Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se face la şcoală, indiferent dacă acea clasă va funcţiona acolo sau la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bancea (foto stânga) este şeful ISJ Sălaj FOTO Olimpia Man
Gheorghe Bancea (foto stânga) este şeful ISJ Sălaj FOTO Olimpia Man

Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au anunţat că, în funcţie de opţiunea părinţilor, copiii vor putea merge în clasa pregătitoare fie la şcoală, fie la grădiniţă, oficialii de la Bucureşti au stabilit înscrierea, mai exact înregistrarea copiilor în această clasă se face, obligatoriu, la şcoală.

Precizarea a fost făcută azi, într-o conferinţă de presă, de inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea, recent întors de la o întâlnire avută la Bucureşti, pe această temă, cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale. „Da, clasa pregătitoare va putea funcţiona atât la şcoală cât şi la grădiniţă, dar înregistrarea copiilor se face, obligatoriu, la şcoală”, explică el. Inspectorul şcolar general spune că, în Zalău, spre exemplu, unde grădiniţele nu vor mai funcţiona, de la 1 septembrie, în subordinea şcolilor, va fi dificil de finanţat o astfel de clasă la grădiniţă, în condiţiile în care copiii vor fi înscrişi la şcoală. Prin urmare, chiar dacă nu a declarat în mod explicit,  inspectorul şcolar general a lăsat să se înţeleagă că este în favoarea funcţionării claselor pregătitoare la şcoală. „Fiecar elev va avea locul asigurat în şcoala de circumscripţie. Dacă există situaţii în care părinţii vor dori să îşi înscrie copiii în altă şcoală, aceştia vor fi înscrişi în limita locurilor disponibile şi a unor criterii ce vor fi stabilite de fiecare şcoală în parte”, a completat el.


Care copii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi care în clasa I


Potrivit lui Bancea, toţi copiii care, până la 31 august 2013, împlinesc vârsta de şase ani, vor fi înscrişi în clasa pregătitoare. Cei care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, pot fi înscrişi, dar numai în baza unei evaluări psiho-pedagogice.


În privinţa copiilor care împlinesc şapte ani până la 31 august, despre care ministerul anunţa, în urmă cu puţin timp, că vor fi înscrişi tot în clasa pregătitoare, oficialii de la Bucureşti revin acum şi spun că, prin excepţie, anul acesta vor putea fi înscrişi direct în clasa I. Potrivit şefului ISJ Sălaj, nu s-a făcut, însă, nicio precizare cu privire la cei care împlinesc şapte ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, neştiindu-se, deocamdată, dacă şi aceştia vor putea fi înscrişi direct în clasa I sau vor trebui să treacă, prima dată, prin clasa pregătitoare.
 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite