Odată cu finalul lui 2020 se încheie cel mai cald deceniu din istoria înregistrată a fenomenelor meteo - OMM

Odată cu finalul lui 2020 se încheie cel mai cald deceniu din istoria înregistrată a fenomenelor meteo - OMM

Imagine: EPA-EFE

Anul 2020 încheie cel mai cald deceniu (2011-2020) de la începerea măsurătorilor, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Anul acesta poate fi unul dintre cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi, putând rivaliza cu 2016, care este cel mai cald an înregistrat.

Temperaturile ridicate din 2020 au fost înregistrate în ciuda unui fenomen răcoros, „La Nina”, care este acum la vârf şi are impact asupra modelelor meteo din multe părţi ale lumii.
 
Potrivit majorităţii modelelor, fenomentul La Nina este aşteptat să atingă intensitatea maximă fie în decembrie, fie în ianuarie şi să continue până la începutul anului 2021, transmite Hotnews.ro.
 
„Cei mai călduroşi ani, cu temperaturi record, au coincis de obicei cu un eveniment puternic El Nino, aşa cum s-a întâmplat în 2016. Acum ne confruntăm cu un La Nina, care are un efect de răcire asupra temperaturilor globale, dar nu a fost suficient pentru a domoli căldura acestui an. În ciuda actualei La Nina, anul acesta a arătat deja o temperatură aproape record, comparabilă cu recordul anterior din 2016 ”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Taalas.
 
OMM va emite valori consolidate ale temperaturii pentru 2020 în luna ianuarie, pe baza a cinci seturi de date globale de temperatură.
 

Raport privind starea climei, aşteptat în martie 2021

Aceste informaţii vor fi încorporate într-un raport final privind starea climei în 2020, care va fi publicat în martie 2021, incluzând informaţii despre impacturile climatice selectate.
 
Conform raportului provizoriu al OMM privind starea climei emis la 2 decembrie, toate cele cinci seturi de date pentru primele 10 luni ale anului (până la sfârşitul lunii octombrie) au plasat anul 2020 pe locul al doilea cel mai cald din anul până în prezent, după 2016 şi înainte de 2019.
 
Căldura a continuat în noiembrie, pe baza rapoartelor lunare ale instituţiilor implicate, ceea ce clasifică luna ca fiind cea mai caldă sau a doua cea mai caldă înregistrată.
 
Temperatura medie globală din 2020 este cu aproximativ 1,2°C peste nivelul pre-industrial (1850-1900) şi există cel puţin o şansă din cinci să depăşească 1,5°C până în 2024, conform OMM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările