Trafic angro de etnobotanice, canabis şi ecstasy. Şase persoane, printre care şi un adolescent, au fost arestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei şase membri ai reţelei au fost arestaţi pentru 30 de zile FOTO Arhivă
Cei şase membri ai reţelei au fost arestaţi pentru 30 de zile FOTO Arhivă

Inculpaţii furnizau drogurile către diverşi intermediari, care le comercializau, mai apoi, consumatorilor din judeţele Maramureş şi Sălaj.

Şase tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 32 de ani vor petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv, fiind cercetaţi de către procurorii DIICOT Sălaj într-un dosar de trafic de droguri de risc şi de mare risc. Cinci dintre inculpaţi sunt din Baia Mare, iar unul, un adolescent de 17 ani, din Zalău.

Capul reţelei este un Mircea Varga, cunoscut în lumea interlopă din Baia Mare sub numele de Pit. Alături de acesta, au fost trimişi după gratii Alexandru Lemnean, Sergiu Turcu, S.M.R., Marinel Tivadar şi Vasile Rezmuveş, despre care anchetatorii susţin că făceau trafic de canabis, ecstasy, cocaină şi etnobotanice. Drogurile erau comercializate în special angro, către diverşi intermediari, care le comercializau ulterior consumatorilor din judeţele Maramureş şi Sălaj. Potrivit procurorului de caz Dan Bubuiug, şeful DIICOT Sălaj, gruparea ar fi aprovizionat cu droguri mai mulţi dealeri locali din Zalău, ale căror nume au apărut în dosare instrumentate şi trimise în judecată de către procurorii sălăjeni: "Vorbim despre patru dosare, trei cu condamnări, unul în curs de judecată; în toate aceste cazuri, sursa drogurilor o reprezenta reţeaua condusă de inculpatul Mircea Varga. Deşi dosarele în cauză au ajuns în instanţă, membrii grupării de la Baia Mare şi-au continuat activitatea infracţională. În acest context, era obligatoriu să ajungem la furnizori".

Potrivit sursei citate, printre cei care au achiziţionat droguri de la băimăreni se numără şi grupul infracţional condus de Bogdan Ciprian Cîmpean, ai cărui membri obişnuiau să vândă etnobotaniclele direct de la fereastra unui apartament din cartierul zălăuan Dumbrava Nord. În perioada iulie 2016-februarie 2017, cei cinci membrii grupului au efectuat aproximativ 150 de tranzacţii pe lună către diverşi consumatori.

Venituri consistente din comerţul cu droguri

Cei şase inculpaţi au fost reţinuţi marţi, 13 februarie, în urma unui flagrant şi a unei descinderi organizate în mai multe zone din Baia Mare, la domiciliile membrilor reţelei. Mircea Varga a fost prins în flagrant în timp ce comercializa etnobotanice, asupra lui fiind găsite peste 160 de plicuri cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, suma de 2.100 de lei obţinută din vânzarea drogurilor, un recipient de sticlă cu cocaină, iar la domiciliu, două pungi cu o substanţă de culoare albă, trimise pentru analiză la laboratoarele de specialitate. Şi la domiciliile celorlalţi inculpaţi au fost găsite cantităţi diferite de canabis, etnobotanice sau cocaină.

Dan Bubuiug a mai precizat că din traficul de droguri asigura inculpaţilor venituri consistente: "În cursul unei zile, făceau tranzacţii chiar şi de 1.500-2.000 de lei, în condiţiile în care un plic de etnobotanice era comercializat cu 15 lei. Intermediarii îl revindeau către consumatori din Sălaj cu 30 de lei. Fiecare membru al reţelei avea atribuţii precise: unul se ocupa de porţionarea şi împachetarea drogurilor, alţii vindeau, pentru ca Varga să intervină doar în cazul tranzacţiilor mai mari". Singurul sălăjean al reţelei, adolescentul în vârstă de 17 ani, se ocupă cu aprovizionarea pieţei din Zalău cu pastile de ecstasy, a mai spus procurorul de caz.

Mai puteţi citi:

Reţea de traficanţi de droguri, destructurată de procurorii DIICOT. Zeci de consumatori au fost chemaţi la audieri

UPDATE Patru tineri arestaţi pentru trafic de etnobotanice. Tranzacţiile se făceau chiar şi în faţa bisericii

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite