VIDEO Începe marea demolare: 56 de garaje vor fi puse la pământ pentru a face loc unor parcări şi spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda protestelor persoanelor care le folosesc în prezent, 56 de garaje situate în cartierul Porolissum din Zalău vor fi dărâmate în perioada următoare pentru a se crea, pe locul astfel rezultat, mai multe locuri de parcare, spaţii verzi, dar şi pentru a se igieniza zona.

Consilierii locali au aprobat luni, 7 septembrie, un proiect de hotărâre prin care se prevede efectuarea unor lucrări de utilitate publică în cartierul Porolissum, constând în realizarea de parcări publice, lucrări de modernizare a traficului pietonal şi de refacere a spaţiilor verzi, inclusiv pe amplasamentele ocupate de construcţiile provizorii reprezentând garaje, copertine sau altele.  "Zona are un aspect insalubru, neîngrijit şi înghesuit, spaţiile verzi şi locurile de joacă fiind aproape inexistente. Precizăm că în această zonă există un număr de 56 de garaje şi copertine, amenajări neuniforme, hidoase, care au un aspect dezolant, ce sunt acoperite cu plăci de azbociment, majoritatea fiind edificate fără autorizaţie de construire, unele în mod evident neutilizate, iar altele fiind folosite pentru depozitarea diferitelor bunuri", se precizează în referatul ce însoţeşte proiectul de hotărâre. Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, prin hotărârea adoptată luni, se încearcă abordarea unitară a zonei, după ce, în urma unei hotărâri similare adoptate în luna mai, prin care 24 de garaje din zonă erau propuse spre demolare, locatarii au fost nemulţumiţi şi au acuzat municipalitatea că nu tratează unitar situaţia din zonă. Prin urmare, pe lista neagră au mai fost trecute şi celelelate 32 de garaje din zonă, fără a se reuşi, însă, evitarea nemulţumirilor.


Un grup de locatari - utilizatori ai unor garaje şi copertine din Porolissum au participat la şedinţă, în încercarea de a-i determina pe pe consilieri să nu voteze proiectul sau măcar să decidă amânarea demolării.


”Mai păsuiţi-ne un pic, măcar până în martie – aprilie, să mai treacă iarna”, a spus una dintre membrele delegaţiei, în timp ce o altă doamnă a declarat, printre lacrimi, că la baza intenţiei Primăriei ar sta o presupusă dispută politică. Opinia celei din urmă a fost alimentată de faptul că mai mulţi consilieri PSD şi ALDE s-au deplasat, zilele trecute, în zonă şi şi-ar fi exprimat susţinerea faţă de cauza protestatarilor. La şedinţa de luni, consilierii în cauză nu au reuşit să adune numărul de voturi necesar pentru respingerea proiectului de hotărâre care prevede dărâmarea garajelor, documentul trecând cu 15 voturi ”pentru”.

La finalul şedinţei, consilierii ALDE Zalău au transmis presei un comunicat de presă în care au precizează că ”refuză demolarea discrimanatorie a garajelor din Porolissum”, acuzând  ”perspectiva haotică a administraţiei locale cu privire la proiectul de modernizare a zonei”. Poziţionarea consilierilor ALDE vine după ce, zilele trecute, împreună cu câţiva consilieri PSD, s-au întâlnit la faţa locului cu proprietarii revoltaţi, întocmind, ulterior, un proiect de hotărâre prin care s-a cerut renunţarea la demolarea garajelor deja folosite de cetăţeni, până la creionarea unui proiect de modernizare de ansamblu, pe întreaga zonă. Proiectul a fost respins în şedinţa de luni, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.„Credem că acolo este nevoie de o prioritizare a interesului cetăţenilor. Din păcate, majoritatea din Consiliul Local este surdă la solicitările oamenilor care folosesc în fapt garajele şi azi, în şedinţă, s-a încercat manipularea opiniei publice marşându-se pe ideea că este vorba de garaje abandonate. Ne dezicem de această tentativă de direcţionare a problemei şi ne exprimăm regretul că cetăţeni ai municipiului Zalău sunt puşi să demoleze construcţii pe care le folosesc, în vreme ce alte construcţii similare şi  abandonate sunt păstrate în condiţii improprii de igienă”, au transmis consilierii ALDE Raul Dragoş (fost membru PNL) şi Georgiana Crişan (fostă membră PP-DD).


Demolarea garajelor va începe săptămâna viitoare, lucrările de amenajare urmând să dureze aproximativ o lună. Toate aceste garaje sunt edificate de domeniul public, majoritatea fără autorizaţie de construcţie.

Vă mai recomandăm:

Coadă pentru apa care nu e bună de băut. De ce stau zălăuanii la rând pentru a lua apă care nici măcar nu este potabilă



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite