Comisia Europeană vrea reducerea gazelor de seră cu 40% până în 2030. Noi planuri pentru energie verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisiile de gaze de seră trebuie reduse cu 40% până în 2030 FOTO Reuters
Emisiile de gaze de seră trebuie reduse cu 40% până în 2030 FOTO Reuters

Comisia Europeană şi-a anunţat planul de acţiune pentru climă şi energie până în 2030. Oficialii europeni vor să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 40%, până la nivelul din 1990.

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul Comisiei Europene, oficialii europeni vor să se concentreze şi pe creşterea contribuţiei energiei regenerabile, care ar urma să aibă o pondere de 27%.

Cadrul de lucru pentru climă şi energie până în 2030 urmează să fie dezbătut în Consiliul European şi Parlamentul European. Preşedintele Comisie, Jose manuel Barroso a declarat că "Acţiunea în domeniul schimbării clime ne va asigura un viitor pentru planeta noastră, iar dacă vrem să fim competitivi la nivelul Europei trebuie să avem o politică energetică solidă. E interesul nostru să construim o economie care să nu mai fie dependentă de importurile de energie prin creşterea eficienţei şi încrederea în energia curată. Vrem să reducem gazele de seră cu 40% şi energiile regenerabile să aibă o pondere de 27%".

Punctele cheie ale planului de acţiune

Planul de lucru are mai multe puncte care vor fi urmărite în dezbatere, iar apoi, dacă sunt aprobate, în implementarea lor la nivelul statelor memebre.

Reducerea gazelor de seră. Ţinta este de 40%, la nivelul din 1990. Pentru domeniile din afara reglementărilor EU ETS (Emissions Trading System - sistem care impune limite de emisii pentru fabrici şi uzine) reducerea ar urma să fie de 30%, până la nivelul din 2005.

Ţinte pentru energia regenerabilă. Aceasta trebuie să ajungă la 27%. Nu se va transforma într-o ţintă fixă pentru statele membre, care îşi vor modifica sistemul de energetic în funcţie de circumstanţe şi preferinţele locale.

Comisia Europeană vrea să stabilească ţinte clare pentru a ajuta investitorii să ştie în ce domenii să-şi mute banii până în 2030, oferind o direcţie clară. Uniunea Europeană aproape că şi-a atins ţinta de reducere a emisiilor cu 20% până în 2020 de acum doi ani. Marea Britanie a cerut Comisiei să ridice limita la 50%, în timp ce alţii au vrut 35%.

Există şi nemulţumiţi. Într-o declaraţie pentru BBC, Brook Riley, activist la Friends of the Earth, se declară nemulţumit. "40% e foarte puţin şi există încă 50/50 şanse ca încălzirea globală să fie de 2 grade Celsius", a declarat acesta.

Puteţi citi propunerile complete la acest link.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite