FOTO Cum au fost puşi la pământ patru arbori din centrul istoric al Zalăului. Explicaţiile autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria dă asigurări că a avut avizele necesare pentru tăierea copacilor FOTO Andrei Bejan
Primăria dă asigurări că a avut avizele necesare pentru tăierea copacilor FOTO Andrei Bejan

Imaginile cu peisajul lăsat în urmă de drujbele angajaţilor Primăriei au fost postate pe reţele de socializare, stârnind nemulţumirea unor mai multor zălăuani.

Patru arbori care străjuiau Piaţa Iuliu Maniul din Zalău, zona considerată centrul istoric al urbei, au fost puşi la pământ zilele trecute de către autorităţi. Mai multe fotografii ce ilustrează peisajul trist lăsat în urmă de drujbele muncitorilor au fost postate pe reţelele de socializare stârnind un val de reacţii în rândul cetăţenilor.
Oamenii s-au arătat revoltaţi de demersul municipalităţii, cu atât mai mult cu cât copacii se aflau în apropierea a două simboluri ale Zalăului: Clădirea Transilvania - monument istoric din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, şi Statuia lui Wesselenyi, opera de acum mai bine de 100 de ani a cunoscutului artist Fadrusz János.

"Dezastru total, chiar nu îmi vine să cred că au tăiat copacii! Era cel mai frumos loc din centru... foarte trist... oare ce loc urmează?", "Şi aşa nu aveai unde să stai la umbră... au înnebunit... în ritmul asta vom leşina pe stradă!", "În Zalăul ăsta nu mai ai unde să stai la umbră să îţi tragi sufletul",  "Unde se face noul mall, la Bulevard, au tăiat copaci vechi de 30 ani", "Cum de taie copacii? Dar ce le-au facut,cu ce i-au încurcat?" - au fost doar câteva dintre comentariile zălăuanilor.

Contactaţi pentru a explica decizia de tăiere a celor patru arbori, oficilii Primăriei Zalău ne-au comunicat că măsura a fost luată la solicitarea şoferilor de taxi pentru care există o staţie în zonă, dar şi a "mai multor cetăţeni". Mai mult decât atât, arată sursa citată, doi copaci erau uscaţi, iar ceilalţi doi, "în stare avansată de degradare".
Redăm mai jos, răspunsul complet al municipalităţii:

"În zona staţiei de taxi amplasată în faţa Clădirii Transilvania, Citadin Zalău a executat lucrări de tăiere a 4 arbori ca urmare a sesizărilor, atât scrise, cât şi verbale, venite din partea şoferilor de taxi şi a mai multor cetăţeni. Din cei 4 arbori, doi erau uscaţi, iar doi se aflau în stare avansată de degradare, proces accentuat în urma fenomenelor meteorologice severe din ultima perioadă. Menţionăm faptul că executarea lucrărilor a întrunit toate condiţiile şi a fost efectuată în urma obţinerii avizelor necesare.
Cu privire la zonele din municipiu în care se execută lucrări de tăiere a arborilor, Citadin intervine, în urma derulării procedurii şi obţinerii avizelor în acest sens, în zonele în care efectuează lucrări şi în zonele în care sunt solicitări (dacă solicitările sunt întemeiate şi arborii pun în pericol siguranţa cetăţenilor)".

Citiţi şi:

Monument istoric ameninţat cu declasarea. Senator USR: „Liber la buldozere, cum s-ar zice“

Drama unui monument istoric doborât de vijelie şi uitat de autorităţi. „Nu mai am argumente, nu mai e nicio scuză“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite