Tinerii ortodocşi îşi dau întâlnire la Zalău. Municipalitatea plăteşte 50.000 de lei pentru masa credincioşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.000 de tineri din Ardeal se întâlnesc la Zalău FOTO Adevărul
Peste 1.000 de tineri din Ardeal se întâlnesc la Zalău FOTO Adevărul

Tinerii ortodocşi din cinci judeţe se vor întâlni, în luna august, la Zalău, în cadrul unei ample manifestări ale cărei costuri au fost estimate la peste 250.000 de lei.

Peste 50.000 de lei vor fi alocaţi de la bugetul local pentru o acţiune organizată, în vara acestui an, la Zalău, de către Episcopia Sălajului. Manifestarea intitulată "Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului" va aduce laolaltă, în 17 şi 18 august, 1.150 de credincioşi cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani, din judeţele Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Satu Mare, bugetul estimat depăşind 250.000 de lei.

Pentru organizarea evenimentului, eparhia a apelat la autorităţile locale, solicitându-le să suporte peste 60% din cheltuieli, adică 163.000 de lei. Banii urmau să fie destinaţi pentru masa şi cazarea invitaţilor, articole de publicitate vizuală, tipărire de publicaţii, afişe şi invitaţii, filmări, fotografii, precum şi închirierea staţiei de amplificare. Pe lângă această sumă, Episcopia a cerut ca municipalitatea să se implice în asigurarea sonorizării prin Casa Municipală de Cultură, să organizeze un spectacol de muzică populară cu artişti sălăjeni, să pună la dispoziţie Săla Sporturilor pentru conferinţă, să se ocupe de obţinerea avizelor necesare, dar şi să asigure ordinea publică prin jandarmi şi poliţişti locali.

Consilierii locali au decis la unison să aloce 51.100 de lei, adică mai puţin de o treime din suma solicitată, pentru asigurarea mesei zilnice a participanţilor din judeţene vecine şi pentru asigurarea transportului acestora. În plus, municipalitatea s-a angajat să pună la dispoziţie participanţilor cu titlu gratuit, internatele şcolare din patru licee din municipiu şi să onoreze toate celelalte solicitări privins Sala Sporturilor, spectacolul folcloric, avizarea, sonorizarea şi ordinea publică.

"Eu cred că participarea administraţiei locale în acţiuni de acest tip este benefică, pentru că, cel puţin acest proiect are ca ţintă promovarea valorilor culturale, artistice şi religioase ale Zalăului şi Sălajului. Temele care se vor dezbate sunt, din punctul meu de vedere, subiecte de interes şi de actualitate pentru generaţia tânără", a precizat primarul Ionel Ciunt.

La rândul lor, consilierii locali Adrian Popan (PMP) şi Claudiu Bîrsan (PNL) au venit cu propunerea ca reprezentanţii Episcopiei Sălajului să depună o solicitare de finanţare şi la Consiliul Judeţean Sălaj, pentru a completa suma necesară. "Aşa pot fi sprijinite şi cultele religioase în a efectua activităţi educative ori cu caracter social, cultural. Pentru că putem asigura doar o parte din ce au cerut, cred că ar trebui îndemnaţi să se adreseze şi Consiliului Judeţean, care ar putea sprijini mai mult", a opinat Bîrsan.

Potrivit organizatorilor, întâlnirea din luna august are ca scop “să creeze cadrul în care tinerii să poată găsi modele şi trăi experienţe formatoare care să-i apropie de Biserică, prin împărtăşirea valorilor creştin-ortodoxe şi încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret”.

Mai puteţi citi:

Liderul ortodox din Sălaj indignat că nu primeşte bani publici: „Noi, Biserica, ne rugăm la fiecare slujbă pentru mai marii oraşelor şi satelor“

Sediul de un milion de euro al Episcopiei Sălajului, inaugurat în prezenţa Patriarhului României

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite