Codul etic al Ministerului Educaţiei trimite profesorii şpăgari la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa dotărilor din şcoli îi determină pe părinţi să vină cu bani de acasă    FOTO: Adevărul
Lipsa dotărilor din şcoli îi determină pe părinţi să vină cu bani de acasă    FOTO: Adevărul

Mult trâmbiţatul Cod de etică, ce ar trebui să-i pedepsească pe dascălii care le cer bani părinţilor, prevede de fapt sancţiuni blânde pentru aceştia, una dintre soluţiile găsite de oficiali fiind trimiterea profesorilor la consiliere psihologică.

Profesorii prinşi că solicită sau acceptă bani de la părinţi şi elevi pentru cadouri, pentru protocol sau în schimbul unor favoruri vor fi incluşi într-un program de remediere comportamentală prin consiliere şi monitorizare.

Asta este una dintre prevederile mult aşteptatului Cod de etică ce ar trebui să-i pedepsească pe dascălii care cer bani părinţilor şi care a fost pus în dezbatere publică în aprilie 2012 şi lăsat pe lista de aşteptare. Până la actualul scandal public, iscat după ce mai mulţi dascăli au fost acuzaţi că au obligat părinţii să scoată bani din buzunar pentru cadouri sau pentru fondul clasei.

„Remedierea comportamentală nu are efect, fiindcă e deja prea târziu. Terapia impusă nu funcţionează”, arată însă psihologul şcolar Diana Ioaneş.

Şi directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală, Adrian Troie, consideră că nu mai poţi remedia „nici cu o armată de psihologi” comportamentul unui cadru didactic care pretinde bani şi atenţii de 30 de ani.

Nu mai poţi remedia „nici cu o armată de psihologi” comportamentul unui cadru didactic care pretinde bani şi atenţii de 30 de ani. Adrian Troie, director adjunct Colegiul „Sf. Sava” din Capitală

În Cod mai sunt trecute şi alte câteva sancţiuni: de la concilierea amiabilă, atenţionarea colegială în cadrul comisiei judeţene de etică până la sesizarea comisiei de cercetare disciplinară din şcoală, care poate sancţiona profesorul.

Premierul cere adoptarea urgentă a Codului de etică

„Dacă aveţi nevoie de resursele Corpului meu de control, vă ajut, vreau să avem o situaţie clară apropo de ce se întâmplă anormal de zeci de ani în învăţământul românesc. Vreau să terminaţi codurile de etică, vreau să stabilim foarte clar ce se întâmplă cu meditaţiile, fondul clasei, să avem reglementari foarte clare, pentru că abuzurile care sunt prelevate nu ştiu dacă sunt simple excepţii sau constituie o regulă”, a tunat ieri premierul Victor Ponta la şedinţa de Guvern.

Chiar dacă se vorbeşte de ani buni despre Codul de etică, nimeni nu pare foarte grăbit să-l şi adopte.

„Cred că nu a fost prioritatea zero. Când am întrebat de el în perioada iunie-iulie 2012, mi s-a spus că era în dezbatere de specialitate la inspectorate. Este un act normativ foarte necesar”, ridică din umeri fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. 

La rândul său, Gabriel Ispas, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Educaţiei, susţine că înainte de orice era nevoie de aprobarea strategiei anticorupţie. „Codul va fi pus din nou în dezbatere publică, urmând să fie aprobat până pe 15 iunie şi valabil pentru 20-30 de ani”, susţine Ispas.

Codul va fi pus din nou în dezbatere publică, urmând să fie aprobat până pe 15 iunie şi valabil pentru 20-30 de ani. Gabriel Ispas, secretar general la Ministerul Educaţiei

Cercul vicios al fondului clasei

Problemele pe care vor să le corecteze guvernanţii sunt însă practici împământenite în şcolile româneşti, iar profesorii şi părinţii dau vina pe subfinanţarea din Educaţie.

„Nu mi se pare normal să tragi la răspundere un profesor fiindcă a cerut bani de cretă, tuş şi hârtie pentru imprimantă spre exemplu, atât timp cât Ministerul Educaţiei nu alocă fonduri care să acopere toate aceste cheltuieli”, spune profesorul de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul „George Coşbuc” din Capitală. 

„Este un cerc vicios aici, şcolile ar trebui să primească bani pentru consumabile, dar iată că nu au tot ce le trebuie. Cred că fondul clasei ar fi justificat în acest caz, desigur, să nu fie administrat de profesori”, arată şi Anca Iordănescu, mama unei eleve de la Liceul „Dimitrie Gusti”. ;

Norme de bună purtare pentru dascăli

  • Un cadru didactic nu are voie să solicite sau să accepte sume de bani sau cadouri de la părinţi şi elevi, în schimbul unui tratament preferenţial.
  • Nu are voie să facă trafic de influenţă şi favoritism în procesul de evaluare la clasă.
  • Nu are voie să fraudeze examenele de orice tip contra bani, obiecte sau servicii.
  • Nu are voie să colecteze fonduri de la părinţi sau de la elevi pentru protocolul examenelor naţionale, al concursurilor şcolare şi al olimpiadelor.
  • Nu are voie să gestioneze financiar achiziţionarea materialelor didactice sau să facă comerţ în şcoală cu auxiliare.
  • Nu are voie să organizeze sau să se implice în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios în cadrul unităţilor şcolare sau în afara acestora.
  • Nu are voie să fie profesorul propriului copil sau al unui copil-rudă până la gradul al III- lea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectivă în şcoala unde lucrează.
  •  Nu are voie să organizeze pariuri şi jocuri de noroc cu scopul obţinerii de câştiguri financiare sau materiale.

Pe aceeaşi temă:

Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să aprobe urgent Codul de etică şi să rezolve problema fondului clasei şi a meditaţiilor

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei în şedinţa de Guvern de miercuri să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi de meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.

VIDEO Oficialii au anunţat „cruciada împotriva corupţiei din educaţie”. Ce sfaturi le-au dat directorilor de şcoli

După scandalul învăţătoarei de la Şcoala 10, conducerea Inspectoratului Şcolar Bucureşti i-a avertizat pe directori, adunaţi marţi la Colegiul „Mihai Viteazul”, unde pot apărea faptele de corupţie. Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, au anunţat oficialii din Educaţie, care le-au transmis un mesaj dur printr-un avertisment adresat directorului unui liceu unde urma să se discute despre şpaga de la Bac.

VIDEO Noi dezvăluiri despre sistemul clientelar şi „militar” de la liceul Kiriţescu. Eleva care şi-a reclamat profesoara riscă să fie sancţionată

O profesoară de la Liceul „Costin Kiriţescu” din Capitală a declarat că atmosfera din liceu era una „militară” şi că se adunau bani pentru bănci şi bodiguarzi, potrivit Prima TV. De asemenea, mama unui copil spune că părinţii au dat bani pentru ca elevii să treacă examenul de engleză intensiv. Însă, eleva care a dat startul anchetei, dezvăluind că o profesoară cere bani pentru motivarea absenţelor, riscă să se aleagă cu nota scăzută la purtare.

Controale în mai multe şcoli din Capitală pentru colecte ilegale de bani. Foştii elevi ai Danei Blându au o nouă învăţătoare

Scandalul izbucnit la Şcoala 10 din Capitală, unde o învăţătoare a cerut bani de cadouri părinţilor, i-a determinat pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar să efectueze controale în mai multe unităţi de învăţământ. Separat, a fost declanşată o anchetă la Şcoala Centrală după ce un părinte a reclamat că o învăţătoare umileşte elevii. Între timp, la fosta clasă a Danei Blându, de luni a venit o nouă învăţătoare.

ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite