Zălăuanii sunt obligaţi să-şi refacă faţadele blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Zalău îi obligă pe toţi cei care locuiesc la bloc sau la casă să-şi refacă faţadele distruse sau degradate.Chiar dacă legea li se pare foarte bună, zălăuanii sunt sceptici că va exista colaborare între locatari. Mulţi dintre aceştia se plâng că nu vor avea bani pentru aceste investiţii.

Legea 153-2011 îi obligă pe toţi proprietarii de imobile să-şi refacă faţadele degradate. Primăria Municipiului Zalău va inventaria de săptămâna viitoare toate imobilele din municipiu şi în maxim trei luni va trimite somaţii tuturor zălăuanilor în cauză. În termen de 12 luni, proprietarii somaţi, fie că stau la casă, fie că stau la bloc vor trebui să-şi refacă faţadele. În caz contrar cei care nu respectă obligaţia riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei. 

„Clar, va fi neînţelegere între proprietari”

 „Este o idee extraordinară, însă nu ştiu cum vom face noi cei care stăm la bloc”, a spus Marincaş Ana, o pensionară de 74 de ani din Zalău. Aceasta crede că proprietarii apartamentelor situate în blocurile de locuinţe din Zalău nu vor putea ajunge la un numitor comun în privinţa achitării unei astfel de lucrări. „Clar va fi neînţelegere pentru cei care stau la bloc. Se va face lucrarea şi până la urmă se vor strânge cu greu banii. Unii vor da, alţii se vor sustrage de la plată şi uite aşa din cauza neînţelegerii, o să rămână blocurile tot nereparate”, a spus femeia. Aceasta a povestit că au mai existat lucrări comune şi unii dintre locatari nu au plătit. „Locuiesc pe strada Crişan, la bloc şi în urmă cu ceva timp am avut ceva defecţiune la subsol. Au venit nişte muncitori, au făcut lucrarea şi la final, fiecare familie a avut de plătit trei lei. Desigur că n-au plătit toţi. Aşa va fi şi cu refacerea faţadelor”, spune Ana.
Claudia Lupoian (24 de ani) locuieşte într-un bloc din cartierul Brădet şi spune că ideea este bună, însă banii vor fi o problemă. „Şi eu sunt de acord cu refacerea faţadei de la blocul în care am apartament. Nu ştiu dacă îmi voi permite. În cazul în care va fi scump, nu o să am de unde să plătesc”, spune Claudia.
Nu doar faţadele degradate ale blocurilor vor trebui refăcute, ci şi casele. Ioan Stanca, în vârstă de 43 de ani, un zălăuan care locuieşte la casă, consideră noua lege ca fiind foarte bună. „Mai ales că am auzit că s-au întâmplat atâtea nenorociri. Au trecut oamenii pe stradă şi le-au căzut bucăţi de tencuială în cap”, a spus Stanca.

Scutiri de la plata impozitului

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, proprietarii aflaţi în imposibilitatea de a-şi plăti sumele cuvenite, din cauza veniturilor mici dovedite cu acte, vor fi ajutaţi. „Scutirea de la plata impozitului pe clădire va fi hotărâtă în cadrul Consiliului Local. Perioada în care proprietarii vor fi scutiţi de la plata impozitului va fi direct proporţională cu valoarea investiţiei în lucrările de reabilitare”, a precizat Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

În 2011 pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj au intervenit de cinci ori pentru a înlătura bucăţi de tencuială desprinse de pe faţadele blocurilor. Acestea reprezentau un real pericol. Acum două luni o femeie a ajuns la urgenţă, după ce i-a căcu o bucată de tencuială.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite