Procurorii l-au reţinut pe liderul grupului de falşi inspectori de integritate şi pe omul lui de legătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci inculpaţi în acest dosar sunt în arestul IPJ Sălaj
Cinci inculpaţi în acest dosar sunt în arestul IPJ Sălaj

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au reţinut încă două persoane implicate în cazul falşilor inspectori de integritate care au înşelat mai mulţi primari din ţară. Cei doi aveau roluri importante în grupare.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, este vorba despre Cătălin Petrişor Catrinoiu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune (20 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat, şi Vasile Lucian Boian, cercetat şi el pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune (20 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat.


Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că în perioada octombrie – noiembrie 2015, Daniela Bersu, Cătălin Adrian Ionescu şi Ion Matei Glăvan (reţinuţi vineri, 20 noiembrie, şi arestaţi preventiv o zi mai târziu), împreună cu Cătălin Petrişor Catrinoiu şi Vasile Lucian Boian, au constituit un grup infracţional având ca scop determinarea, prin inducerea în eroare, primăriilor din judeţul Sălaj să încheie contracte cu societatea comercială “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL”.


Catrinoiu - administratorul societăţilor din spatele grupării

Astfel, din probele administrate în cauză rezultă că unul dintre cei doi inculpaţi reţinuţi acum, Cătălin Catrinoiu, este cel care administra în fapt cele două societăţi “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL”, şi “Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate”. El era cel care trimitea notele telefonice şi adresele prin fax la primării şi la alte instituţii publice înainte să ajungă „experţii”, pregătind astfel terenul pentru ca ceilalţi inculpaţi să poată încheia mai uşor contractele frauduloase. Totodată el finanţa activitatea celorlalţi inculpaţi, le trimitea planificările unde urmau să se prezinte, le înmâna sau le trimitea prin curier înscrisurile completate, printre care şi Acordul de Implementare a Sistemului Informatic Integrat E-Buget.Eu în care erau trecute numele primăriilor şi ale primarilor. După ce contractele erau semnate de către primari, tot el era cel care primea contractele în mod direct sau prin poştă.

Boian - omul de legătură

Potrivit procurorilor sălăjeni, Vasile Lucian Boian avea rolul de coordonator al grupului, el fiind persoana care în mod direct lua legătura cu Catrinoiu, primind banii pentru cazarea şi transportul celorlalţi inculpaţi, precum şi înscrisurile care urmau a fi folosite la săvârşirea faptelor. Boian îi însoţea pe ceilalţi inculpaţi în teritoriu, primea planificarea locurilor unde trebuiau să se prezinte de la Catrinoiu Cătălin Petrişor şi o distribuia inculpaţilor Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian şi Glăvan Ion Matei, iar după ce contractele erau semnate, acestea erau preluate de către Boian Vasile Lucian care ori le trimitea prin poştă lui Catrinoiu ori i le înmâna personal. Totodată, Boian se deplasa personal la primării şi prin inducerea în eroare a reprezentanţilor primăriilor, încheia contracte cu aceştia. Spre exemplu, anchetatorii spun că în 19 noiembrie, Boian s-a deplasat la sediile primăriilor Nuşfalău, Boghiş, Halmăşd, Marca şi Ip şi a prezentat formularele intitulate “RAPORT DE ANALIZĂ ÎN VEDEREA SPORIRII CAPACITĂŢII ADMINISTRATIVE UATC”, sub care a introdus şi acordurile de implementare “SISTEM INFORMATIC INTEGRAT”, după care i-a determinat pe reprezentanţii primăriilor să semneze documentele fără a le preciza nimic despre acord, reprezentanţii primăriilor crezând că de fapt au semnat doar RAPORTUL DE ANALIZĂ ÎN VEDEREA SPORIRII CAPACITĂŢII ADMINISTRATIVE UATC.
 
În data de 25 noiembrie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus reţinerea celor doi pe o durată de 24 de ore, iar la data de 26 noiembrie a fost sesizată instanţa cu propunere de arestare preventivă. Ceilalţi trei inculpaţi sunt în arest de la sfârşitul săptămânii trecute.


În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specilitate din partea IPJ Sălaj.


Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.
”Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, spun procurorii.
 

Vă mai recomandăm:

Cum a ajuns un primar suspicios să strice afacerea unor falşi inspectori ANI. Impostorii au făcut mai multe victime în rândul edililor din România


 
 

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite