Cum poţi şterge toate informaţiile pe care Google le ştie despre tine

Cum poţi şterge toate informaţiile pe care Google
le ştie despre tine

Săptămâna aceasta, dezvoltatorul web Dylan Curran a publicat, în publicaţia „The Guardian“, un articol în care prezintă amploarea datelor colectate de Google despre utilizatorii săi. Google urmăreşte fiecare călătorie pe care o faceţi, înregistrează fiecare videoclip pe care îl vizionaţi pe YouTube şi vă cunoaşte gusturile în diverse domenii. Totuşi, există posibilitatea de a şterge informaţiile stocate de Google. Iată cum:

Ştiri pe aceeaşi temă

Google, la fel ca Facebook, colectează o mulţime de date personale despre utilizatorii săi, arată consultantul şi dezvolatorul web Dylan Curran în articolul publicat în „The Guardian“. Arhivează datele despre locurile în care te-ai aflat – ştie pe unde te-ai plimbat şi-ţi arată asta pe o hartă a lumii –, căutările tale de pe internet, aplicaţiile pe care le utilizezi, preferinţele muzicale de pe Youtube şi multe altele. Toate aceste informaţii sunt păstrate privat, dar Google are ca scop cunoaşterea în detaliu a obiceiurilor utilizatorilor săi, în aşa fel încât reclamele pe care i le va prezenta să corespundă cât mai bine profilului acestora.

Mulţi internauţi s-au revoltat în urma acestei „invadări ale intimităţii“, însă problema are soluţii - nu e motiv de panică, scrie Huffington Post. Utilizatorii au posibilitatea de a opri Google din a le urmări fiecare mişcare, dar şi de a şterge toate datele colectate până acum.

Cum puteţi vedea tot ceea ce Google arhivează

Încă din 2016, Google a permis fiecărui utilizator să vadă toate aceste informaţii printr-un site web confidenţial numit „My Activity“/Activitatea mea. Acest lucru vă arată o cronologie a fiecărei interacţiuni pe care aţi avut-o printr-una dintre aplicaţiile Google - fie că vizionaţi un videoclip pe YouTube, fie că doriţi să cereţi indicaţii de orientare în spaţiu prin Google Maps. Mai precis, totul poate fi verificat accesând acest link.

Iată câteva ponturi pentru ca Google să nu vă mai urmărească fiecare mişcare:

  • Opriţi Google să vă urmărească prin dispozitive smartphone pe care le utilizaţi

Google stochează informaţii despre fiecare dispozitiv Android la care sunteţi conectat. Ideea e simplă: vrea să ştie cât mai bine ce recomandări de servicii şi aplicaţii să vă facă atunci când veţi avea un dispozitiv nou. Ce puteţi face: Accesaţi My Activity/Activitatea mea la acest link. Click pe butonul de Activity Controls din partea stângă a ecranului. În josul paginii o să găsiţi Device Information/Informaţii despre dispozitiv. Dezactivaţi această opţiune, apoi apăsaţi click pe butonul Pause/Pauză.

  Opriţi Google să vă creeze un profil pentru publicitari

Potrivit Huffington Post, Google împarte foarte puţine informaţii despre datele voastre personale cu agenţiile de publicitate. Ceea ce face însă e să utilizeze toate aceste date pentru a crea un profil anonim despre interesele pe care le aveţi. Ele sunt apoi folosite pentru a direcţiona către voi acele reclame pentru produsele care s-ar putea să vă intereseze. Iată cum arată profilul vostru de publicitate.De asemenea, şi în acest caz puteţi dezactiva personalizarea acestor anunţuri sau le puteţi optimiza dacă nu sunteţi mulţumit de cele pe care le primiţi deja.

  • Salvaţi toate datele arhivate de Google

E foarte simplu. Accesaţi acest link, apoi puteţi alege ce date vreţi să salvaţi şi în ce format.

  • Ştergeţi toate datele pe care le deţine Google în prezent

Acest lucru este, de asemenea, destul de uşor de făcut. Trebuie doar să accesaţi My Activity/Activitatea mea aici. Căutaţi opţiunea Delete activity by/Ştergeţi activitatea. Apoi apăsaţi click pe intervalul de date arhivate şi selectaţi All time/Dintotdeauna. Click Delete/Ştergere şi asta-i tot.

De asemenea, pentru a şterge toate datele colectate de pe dispozitiv, click pe acest link. În partea stângă, din nou, click pe Delete All/Ştergeţi tot.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările