Şase proiecte de investiţii în cursa pentru un milion de lei. Zălăuanii mai au cinci zile pentru a-şi vota favoritele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase din cele 19 proiecte depuse de zălăuani în cadrul primei ediţii a procesului de bugetare participativă au rămas în cursa pentru milionul de lei pus la bătaie de către municipalitate

O baie comunală socială, în incinta unui fost punct termic, treceri de pietoni 3D, un loc de depozitare temporară a autoturismelor neutilizate, o pădure urbană - pictură murală exterioară cu vopsea care purifică aerul, o parcare pe spaţiul ocupat de un alt punct termic şi statuia lui Lajos Szikszai, una dintre personalităţile care şi-a pus amprenta asupra arhitecturii Zalăului sunt cele şase proiecte de investiţii supuse votului zălăuanilor. Pentru a le alege pe cele care le doresc pentru oraşul lor, cetăţenii mai au la dispoziţie cinci zile, votarea făcându-se online, pe platforma participbuget.zalausj.ro.

În cadrul primei ediţii a procesului de bugetare participativă derulat de Primăria Zalău, au fost depuse 19 proiecte, doar şase dintre ele fiind declarate eligibile de către comisiile de evaluare. Autortităţile vor implementa proiectele care acumulează cel mai mare număr de voturi din partea comunităţii, în limita bugetului alocat pentru acest proces.

Pentru baia comunală, bugetul estimat este de 80.000 de lei. Investitia prevede amenajarea a maxim zece cabine de duş (cinci pentru femei şi cinci pentru bărbaţi), toalete, vestiare, o spălătorie (pentru igienizarea prosoapelor şi a altor materiale) şi o zonă pentru recepţie, în care să existe haine din donaţii.
Un alt proiect se referă la amenajarea unei parcări pentru depozitarea temporară, în schimbul unei taxe modice de 10 lei/lună, a maşinilor neutilizate de către propretari. Investiţia în valoare de 230.000 de lei ar determina eliberarea a cel puţin 100 de locuri de parcare din municipiu, ocupate în prezent de mijloace de transport neutilizate, nefuncţionale ori neînmatriculate.

Amenajarea statuii lui Lajos Szikszai ar costa un milion de lei şi, conform iniţiatorilor proiectului, ar reprezenta o "recunoaştere a omului care a adus multe beneficii oraşului Zalău", care a obţinut pentru Zalău statutul de oraş reşedinţă de comitat, odată cu reforma administrativă din 1876 şi de al cărui nume se leagă începuturile Muzeului din Sălaj. Lajos Szikszai a fost vice-comite al comitatului Sălaj, în perioada respectivă fiind construite o serie de edificii de utilitate publică.

Picturi murale pentru aer mai curat

Demolarea punctului termic nr. 14 şi realizarea unei parcări ar costa 250.000 de lei şi ar duce la creşterea gradului de confort în zonă prin realizarea de noi spaţii de parcare şi igienizarea zonei.

La 20.000 de lei a fost evaluat proiectul privind realizarea a cinci treceri pietonale "3D" in zonele considerate periculoase: intersecţia străzile Gheorghe Doja cu Eminescu, strada Simion Bărnuţiu-zona Scala, strada Corneliu Coposu-zona DSP, bdul. M. Viteazu-zona Armatura. "Prin iluzia optică pe care o creează desenele 3D,  şoferii vor fi determinati să încetinească în apropierea trecerilor pentru pietoni", menţionează iniţiatorii demersului.

Al şaselea proiect presupune crearea a cinci picturi murale în zone aglomerate ale oraşului sau în incinta unor şcoli, realizate cu o vopsea specială cu proprietăţi de purificare a aerului, asemenea unei păduri. "Numărul ridicat de maşini şi traficul în creştere din municipiul Zalău au o multitudine de efecte negative, populaţia oraşului având foarte mult de suferit, în principal în ceea ce priveşte starea de sănătate şi confortul urban. Acestea se degradează considerabil, iar mediul înconjurător nu mai face faţă nevoii de împrospătare a aerului. Operele de artă stradală nu doar că pot înfrumuseţa clădiri vechi, da culoare unei zone aglomerate, insufla energie pozitivă cetăţenilor, transmite mesaje creative şi educative de mediu, ci pot aduce şi beneficii pentru sănătatea acestora şi asupra mediului înconjurător, acţionând ca o pădure în sufletul oraşului", explică autorii, care au estimat investiţia la 100.000 de lei.

Rezultatele votului vor fi făcute publice în 6 decembrie.

Citiţi şi:

Zălăuanii vor circula cu autobuze electrice. Municipalitatea a cumpărat 20 de mijloace de transport moderne

Investiţie de 60 milioane de lei pentru reducerea poluării. Cum îşi propun autorităţile să încurajeze mersul pe jos şi cu bicicleta

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite