încheiat deja examenele, desfăşurate săptămâna aceasta, şi au afişat listele cu candidaţii admişi, atât la buget, cât şi pe locurile cu taxă. Anul acesta, s-a intrat şi cu medii aproape de 5 la facultate, pe locurile fără taxă, având în vedere scăderea numărului de candidaţi.

ADMITERE FACULTATE 2013 Premieră la ASE: o nouă sesiune de admitere după ce nu s-au ocupat nici locurile fără taxă

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti va organiza o a doua sesiune de admitere fiindcă nu s-au înscris destui candidaţi la sesiunea care s-a încheiat joi, astfel încât să fie ocupate toate locurile de la buget şi taxă, spun reprezentanţii universităţii. Mai mult, anul acesta au rămas libere chiar şi o parte din locurile bugetate de stat.

ADMITERE FACULTATE 2013 Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) organizează examene de admitere la toate facultăţile 

Înscrierile la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti se termină vineri, 19 iulie, urmând ca în perioada 24-25 iulie să aibă loc examenele de admitere.

Cifra de şcolarizare a universităţilor va fi alocată, de la anul, în funcţie de numărul studenţilor înmatriculaţi

Cifra de şcolarizare a universităţilor pentru anul viitor, 2013-2014, va fi alocată, pentru prima dată, în funcţie de numărul studenţilor înamtriculaţi în anul academic în curs, a anunţat vineri, la Congresul Educaţiei, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Rectorii susţin măsura, mizând pe ideea de a finanţa specializări cerute pe piaţa muncii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite