Ziua Imnului, sărbătorită la Zalău doar de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Imnului Naţional a fost marcată azi, 29 iulie, de către oficialităţile locale şi judeţene. Acţiunea s-a desfăşurat  pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului din municipiul Zalău şi a readus în atenţia celor prezenţi istoria imnurilor naţionale ale românilor.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi  ai Instituţiei Prefectului Sălaj, ai Consiliului Judeţean Sălaj, ai Primăriei  Municipiului Zalău, directori de instituţii deconcentrate, oameni politici, veterani de război şi foarte puţini  zălăuani.
Momentul cel mai emoţionant al acestui eveniment a fost intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române!”, urmat de o defilare a gărzii de onoare.  

image

29 iulie - „Deşteaptă-te române!”


Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în anul 1998, Ziua Imnului Naţional al României, simbol al unitătii Revoluţiei Române de la 1848.
În varianta prescurtată imnul este intitulat  Deşteaptă-te române şi conţine patru strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei „Un răsunet”. Versurile imnului naţional al României aparţin  poetului  Andrei Mureşanu (1816-1863), figură reprezentativă a epocii Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann cunoscut poet şi culegător de folclor. Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note de Anton Pann şi cântat pentru prima data pe 29 iulie-1848.
Imnul României este alcătuit din unsprezece strofe iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite