VIDEO Neputinţa în faţa furiei naturii: zeci de oameni pe drumuri, case distruse de ape, şcoli inundate şi închise în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţii comparate de localnici cu cele ce au avut loc în 1970 au lovit Sălajul în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Bilanţul provizoriu indică 29 de persoane evacuate din casele şubrezite de ape, şase şcoli închise, zeci de localităţi afectate, mii de hectare de terenuri acoperite de ape.

La Surduc, năpasta a lovit în miez de noapte. Localnicii s-au trezit nu apa în case, după ce ploaia care a căzut necontenit de marţi după-amiază a scos din matcă pârârul Solona, năvălind cu putere în gospodării.

”Nici nu mai ştiu cât era ceasul, că s-a luat şi curentul imediat. N-am ştiut cum să ajuns mai repede la soţie, care are Parkinson şi epilepsie, şi s-o ridic din pat”, se spune un bătrân din Surduc, pe care l-am găsit croind, cu o sapă, o cale de evacuare a stratului gros de apă ce băltea în curte. ”Ne-am speriat tare, că apa a ajuns în casă până la înălţimea de o jumătate de metru - 40 de centimetri”, explică el.

Bărbatul spune - pe un ton nemulţumit - că nimeni nu l-a ajutat să scape de apa care i-a distrus gospodăria şi că aşteaptă un ajutor din partea autorităţilor.

Primarul localităţii, Maria Onicaş, ne-a salutat din cupa unui buldoescavator. Femeie activă din fire, a încercat să-i mobilizeze pe angajaţii din subordine pentru a-i ajuta pe consătenii loviţi de năpastă. Numai în centrul de comună, 19 persoane au fost evacuate din case din cauza faptului că locuinţele lor nu mai prezentau siguranţă. Toate sunt găzduite de rude.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Jacodi, la nivelul judeţului au fost afectate de inundaţiile din cursul nopţii şi a dimineţii 31 de localităţi din 16 comune. Şase şcoli şi grădiniţe au fost închise (din Chieşd, Cheud, Pericei - şcoală şi grădiniţă, Letca, Băbeni şi Lozna), iar 29 de persoane au fost evacuate (19 din Surduc, patru din Letca, patru din Zalău (aflate într-un TIR înconjurat de ape în zona industrială) şi câte una în Chieşd şi Preluci.


Reamintim că inundaţiile vin la câteva ore după ce Sălajul a fost lovit de o violentă furtună cu grindină, care a distrus sute de case, maşini, kilometri întregi de drum, podeţe şi mii de hectare de culturi agricole, livezi şi vii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite