Masterand român la Cambridge, după ce a stat 11 ore în frig fără să voteze: ”Domnule Iohannis, vă rugăm: fiţi cu ochii pe ei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cătălin Ţurcaş îşi doreşte o carieră în domeniul academic
George Cătălin Ţurcaş îşi doreşte o carieră în domeniul academic

George Cătălin Ţurcaş, tânărul din Şimleu Silvaniei, olimpic naţional şi internaţional la matematică pe vremea când era elev, masterand în matematică pură la Cambridge acum, lansează un apel către preşedintele ales Klaus Iohannis. Apelul vine după ce, alături de alţi studenţi români, a stat peste 11 ore la coadă în Londra, fără a reuşi să voteze.

O minte sclipitoare, exportată din Sălaj în Marea Britanie, lansează - de la mii de kilometri distanţă - un apel la responsabilitate şi luciditate, adresat celui de la care milioane de români aşteaptă, acum, o schimbare în bine a modului de a face politică în România, o schimbare în bine a vieţii românilor: Klaus Iohannis. Apelul vine de la George Cătălin Ţurcaş, medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Matematică şi cu argint la Western China Matematics Olympiad, în prezent masterand în matematică pură la University of Cambridge, Marea Britanie.


La fel ca şi alte mii de colegi de generaţie, George a stat duminică ore în şir în frigul umed şi pătrunzător al Londrei pentru a participa la decizia privind viitorul României. După mai bine de 11 ore, uşile Institutului Cultural Român de la Londra i s-au închis în faţă, chiar înainte de a vota. Îngheţat dar fericit că votul celor care au reuşit să intre în secţie a contat, George a postat un mesaj pe Facebook, în care face un apel la Klaus Iohannis să nu înşele aşteptările celor care au făcut sacrificii pentru ca el să ajungă preşedintele României.


”Domnule Iohannis, această victorie vă atrage o mare responsabilitate. Eu sunt convins de bunele dumneavoastră intenţii, la fel cum sunt convins de interesele meschine ale unor oameni care din nefericire se afla acum în jurul dumneavoastră. Vă rugăm, "fiţi cu ochii pe ei, sau daţi-i pe mâna lui Macovei"”, a scris el.


Vă redăm mai jos mesajul integral.


”Am plecat de acasă la ora 7 dimineaţa, am ajuns şi m-am plasat în coada de la ICR Londra la 9.45 şi după exact 11 ore şi 15 minute mi s-a închis uşa în faţă, fiind unul dintre primii oameni care nu au reuşit să voteze. Da, probabil domnul Meleşcanu m-ar apostrofa spunându-mi că dacă eram serios mă porneam la 5. Nu sunt supărat că George Ţurcaş nu a votat. Din grupul nostru de studenţi, câţiva au reuşit să intre chiar înainte să intervină Poliţia, iar dacă mă împingeam şi eu mai tare, probabil intram. Nu m-am stresat, deoarece eram ferm convins că oricine ar fi intrat ar fi votat tot acelaşi candidat.
 Am cunoscut oameni extraordinari! Civilizaţi, răbdatori, respectuoşi. Când picioarele au început să se înmoaie şi spiritele păreau să se încingă, un magician a scos o chitară şi prin melodii ca şi "Imnul Golanilor" şi "Andrii Popa" a sădit în mulţime acea fărâmă de speranţă de care aveam nevoie. Nu o să uit niciodată privirile mirate ale britanicilor care ne întrebau pe bună dreptate "sunteţi obligaţi să votaţi?". Ţin să îi mulţumesc şi doamnei Monica Macovei, care, din semn de solidaritate, a făcut coada cu noi. A insistat să îşi păstreze locul (în spatele nostru), dar la îndemnul celor din mulţime a păşit totuşi în secţia de votare cu 1 minut înainte să se închidp. Cred că dânsa a avut un rol important de mediere între mulţime şi poliţia britanică la final, drept urmare noi nu am fost alungaţi cu gaze lacrimogene ca şi cei din Paris. Domnule Iohannis, această victorie vă atrage o mare responsabilitate. Eu sunt convins de bunele dumneavoastră intenţii, la fel cum sunt convins de interesele meschine ale unor oameni care din nefericire se află acum în jurul dumneavoastră. Vă rugăm, "fiţi cu ochii pe ei, sau daţi-i pe mâna lui Macovei".

Le multţumesc din suflet prietenilor din România. Am primit telefoane de la oameni dragi din Cluj şi din Bucureşti care mă întrebau dacă sunt bine. Revoltaţi că "aia dau cu gaze lacrimogene pe noi", erau decişi să iasă în stradă în semn de solidaritate. Vă mulţumesc şi sper că azi nu am schimbat doar un preşedinte! Sper că am schimbat un sistem de vot total depăşit.

Cu drag, Cătă”

 

Citeşte şi Alegeri prezidenţiale 2014: Număr record de alegători pe liste speciale în Sălaj. Secţiile unde s-au înregistrat cele mai ciudate situaţii

Alegeri prezidenţiale 2014: Rezultate numărătoare paralelă ACL Sălaj: viitorul preşedinte a obţinut un scor de 63%

Alegeri prezidenţiale 2014. Turul doi în Sălaj: Preşedinta unei secţii de votare, schimbată din funcţie din cauza activităţii de pe Facebook

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite