SpaceX se pregăteşte de primul zbor pe orbită cu echipaj uman

SpaceX se pregăteşte de primul zbor pe orbită cu echipaj uman

FOTO via Getty Images - David McNew / Stringer

Miercuri după-masă, în Cape Canaveral, Florida, la ora locală 16:33, SpaceX va avea parte de un moment istoric, încercând să marcheze prima sa misiune pe orbită cu echipaj uman ca fiind un succes.

Ştiri pe aceeaşi temă

Naveta Crew Dragon a fost pregătită în ultimul deceniu pentru acest lucru, fiind adevărata ”bijuterie a coroanei” pentru compania fondată de Elon Musk.

SpaceX este una dintre companiile în care NASA a investit mai mult de 3,1 miliarde de dolari pentru a scăpa de dependenţa de rachetele Soyuz, existentă în ultimele decenii, şi a reîncepe să trimită astronauţi pe orbită în rachete americane, de pe solul bazei din Florida. Ziua de miercuri ar putea fi cea în care agenţia îşi va vedea acest vis împlinit.

La bordul Crew Dragon-ului se vor afla Bob Behnken şi Doug Hurley, doi astronauţi experimentaţi, iar misiunea va purta numele de Demo-2. Cei doi se vor ridica de la sol cu o rachetă Falcon 9 la ora locală 16:33, de la Centrul Spaţial Kennedy, atât timp cât totul va decurge conform planului.

Misiunea celor doi va fi de a ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională, acolo unde vor andoca cu un laborator uriaş şi vor rămâne timp de 110 zile, înainte de a reveni pe Pământ la bordul navetei Crew Dragon.

Sâmbătă, NASA a vorbit cu cei de la Business Insider despre riscurile acestui zbor, cu care cei doi astronauţi au fost de-acord. Astfel, posibilitatea ca misiunea să eşueze este de 1 la 60, în timp ce posibilitatea ca cei doi astronauţi să îşi piardă viaţa în urma acestei misiuni este de 1 la 276.

Motivul pentru care există o diferenţă atât de mare între aceste două estimări este importanţa pe care SpaceX a pus-o pe sistemul său de evacuare de urgenţă, compania dovedind în ianuarie că naveta Crew Dragon poate fi salvată, alături de astronauţi, chiar şi în cazul unor probleme grave ale rachetei Falcon 9. De asemenea, SpaceX a asigurat şi o protecţie mai bună a navetei în spaţiu, faţă de gunoiul spaţial asteroizi, praf de comete sau alte lucruri care ar putea avaria naveta odată ajunsă pe orbită.

Behnken şi Hurley sunt însă comfortabili cu riscurile misiunii. Cei doi au lucrat alături de SpaceX la Crew Dragon pentru aproximativ 5 ani, şi spun că ştiu mai multe despre felurile în care misiunea ar putea eşua ”decât orice alt echipaj din istoria recentă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: