Informatorii FBI au săvârşit peste 5.600 de infracţiuni în 2011 cu autorizarea agenţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul FBI FOTO Reuters
Sediul FBI FOTO Reuters

FBI a permis informatorilor săi în 2011 să încalce legea de peste 5.650 de ori, scrie ziarul „USA Today”, bazându-se pe o serie de documente în posesia cărora a intrat redacţia.

În urmă cu mai bine de 10 ani, Departamentul american de Justiţie a cerut FBI să înceapă să urmească infracţiunile comise de informatorii săi, după ce agenţia a recunoscut că i-au permis mafiotului James „Whitey” Bulger să conducă o reţea infracţională cu scopul de a obţine informaţii despre mafie. FBI este obligat să depună asemenea liste în fiecare an, însă acestea n-au fost făcute niciodată publice.

Agenţii FBI au autorizat, în medie, 15 infracţiuni pe zi, de la comercializarea de droguri la organizarea de jafuri şi la mituirea unor oficiali. Oficialii agenţiei au declarat în trecut că sunt nevoiţi să-şi lase informatorii - adesea şi ei infractori - să încalce legea.

Infracţiunile autorizate de FBI sunt, cu siguranţă, doar o mică parte din numărul total de delicte comise de  informatori pentru agenţii locale, statale şi federale în fiecare an, notează „USA Today”.

"Cea mai importantă întrebare este: Câte infracţiuni tolerează guvernul din partea informatorilor săi?", a declarat Alexandra Natapoff, profesor la Facultatea de Drept Loyola din Los Angeles. "Sunt sigură, dacă chiar am şti numărul, am fi cu toţii şocaţi”.

Un purtător de cuvânt al FBI, Denise Ballew, a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la raportul obţinut de „USA Today”, spunând doar că circumstanţele în care informatorilor li se permite să încalce legea sunt „depind de situaţie şi sunt bine controlate”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite