FBI-ul, interesat de descoperirea unui român în criminalistica audio

Cel mai important progres în domeniul criminalisticii audio după scandalul Watergate a fost generat de un român, Cătălin Grigoraş, expertul criminalist care a descoperit o nouă tehnică de analiză a datelor.

Tehnica este intitulată "analiza frecvenţei reţelei electrice" (ENF), fiind obţinută printr-un proiect demarat în baza cercetărilor lui Cătălin Grigoraş. Tehnica se dovedeşte nepreţuită în cazuri importante, în care dovezile video sau audio şi autenticitatea lor sunt puse sub semnul întrebării, potrivit şefului proiectului ENF din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra, Alan Cooper.

"Americanii sunt foarte interesaţi. Este corect să spunem că aceasta este cel mai importat progres în domeniu de când au fost dezvoltate tehnicile de analizare a casetelor Watergate", a precizat Cooper. "Analiza frecvenţei reţelei electrice" a atras atenţia FBI, care o consideră o nouă etapă în criminalistica digitală, liniile electrice fiind martori tăcuţi la crimă, scrie "The Register".

Poliţia londoneză a precizat că analiza ENF a fost utilizată numai în cinci cazuri, până în prezent, dar va fi de folos chiar şi în anchetele de terorism, pentru a stabili, de exemplu, când au făcut suspecţii casete de recunoaştere a ţintelor sau dacă au fost făcute modificări în înregistrările de propagandă.

Citeşte cum funcţionează ENF şi cine este Cătălin Grigoraş

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: