Aniversarea lui Traian Vuia, românul care a convins lumea că avionul e viitorul

Aniversarea lui Traian Vuia, românul care a convins lumea că avionul e viitorul

Traian Vuia, românul care a gândit avionul înaintea altora.

Aparatul conceput de Vuia avea câteva caracteristici care nu au fost înţelese, la început, de către contemporanii săi. La începutul anilor 1900, Vuia devenea românul care să-i înveţe pe străini zborul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu exact 143 de ani în urmă, la 17 august 1872, se năştea Traian Vuia, omul care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul.

A studiat la Şcoala Politehnică (1892) şi la Facultatea de Drept, unde a şi obţinut doctoratul în ştiinţe juridice, după ce a susţinut lucrarea cu titlul Militarism şi industrialism, regimul de statu şi de contractu (1901). Din cauza dificultăţilor financiare nu a absolvit Şcoala Politehnică.

Totuşi, marele său vis a fost să zboare, drept pentru care a început să efectueze calcule pentru planurile unei maşini de zbor. “Mă duc, mamă, departe, la Paris. Dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău, pentru că am să vin de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată” sunt cuvintele pe care le spunea Vuia în 1902, atunci când pleca în capitala Franţei pentru a găsi finanţare pentru aparatul său de zbor.

La 16 februarie 1903 a înaintat Academiei de Ştiinţe din Paris un memoriu despre “aeroplanul-automobil” pe care îl proiectase. 

Află totul despre Traian Vuia şi visul său îndeplinit de a zbura cu un aparat mai greu decât aerul!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările