Cum arată din spaţiu incendiul de la Cernobîl

Cum arată din spaţiu incendiul de la Cernobîl

Foto: Planet Labs Inc.

Imagini din satelit surprinse săptămâna trecută arată cum focul se îndreaptă spre centrala nucleară şi oraşul Pripyat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incendiul a izbucnit vineri în zona de excludere, cu o rază de 30 de kilometri în jurul centralei accidentate de la Cernobîl, teatrul în 1986 al celui mai grav accident nuclear din istorie.

Imaginile arată că focul ardea la aproximativ 8 kilometri de centrala nucleară şi oraşul abandonat Pripyat în urmă cu câteva zile, porţiuni ale fumului ajungând chiar deasupra acestora.

Incendiul ar fi fost cauzat de un tânăr de 27 de ani, care a spus că a dat foc vegetaţiei ”pentru a se distra”.

Autorităţile ucrainene au anunţat că radioactivitatea rămâne stabilă pentru moment în zona de excludere, însă există în continuare temerea că incendiul ar putea arde material radioactiv sau ar putea ajunge la centrală, contaminând astfel aerul. În prezent, pompierii încearcă să stabilească o barieră care să oprească focul în jurul reactorului.

Fumul unui astfel de incendiu de vegetaţie este extrem de periculos, pentru că poate călători pentru sute de kilometri. Fumul provocat de incendiile din Australia, de la începutul acestui an, a făcut chiar înconjurul globului, însă din fericire, dimensiunea focului de la Cernobîl nu este nici pe departe comparabilă. Guvernul ucrainean menţionează că oraşul Kiev, aflat la aproape 100km de Pripyat, este în siguranţă, iar nivelul de radiaţii înregistrat este în continuare normal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările