FOTO Mierea din Sălaj atrage Casa Regală britanică. Prinţul Charles vine în vizită pe Valea Barcăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Prunean (foto stânga), alături de prinţul Charles, în 2010 FOTO Arhivă
Alin Prunean (foto stânga), alături de prinţul Charles, în 2010 FOTO Arhivă

Prinţul moştenitor al tronului Marii Britanii şi-a programat anul acesta, în luna iunie, o nouă vizită în România, ocazie cu care va vizita, în premieră, şi judeţul Sălaj. Prinţul Charles va merge pe urmele mierii şi a fructelor uscate produse pe Valea Barcăului, pe care le-a gustat şi le-a apreciat încă din 2010.

Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, va veni anul acesta în vizită în Sălaj, atras de povestea din spatele produselor tradiţionale de pe Valea Barcăului. Este vorba despre mierea ecologică, în diferite combinaţii (cu scorţişoară, ardei iute, cafea sau chiar cu hribi uscaţi) şi fructele uscate promovate de o intreprindere socială deschisă în zonă de Fundaţia Agapis. Potrivit directorului fundaţiei, Alin Prunean, vizita prinţului Charles în România este programată pentru luna iunie, fiind pentru primul an când reprezentantul Casei Regale britanice îşi propune să viziteze şi Sălajul.

Nu este, însă, pentru prima dată când prinţul vine în contact cu bunătăţile produse pe Valea Barcăului. În 2010, Alin Prunean s-a întâlnit cu acesta la Saschiz, judeţul Mureş, dăruindu-i un coş cu produse apicole şi fructe uscate.


Avocatul de la Paris, aşteptat în vizită

Nu doar prinţul Charles s-a declarat încântat de modul în care apicultorii de pe Valea Barcăului continuă această tradiţie şi reuşesc, în ciuda greutăţilor, să îşi şi promoveze produsele. Un important avocat englez ce profesează la Paris vine primăvara aceasta în Sălaj pentru a vedea cu ochii lui de unde vin aceste produse, după ce a luat contact cu ele la cel mai mare târg alimentar din lume, SIAL Paris, din octombrie 2012, acolo unde Fundaţia Agapis şi Fundaţia ADEPT Transilvania au lansat produsul exclusivist „The Art of DAR” (miere de pe Valea Barcăului sau gem de pe Târnava Mare, prezentate în recipiente argintate unicat), vândut la preţul de 365 de euro. Avocatul a fost unul dintre primii clienţi care a cumpărat produsul exclusivist, România imediat după târg, alegând, atunci, zona Târnavelor, unde şi-a cumpărat, deja, peste 20 de hectare de pădure, în încercarea de a o salva de la a fi tăiată de pe faţa pământul. În perioada următoare, avocatul, însoţit de un grup de prieteni, va veni şi în Sălaj.


Din Sălaj, în Dubai

Mierea de pe Valea Barcăului va fi promovată, zilele următoare, şi la un important târg din Londra, unde producătorii locali au programate întâlniri cu vedete britanice (printre care şi un celebru desingenr vestimentar, care se ocupă de ţinutele controversatei vedete internaţionale Lady Gaga). De asemenea, mierea din Sălaj va fi dusă şi pe mesele arabilor din Dubai.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite