Sălaj: Fântâni publice „otrăvite” cu amoniac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au constatat că în 41 de fântâni publice din şase comune apa nu este potabilă, în 11 arteziene concentraţia de amoniac fiind nepermis de mare. Vor fi recoltate şi reanalizate noi probe de apă după 30 de zile.

Inspectorii au recoltat 47 de probe de apă în comunele Chieşd, Bobota, Agrij, Sărmăşag, Măierişte şi Creaca, cerându-le autorităţilor locale să remedieze problemele prin curăţarea şi dezinfectarea apei. Analiza calităţii apei va fi reluată în 30 de zile, pentru a se determina dacă în fântânile arteziene concentraţia crescută de  amoniac provine din sol sau este cauzată de infiltraţii.

În zona minieră, apa n-a fost niciodată potabilă


Primarul Ioan Cătană, aflat la cel de al cincilea mandat, susţine că în comuna Chieşd nu a existat niciodată apă potabilă, deoarece subsolul a fost exploatat pentru extracţia minieră. El spune că în fântânile arteziene, una amplasată pe liziera pădurii, iar cealaltă în parcul din centrul comunei, e puţin probabil să se fi infiltrat amoniac provenit din dejecţii de la animale. „Problema dejecţiilor ar putea exista în cazul fântânilor din curţile oamenilor, însă cea publică, adică arteziana din parc, de exemplu, este la 186 de metri adâncime”, afirmă Cătană.

Dombi Attila-Janos, edilul comunei Sărmăşag, declară că primăria a pus panouri de avertizare privind faptul că apa din fântânile arteziene este nepotabilă. „Ca şi în Zalău, ca şi oriunde, apa nu este potabilă. Noi am afişat, dar oamenii nu ţin cont de asta”, explică primarul.

Aducţiunile de apă potabilă, paralizate de criză


În comuna Agrij, conform viceprimarului Iulian Vlaicu, probleme cu apa potabilă ar exista doar în satul Răstolţul Deşert, unde se pregăteşte un proiect tehnic de alimentare cu apă. „La Agrij există alimentare cu apă, iar la Răstolţul acum se fac măsurătorile în teren. Vom duce apa de la Agrij”, menţionează Vlaicu.

La Chieşd lucrările pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor şi cele de canalizare sunt în derulare din 2008, cu termen de finalizare în noiembrie 2009, o investiţie cu buget total de 15,6 milioane de lei. Planul autorităţilor este de a aduce apa de la acumularea Vîrşolţ, însă primarul Cătană este decepţionat: „Nu se va termina nici în 2020. Firma care execută are conturile blocate, fiindcă nu şi-a plătit furnizorii. Guvernanţii ăştia nu înţeleg”.


„N-am avut probleme de sănătate”


Dr. Ligia Marincaş, director-coordonator al DSP Sălaj, a declarat că riscurile pentru sănătate sunt în funcţie de nivelul concentraţiei, care deocamdată nu este cunoscut exact. „Se vor şti mai multe după cea de a doua analiză”, a adăugat aceasta.

Lakatos Jozsef locuieşte pe strada Castanilor în Sărmăşag şi îşi aduce apa acasă de la fântâna arteziană din zona gării. „Am 52 de ani şi tot de acolo beau apă, ca şi părinţii şi bunicii mei, iar până acum n-am avut probleme de sănătate din cauza apei. Şi nici despre alţii din comună n-am auzit”, explică bărbatul.

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite