Un an şi jumătate de închisoare pentru profesorul care a organizat tabăra de matematică de la Buşteni, în care o elevă şi-a pierdut viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la Buşteni de la începutul anului trecut, în care o elevă de 13 ani din Bucureşti, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la geamul camerei în care stătea pe parcursul unei tabere de matematică, s-a finalizat, deocamndată, cu condamnarea profesorului care a organizat tabără. Decizia nu este, însă, definitivă.

Judecătoria Sinaia a decis miercuri, 23 aprilie, ca profesorul zălăuan Mircea Lascu să fie condamnat pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă la un an şi şase luni de închisoare. De asemenea, acestuia i se interzice dreptul de a mai organiza tabere de studiu sau orice astfel de activităţi similare. 

În acţiunea civilă, dacă decizia va rămâne definitivă,  profesorul şi asociaţia sa, „Math Time”, trebuie să plătească părinţilor elevei 25.740 lei cu titlu de despăgubiri materiale şi  60.000 lei cu titlu de daune morale. De asemenea, instanţa i-a dispus plata către părinţi şi a sumei de 10. 950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate de părţi. 

Potrivit presei locale, eleva din Bucureşti, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul cabanei în care erau cazaţi cei 22 de elevi participanţi la tabăra de matematică şi a rămas inconştientă afară, în zăpadă, timp de mai multe ore, până a fost găsită de un lucrător din zonă. Fata a murit la spitalul din Sinaia, după ce medicii s-au chinuit ore în şir să-i crească temperatura corpului de la 19 grade Celsius, cât avea când a fost găsită. Responsabil de producerea tragediei a fost găsit Mircea Lascu, directorul asociaţiei care a organizat tabăra. El este directorul şi fondatorul Editurii GIL Zalău, specializată şi în publicarea multor culegeri de matematică. Este, de asemenea, o persoană care se implică activ în pregătirea şi susţinerea elevilor ce participă la Olimpiadele de Matematică şi autorul multor cărţi de profil. Până în 1995 a fost profesor de matematică la Colegiul Naţional "Silvania" (pe atunci Liceul de Matematică - Fizică), dar a renunţat la catedră pentru a pune bazele Editurii GIL.

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite