Prefectul cere mai mulţi bani pentru agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea ACB a fost găzduită de Consiliul Judeţean Sălaj FOTO CJS
Întâlnirea ACB a fost găzduită de Consiliul Judeţean Sălaj FOTO CJS

Prefectul Sălajului, Ionel Ciunt, a declarat, astăzi, la o întâlnire a Asociaţiei Crescătorilor de Bovine (ACB) Sălaj, că a cerut creşterea numărului de comune din judeţ care se încadrează la statutul de zonă montană defavorizată, ceea ce ar aduce mai mulţi bani agricultorilor de acolo.

La Consiliul Judeţean a avut loc astăzi adunarea generală a Asociaţiei Crescătorilor de Bovine (ACB) Sălaj, eveniment la care au fost prezenţi membri ai asociaţiei, alături de directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Sălaj, Călin Perneş, şi directorul Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), Mircea Gheţe. Prezent la întâlnire, prefectul judeţului, Ionel Ciunt, le-a spus, cu această ocazie, crescătorilor de bovine aflaţi în sală că încearcă să obţină subvenţii mai mari pentru ei. "Lucrurile trebuie să se desfăşoare prin vocea asociaţiei, dar este foarte important să nu mai ia subvenţie decât cei care  lucrează pământul. Am făcut demersuri în acest sens şi în ceea ce priveşte zonele montane defavorizate, întrucât în anul 2007 erau 27 de comune care intrau în această categorie, iar în prezent mai sunt doar două. Am înaintat un material Ministerului Agriculturii pentru a se reveni la situaţia din 2007. Acest lucru determină o subvenţie mai bună pe teren şi pe cap de animal, dar şi un punctaj mai bun pentru proiectele derulate prin fonduri europene”, a exlicat el

Preşedintele ACB Sălaj, Mircea Pop, a subliniat în cadrul întâlnirii necesitatea unei mai bune colaborări între asociaţiile locale ale crescătorilor de bovine şi cea judeţeană pentru o rezolvare eficientă a problemelor existente privind acordarea subvenţilor la bovine, a subvenţiilor pentru terenurile agricole sau a noilor reglementări legale privind impozitul ce trebuie plătit de cei care deţin mai mult de trei animale. „Asociaţiile ar trebui să depăşească faza în care sunt doar intermediari pentru obţinerea subvenţiilor şi repartizarea suprafeţelor pentru păşunat şi să devină promotori care să susţină interesele membrilor asociaţi, în principal pe segmentul de piaţă unde activează, pentru că cea mai mare problemă a producătorilor este valorificarea producţiei şi obţinerea unor preţuri care să permită funcţionarea afacerilor. Suntem deschişi la orice iniţiativă care poate pune în valoare condiţiile pedoclimatice ale judeţului şi care poate face din creşterea bovinelor un sector în care un număr tot mai mare de fermieri să-şi poată deschide afaceri”, a precizat, în acest context, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc.
 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite