FOTO Nimic nu e ca... ceapa-n bucate. Delicii culinare pregătite la ceaun în care ceapa e ”regină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio mâncare fără foarte multă ceapă. Aceasta pare să fi fost deviza echipelor de bucătari amatori aliniaţi în weekend la startul unui concurs de gătit la Pericei, unde a avut loc Festivalul Cepei. De la pogăcele cu ceapă, servite ca aperitiv, la supe creme şi tocăniţe, totul a a avut, în weekend, la Pericei, aroma popularei legume.

Aliniaţi, frumos, pe marginea terenului de fotbal al satului, bucătarii de ocazie s-au întrecut, în weekend în a demonstra cât de importantă este ceapa în bucate. Aşa că au folosit din plin leguma - producţie proprie pentru a prepare bucate care mai de care mai apetisante.


Dintre toate, cel mai tare ne-a atras atenţia ceaunul pus pe foc de prima echipă, de altfel şi cea mai bine dotată din concurs. ”Debre Sandor şi prietenii”, cum s-au autointitulat bucătarii, au venit la concurs nu numai cu toate ustensilele şi bucatele necesare, dar şi cu o pancartă, pe care şi-au scris clar (e-adevărat, în limba maghiară) cine sunt şi ce fac ei acolo. Aflăm şi noi, aşa, că pun la foc o tocăniţă de ceapă cu iepure de casă, pentru care este absolută nevoie de ”şase iepuri de casă din curtea lui Debre, ceapă de Pericei uscată pe pod, usturoi, cartofi, foi de dafin, sare, piper, boia dulce, boia iute, vin roşu din pivniţă (din cea a lui Debre, evident - n.a.), untură de porc şi alte mirodenii ştiute numai de nevasta vânătorului (Debre - n.r.)”.


Urmează ghiveciul (lecso, pe ungureşte) a echipei şcolii din Pericei, care a pus pe fundul ceanului un pătrar bun de slănină afumată taiată bucăţi mici, peste care a adăugat, după câteva minute ceapă multă, ardei, roşii, vinete şi dovlecei, toate culese din grădinile din Pericei.


O altă echipă a pregătit un ceaun plin cu tocăniţă de ficăţei de pui, inimi, pipote, totul asezonat, evident, cu multă ceapă, ardei şi roşii din producţia locală.


Chiar lângă ceaunul cu ficăţei, fierbe în tihnă o supă de ceapă cu carne de porc, în care, pe lângă o cantitate impresionantă de ceapă, bucătăresele au pus şi morcov, pătrunjel, carne de porc, condimente, totul dres cu smântână, lapte şi oţet.


Nu putea lipsi de la un eveniment desfăşurat în mijlocul unei comunităţi maghiare bobgulaşul, o tocăniţă în care cea de-a cincea echipă din concurs a pus ceapă, morcov, fasole boabe, costiţă de porc şi afumătură.
Pe ultima sută de metri a ajuns şi o a şasea echipă, care s-a apucat, în grabă, să pregătească o supă cremă de ceapă. Între timp, pofticioşii s-au desfătat cu pogăcele cu ceapă, pregătite în avans de gospodinele satului, şi cu cozonac cu nucă şi cu mac, proaspăt scos din cuptor.


Chiar dacă a fost vorba despre un concurs, până la urmă câştigătorul a fost bunul gust şi stomacul participanţilor la eveniment.

Citeşte şi FOTO Satul din România care are hartă de ceapă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite