Cercetătorii japonezi au reuşit să producă sânge artificial universal

Cercetătorii japonezi au reuşit să producă sânge artificial universal

Încă o noutate în ştiinţă: cercetătorii japonezi au reuşit să creeze sânge artificial care să poată fi folosit în transfuzii indiferent de grupa sanguină a pacientului, informează cotidianul Asahi Shimbun. În plus, acest sânge are calitatea de a putea fi păstrat mai mult  timp.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oamenii de ştiinţă încearcă de mulţi ani să creeze sânge în laborator. Echipa japoneză a reuşit să facă transfuzii cu sângele creat în laborator, deocamdată pe iepuri. Dacă experimentul niponilor va fi confirmat, ar fi o descoperire epocală şi ar salva multe vieţi în momentul în care s-ar trece la producţia în masă. Asta pentru că odată cu prelungirea speranţei de viaţă, nevoia de sânge a devenit tot mai mare. Se şi vorbeşte, de altfel, de o criză de donatori. Recenta descoperire a cercetătorilor japonezi ar putea oferi o soluţie, conform digi24.ro
 
Echipa de cercetători - majoritatea provenind de la National Defence Medical College - a făcut experimente cu sângele creat pe iepuri care suferiseră hemoragii importante. Astfel, din zece iepuri-cobai, şase care au primit sânge artificial au supravieţuit. Acelaşi număr de supravieţuitori s-a înregistrat şi în eşantionul de iepuri care au fost transfuzaţi cu sânge real. În plus, nu au fost evidenţiate niciun fel de efecte secundare, cum ar fi apariţia unor cheaguri.
 
Sângele artificial poate fi păstrat un an
 
Alcătuit din trombocite şi globule roşii, sângele artificial poate fi stocat, la temperaturi normale, timp de peste un an, în condiţiile în care trombocitele prezente în sângele uman nu rezistă decât patru zile (apoi se solidifică), iar globulele roşii 20 de zile (la temperatură scăzută).  
 
Trombocitele au rolul de a opri hemoragiile, în timp ce globulele roşii transportă oxigenul.
 
Un alt avantaj al sângelui artificial este că nu are grupă sanguină, ceea ce ar permite transfuzarea către întreaga populaţie, inclusiv către cei care au o grupă rară de sânge.
 
Producerea la scară industrială a sângelui artificial ar fi însă o provocare, pentru că ar necesita investiţii consistente.
 
Până acum au mai fost tentative de a se crea sânge artificial, inclusiv la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările