Solistă de muzică populară, prinsă în flagrant în timp ce se dădea drept agentă de integritate. Împreună cu complicii ei, a fraierit zeci de primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii solicitau în special documentele legate de achiziţiile publice ale primăriilor
Escrocii solicitau în special documentele legate de achiziţiile publice ale primăriilor

O tânără de 28 de ani din  judeţul Gorj, cunoscută şi ca solistă de muzică populară, a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să înşele un primar din Sălaj, pretinzând că este agent de integritate şi cerându-i să încheie un contract pe sute de euro.

Tânăra se numeşte Daniela B. şi face parte, potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, dintr-un grup infracţional organizat ”specializat” în înşelarea primarilor. Membrii grupării se dădeau drept ”agenţi de integritate” şi se ducea în ”control” la primării, unde în convingeau pe primari să semneze contracte de colaborare. Intimidaţi şi speriaţi de perspectiva unor probleme cu Agenţia Naţională de Integritate, primarii semnau fără să clipească şi fără să citească prevederile contractului cu prea multă atenţie. Când observau că aveau de plătit 875 de euro prin acel contract era deja prea târziu, pentru că exista prevăzută şi o clauză de reziliere, prin care primarii erau obligaţi la plata sumei de 2.000 de euro în cazul în care renunţă la serviciile ”agenţilor”.


Flagrantul


Potrivit informaţiilor primite de la Crin Bologa, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, escrocheria a ieşit la iveală săptămâna aceasta, după ce un primar din judeţ l-a sunat pentru a afla dacă există programat un control de anvergură al Agenţiei Naţionale de Integritate în Sălaj, întrucât mai mulţi edili au fost contactaţi telefonic şi anunţaţi că, în ziua următoare, ”inspectori de integritate” vor ajunge la sediul primăriei pentru a le verifica documentele.


”Primarii erau notificaţi telefonic să le pregătească aşa-zişilor inspectori de integritate toate documentele de achiziţie publică, urmând ca a doua zi o persoană să meargă la primărie pentru a le verifica”, explică Crin Bologa.


Odată ajunşi la primării, falşii inspectori le băgau sub nas primarilor un contract de colaborare cu un SRL care are în denumire şi cuvântul ”integritate” şi care îi păcălea, astfel, pe edili. În baza contractului, primăriile trebuiau să plătească anual 875 de euro, iar în caz că voiau să îl rezilieze, se obligau la plata unor daune de 2.000 de euro.


”Şi-au creat o aparenţă de legalitate – aveau ştampilă, ecuson, delegaţie. Primarii semnau contractul fără a înţelege prea bine despre ce este vorba”, precizează prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.


În baza informaţiilor primite de la primarii contactaţi de ”agenţi”, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au organizat vineri, 20 noiembrie, un flagrant la Primăria Vîrşolţ, următoarea pe lista escrocilor. Aşa a fost prinsă, în ”acţiune”, Daniela B., o tânără în vârstă de 28 de ani, din judeţul Gorj. Pe raza judeţului au mai fost identificaţi, în scurt timp, alţi doi ”agenţi”: Cătălin I. şi Matei G., ambii de 31 de ani, tot din judeţul Gorj. Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore în baza mandatului procurorilor, iar sâmbătă, 21 noiembrie, au fost prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, magistraţii admiţând cererea procurorilor.
Potrivit informaţiilor primite de la prim procurorul Crin Bologa, 14 primării din Sălaj au încheiat contracte cu falşii agenţi, fiind vorba, în toate cele 14 cazuri, despre primării de comune. ”La oraşe era mai complicat – cererea lor privind documentele ar fi fost înregistrată, pe când la comune primeau direct documentele”, explică el. Cel mai probabil, dacă nu se intervenea, mai urmau şi alte primării.


Procurorii au început demersurile pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a reţelei, inclusiv dacă membrii acesteia au acţionat şi în alte judeţe. De asemenea, se fac cercetări pentru identificarea tuturor membrilor - ştiindu-se că mai sunt cel puţin doi ”agenţi de integritate” pe lângă cei trei arestaţi, plus un coordonator. Cei trei sunt cercetaţi pentru uzurpare de calităţi oficiale, înşelăciune (şase infracţiuni – Daniela, şi câte cinci, respectiv trei infracţiuni de înşelăciune cei doi bărbaţi) şi constituire de grup infracţional organizat.
 


Tânăra escroacă - solistă de muzică populară


Doi dintre cei trei arestaţi se bucură de o oarecare notorietate. Daniela apare în mediul online cu două videoclipuri în care interpretează piese de muzică populară, iar Matei G. este protagonistul unor articole legate de alte infracţiuni.

Vă mai recomandăm:

Sume uriaşe şi zeci de kilograme de aur confiscate de la membrii unei grupări care a făcut avere furând din banii amatorilor de păcănele şi fentând statul. Cum funcţiona înşelătoria

Opt persoane au ajuns după gratii în dosarul păcănelelor măsluite. Ultima a fost arestată duminică


 

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite