Cea mai mare bacterie din lume, descoperită în Caraibe: „Am crezut că era altceva, avea 2 centimetri”

Cea mai mare bacterie din lume, descoperită în Caraibe: „Am crezut că era altceva, avea 2 centimetri”

Thiomargarita magnifica, cea mai mare bacterie descoperită în lume / FOTO Profimedia

Cea mai mare bacterie din lume a fost descoperită pe insula Guadelupa, în Marea Caraibelor, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science. Cu toate că acestea sunt organisme unicelulare care nu se văd cu ochiul liber, bacteria identificată recent are 2 centimetri lungime.

Ştiri pe aceeaşi temă

Thiomargarita magnifica măsoară până la 2 centimetri, seamănă cu o geană şi răstoarnă codurile microbiologiei, a declarat Olivier Gros, profesor de biologie la Université des Antilles şi coautor al studiului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

 În condiţiile în care dimensiunea medie a unei bacterii este de 2 până la 5 micrometri (1 micrometru = 0,001 mm, a mia parte dintr-un milimetru), aceasta „se vede cu ochiul liber, o pot lua cu o pensetă!”, explică cercetătorul în campusul Fouilloles din Pointe-a-Pitre în timp ce ţine în mână o eprubetă care conţine mici filamente albe.

Acesta explică că a văzut prima dată bacteria în mangrovele din Guadelupa, în anul 2009.
 
„La început am crezut că este orice altceva în afară de o bacterie, pentru că ceva de 2 centimetri lungime nu poate fi o bacterie”, a povestit acesta.
 
Insula Guadelupa, în Marea Caraibelor / Foto Profimedia
 
Tehnicile de descriere celulară cu ajutorul microscopiei electronice au arătat că era într-adevăr vorba de un organism bacterian. Dar cu o astfel de dimensiune, explică profesorul Gros, „nu aveam nicio siguranţă că era vorba de o singură celulă” - o bacterie fiind un micro-organism unicelular.
 
O bioloagă de la acelaşi laborator a spus că bacteria aparţine familiei Thiomargarita, un gen de bacterii despre care se ştia deja că utilizează sulfurile pentru a se dezvolta. 
 

E ca un om înalt cât Muntele Everest

Jean-Marie Volland, autorul studiului şi un tânăr cercetător post-doctoral la Université des Antilles, spune că pentru el, descoeperirea bacteriei „E ca şi cum ai întâlni un om înalt cât Muntele Everest”.

În toamna anului 2018, Volland a primit un prim pachet trimis de profesorul Gros la institutul de secvenţiere a genomului din cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory, administrat de universitate.
 
Provocarea a fost, în esenţă, una de natură tehnică: să reuşească să redea o imagine a bacteriei ca întreg, graţie „analizelor microscopice tridimensionale, la o mărire mai mare”.
 
Acesta a lucrat într-un laborator american unde a avut tehnologia necesară pentru a putea reda o imagine cu bacteria. În fotografiile sale 3D se vede că întregul filament este o singură celulă. De asemenea, bacteria pare a fi „mai complexă” decât „rudele sale”: o descoperire „total neaşteptată”, care „dă peste cap cunoştinţele de microbiologie”, mărturiseşte cercetătorul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările