Gerul a făcut prima victimă în Sălaj. Un bărbat a fost găsit îngheţat lângă un drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gerul a făcut prima victimă în Sălaj. Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 73 de ani a fost găsit miercuri, 1 februarie, pe marginea unui drum din raza localităţii Marca. Autopsia a stabilit cauza decesului: hipotermie steatoză hepatică.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj, persoana decedată este un bărbat în vârstă de 73 de ani, cu domiciliul în municipiul Zalău, dar care locuia temporar la diferite persoane pe raza localităţii Marca. Autopsia realizată, joi, 2 februarie, a stabilit ca şi cauză  a decesului hipotermia steatoză hepatică. Decesul a fost raportat  Ministerul Sănătăţii (MS).

Opt decese în ultimele 24 de ore

Conform statisticilor, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, numărul persoanelor fără adăpost şi a celor cu hipotermie care au fost transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale este de 363. Dintre acestea 186 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unitățile şi compartimentele de primiri urgență iar un număr de 73 persoane încă se mai află internate și primesc asistență medicală.
La nivel naţional, în ultimele 24 de ore s-au mai înregistrat opt decese decese în judeţele: Argeș, Buzău, Satu Mare, Hunedoara, Prahova și Dolj, în cel din urmă judeţ fiind înregistrate trei decese.

22 de decese la nivel naţional

Ministerul Sănătăţii informează, că la nivel  naţional au fost înregistrate, de la „avertizarea de cod galben de ger” emisă de meteorologi și până în prezent,  22 decese din cauza hitopermiei severe.

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate: căciuli, mănuși etc.

Atenţie specilală la persoanele vârstnice şi copii!

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute iar de asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.

Tot în această perioadă, trebuie acordată o atenție specială copiilor prin: evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite