Primarii pe viaţă ai României. Un edil sălăjean este neclintit din scaun de 27 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Pop nu are concurenta la scrutinul din 5 iunie
Mircea Pop nu are concurenta la scrutinul din 5 iunie

Sălajul nu duce lipsă de edili pentru care a fi primar a devenit o meserie, cei mai mulţi provenind din rândurile social-democraţilor. Unii dintre ei îşi ocupă fotoliile de mai bine de două decenii, iar în acest an speră să prindă un nou mandat.

Un social-democrat este cel mai longeviv primar sălăjean

Mircea Pop avea doar 23 de ani când a fost numit să preia frâiele Primăriei Cuzăplac. „Se întâmpla în 24 decembrie 1989. Pe atunci eram referent agricol, deci rânduiala din administraţia publică nu îmi era străină”, îşi aminteşte primarul, acum în vârstă de 50 de ani.

În 1992 şi-a depus candidatura din partea PDSR, pentru primele alegeri locale libere, fără a avea vreun adversar pentru fotoliul de primar. De atunci a „adunat” şapte mandate, dacă luăm în calcul şi interimatul de după Revoluţie, respectiv 27 de ani în slujba cetăţeanului. Care este secretul longevităţii în funcţia de primar? „Seriozitatea şi respectarea promisiunilor făcute. Dacă oamenii m-au ales de atâtea ori, înseamnă nu doar că au avut încredere în mine, ci şi că eu nu i-am dezamăgit”, consideră Mircea Pop. În cele aproape trei decenii, primarul spune că a încercat să asigure cetăţenilor condiţii cât mai bune de trai. Printre proiectele cu care se mândreşte se numără aducţiunea de apă pentru patru dintre sate ale comunei: „Proiectul, în valoare de 2,4 milioane de lei, s-a derulat în 2010, prin Banca Mondială, şi a permis alimentarea cu apă potabilă a peste 1.200 de gospodării”.

Mircea Pop va candida şi la scrutinul din 5 iunie, din partea PSD Sălaj. La fel ca în 1992, şi la alegerile din acest an este singurul înscris în competiţia electorală.

Comuna lui Cioloş are primar de şase stele

Niciunul dintre contracandidaţii primarului din Pericei, Boncidai Csaba, nu a avut vreo şansă în faţa reprezentantului UDMR. În vârstă de 50 de ani, edilul, de profesie electromecanic, conduce comuna din 27 februarie 1992 şi crede că implicarea în viaţa comunităţii i-a netezit drumul spre fiecare nou mandat câştigat până acum. Decizia de a se implica în administraţia locală a venit ca o continuare a tradiţiei din familie, bunicii său lucrând, la începutul anilor 1900, în acest domeniu.

Îmi iubesc concetăţenii şi comuna. Pentru mine, Periceiul înseamnă familie. Îmi pasă de oamenii de aici şi împărtăşesc cu ei şi necazurile, şi bucuriile”, spune edilul comunei în care a copilărit premierul Dacian Cioloş. Privind în urmă, recunoaşte că nu a avut o misiune tocmai uşoară, însă trăieşte cu mulţumirea lucrului realizat pentru oamenii care i-au dat votul de încredere: „Alegătorii ştiu mai bine ce am făcut pentru ei şi pentru comunitate. Toate demersurile mele au avut un singur scop: să asigur în toate satele aparţinătoare condiţii minimale de trăit. Asta înseamnă drumuri circulabile, alimentare cu apă şi canalizare, care nu sunt nici pe departe un lux, ci o necesitate pentru fiecare cetăţean”.

Pentru cele şase mandate acumulate, Boncidai Csaba a primit, recent, din partea Asociaţiei Comunelor din România, distincţia „Primar de şase stele”. De altfel, el conduce, din 2015, filiala judeţeană a acestei organizaţii.

Primarul tehnician agricol

În 1992, când a câştigat primul mandat de primar, Cornel Lung, primarul comunei Sânmihaiu Almaşului, a reprezentat Partidul Democrat Agrar din România. Patru ani mai târziu, s-a înscris în competiţia electorală susţinut de PDSR, în urma fuziunii celor două formaţiuni politice.

În vârstă de 53 de ani, Lung a absolvit Liceul Agricol şi înainte de a deveni primar, a lucrat ca tehnician la fostul CAP.

Nu are o explicaţie precisă pentru faptul că electoratul l-a ales de şase ori până acum. „Nu am făcut mare lucru. Am reabilitat şcoli, am modernizat drumuri, am refăcut poduri şi podeţe. Mai important decât asta este că nu i-am minţit, că nu i-am amăgit”, susţine Lung. Despre cei 24 de ani de activitate, primarul spune că nu au trecut deloc uşor: „Lucrul cu omul este foarte greu. Pentru orice problemă de care se loveşte, omul vine la primar şi aşteaptă ca acesta să găsească o soluţie”. Cu toate acestea, a decis să intre din nou în cursa electorală, fiind unul dintre candidaţii pentru care PSD Sălaj bagă mâna în foc că va câştiga încă un mandat.

Vă mai recomandăm:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/zalau/cei-mai-controversati-candidati-la-primarie-din-1704072.html">Cei mai controversaţi candidaţi la primărie din judeţul Sălaj. Un condamnat penal vrea al patrulea mandat</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/zalau/cei-mai-instariti-candidati-la-primaria-zalau-un-1703096.html">Cei mai înstăriţi candidaţi la Primăria Zalău. Un independent conduce topul</a>

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite