Galeria de Artă din Zalău, în pericol de distrugere. Cum îşi propun autorităţile să salveze monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea a fost ridicată în urmă cu un secol FOTO turismzalau.ro
Clădirea a fost ridicată în urmă cu un secol FOTO turismzalau.ro

Pe lângă expoziţia permanentă de artă plastică, muzeul adăposteşte o impresionantă colecţie de fluturi şi organizează diverse expoziţii temporare.

Cu o vechime de peste un secol, Galeria de Artă "Ioan Sima" din Zalău se afla într-o stare avansată de degradare şi, potrivit specialiştilor care au evaluat clădirea, poate prezenta un real pericol de accidentare a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în incinta sau în apropierea ei.

Imobilul monument istoric are atât faţadele, cât şi spaţiul interior sever afectate, şarpanta prezintă deformaţii în plan, învelitoarea este uzată moral, tâmplăria, placajele interioare şi pardoselile sunt deteriorate, iar instalaţiile electrice, termice şi sanitare sunt învechite, necesitând dese intervenţii specializate.

Pentru că în lipsa unor lucrări de reabilitare, clădirea riscă să se distrucă, autorităţile judeţene au întocmit un proiect în valoare de peste 3,5 milioane de lei, ce vizează  reabilitatea faţadelor, a spaţiului interior şi a podului, precum şi reabilitatea incintei, prin refacerea trotuarelor şi a pavajelor.

Construit în 1910, imobilul a aparţinut familiei Roth până în 1930, când a devenit sediu al Băncii Naţionale. Din anul 1981, aici începe să funcţioneze Galeria de Artă ”Ioan Sima”, numită astfel după numele artistului plastic local care a donat o mare parte din lucrările sale, precum şi obiecte personale, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Muzeul a fost inaugurat în 9 iulie 1981, în prezenţa a 400 de invitaţi şi oficialităţi. Doi ani mai târziu, în 1983, spaţiul muzeal al galeriei a fost extins cu încă opt săli, astfel concepute încât să continue organic prima parte a galeriei şi să poată oferi un spaţiu generos, fragmentat, dar totuşi unitar, expozanţilor. Pe lângă expoziţia permanentă de artă plastică, Galeria adăposteşte o impresionantă colecţie de fluturi şi organizează diverse expoziţii temporare.

Mai puteţi citi:

Prima investigare dendrocronologică completă a unei biserici de lemn sălăjene. Concluziile neaşteptate ale cercetării

Drama unui monument istoric doborât de vijelie şi uitat de autorităţi. „Nu mai am argumente, nu mai e nicio scuză“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite