Un tânăr din Sălaj a deschis o fabrică de produse apicole care ajung în casele a mii de români
0Dulce şi sănătos. Este secretul unei mici afaceri cu delicatese apicole deschise de un tânăr din Sălaj într-un mic sat de pe Valea Barcăului, pentru a le arăta localnicilor că îşi pot vinde produsele.
Miere de albine cu chilli. Poate părea un produs exotic, însă pe eticheta lui scrie „produs pe Valea Barcăului“, într-o făbricuţă deschisă nu de mult în Valcău de Jos, un sat cu 960 de locuitori. Amenajată în fosta clădire a primăriei, făbricuţa cu trei angajaţi ascunde şi alte delicatese, 100 la sută naturale: miere cu polen şi propolis, miere cu nucă şi propolis, miere cu prune uscate, miere cu scorţişoară sau cuişoare, prune uscate umplute cu miez de nucă. Totul ambalat în cutii pe care scrie, cu mândrie locală, „Valea Barcăului“. Află AICI mai multe detalii despre produse.
„Este o reţetă despre cum micii producători locali ar trebui să se promoveze singuri, despre cum ar trebui să meargă ei direct la beneficiari, nu să aştepte să vină intermediarii la ei. Este, dacă vreţi, o lecţie despre respectul faţă de natură, faţă de sănătate, faţă de calitate“, explică Alin Prunean, directorul executiv al Fundaţiei „Agapis“, care a pus fabrica pe picioare.

Miere de la un apicultor din sat
De la mierea pusă în borcane, până la nucile de umplut prunele uscate, totul este produs la Valcău ori în satele din împrejurimi. Mierea este cumpărată de la Papp Miklos, un localnic care stăpâneşte tainele apiculturii de 50 de ani. În vârstă de 68 de ani, vălcăuanul are grijă de peste 200 de familii de albine şi este acum liniştit ştiind că are cine să-i cumpere mierea.
Şi mâna de lucru este tot locală. Pentru Ecsedi Maria, deschiderea fabricii a venit ca o mană cerească. „Am lucrat la Şimleu, la Filatura, dar s-a închis şi am intrat în şomaj. În zonă nu ai, efectiv, unde să te angajezi – sunt doar două ABC-uri, dispensarul, şcoala şi primăria“, povesteşe femeia de 48 de ani, care are doi copii şi are grijă şi de mama sa.
Pe lângă promovarea producătorilor locali, fabrica de la Valcău a fost deschisă şi pentru a crea locuri de muncă într-o zonă în care investiţiile sunt aproape inexistente.
Finanţare printr-un proiect
Ideea înfiinţării micii fabrici i-a venit economistului Alin Prunean (35 de ani) de mai multă vreme, dar momentul a sosit abia anul acesta, când un proiect al fundaţiei a câştigat o finanţare în urma participării la competiţia naţională „Beneficii economice din investiţii sociale“ organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Cu banii obţinuţi de acolo, cu ajutor de la un sponsor şi cu sprijinul Primăriei Valcău, care a concesionat spaţiul pentru 49 de ani, făbricuţa a fost pusă pe picioare. Din octombrie, aici se produc mii de pachete dulci, care i-au drumul Capitalei, al Clujului şi Zalăului, unde produsele sunt vândute în magazine naturiste. În ultima perioadă, produsele de la Valcău au avut mare căutare în rândul marilor companii, în special al multinaţionalelor, care au dorit să ofere partenerilor de afaceri şi nu numai coşuri cu astfel de produse.
Prunele, exportate pe vremuri de evrei
Fabrica de la Valcău îşi bazează reţetele produselor pe recomandările unui cunoscut medic naturist grec, dar şi pe tradiţiile locale. „Pe vremuri, evreii din zonă exportau prune uscate umplute cu nucă tocmai în Israel. Le duceau cu căruţa până la Nuşfalău, iar de acolo le urcau pe tren. Mai există şi azi o clădire în care funcţiona un uscător de prune“, povesteşte Alin Prunean.