Dezastru la casa memorială Iuliu Maniu: un perete exterior s-a prăbuşit sub greutatea timpului şi a nepăsării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa în care în perioada interbelică elita politică a vremii avea întâlniri de taină şi locul pe care Iuliu Maniu îl numea ”acasă” a fost, în urmă cu câteva zile, la un pas de prăbuşire. Un argument în plus ca tot mai mulţi români să se implice urgent în campania publică de salvare a imobilului din Bădăcin, judeţul Sălaj.

Casa de pe Dealul Ţarinii din Bădăcin a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic. Iuliu Maniu a lăsat-o prin Testamentul din 1941 de la Braşov, la fel ca şi întreaga sa avere, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Întreaga proprietate a fost, însă, naţionalizată, în perioada comunismului, după arestarea lui Iuliu Maniu, în 1947, ea fiind transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever.

Din cauza unor chichiţe legislative, casa nu a ajuns nici acum la proprietarul de drept, iar stăpânii vremelnici care s-au perindat pe acolo nu numai că nu au ajutat imobilul să supravieţuiscă timpului, ci chiar au bătut cuie în sicriul său. Aşa se face că, în urmă cu câteva zile, un perete exterior al casei s-a prăbuşit, pur şi simplu, sub greutatea timpului şi a nepăsării, nemaiavând răbdare să aştepte ajutorul dat de sutele de români inimoşi care de un an donează bani - fiecare după puteri - pentru campania publică de salvare a casei. ”Odată cu peretele, a venit jos şi un geam şi o uşă. Dacă acoperişul nu era susţinut cu piloni în interior, cădea şi el peste casă”, ne explică preotul Cristian Borz, cel care se ocupă de administrarea casei, după ce Consiliul Judeţean Sălaj a concesionat pe 50 de ani clădirea Parohiei Greco-Catolice Bădăcin.

badacin


Campania românilor cu suflet mare continuă


Campania publică ”Salvaţi casa lui Iuliu Maniu, salvaţi o pagină din istoria naţională” a fost lansată anul trecut, în contextul în care imobilul, aflat într-un lung litigiu între Consiliul Judeţean şi Biserica Catolică, nu a putut beneficia, legal, de fonduri din partea instituţiilor care îl revendică şi nu a putut atrage, din pricina regimului juridic incert, nici finanţări europene. Cum nici alte instituţii abilitate nu s-au înghesuit să vină cu soluţii pentru salvarea casei declarată monument istoric, sute de români au răspuns apelului coordonat de părintele Borz şi au donat - mulţi dintre ei din depărtările străinătăţii - diverse sume pentru demararea unor lucrări de reabilitare. S-a început, în cursul anului trecut, cu fundaţia, care a fost refăcută integral, iar de la începutul lunii februarie 2016 se lucrează la consilidarea şi refacerea pereţilor.

”Se toarnă grinzi de beton în exterior şi interior, se refac porţiunile mai degradate din pereţi şi se zidesc şi pereţi noi, acolo unde cei ce s-au perindat pe aici au modificat compartimentarea originală a casei. Norocul nostru este că avem o schiţă făcută de unul dintre nepoţii lui Iuliu Maniu, Ionel Pop, ce reprezintă planul iniţial al casei”, explică părintele Borz.

Planul este să se continue cu consolidarea pereţilor şi, pe termen mai lung, cu refacerea acoperişului, dar asta în măsura în care vor exista fonduri disponibile. ”Deja se cam lucrează pe datorie”, spune preotul.

Cei care vor să ajute ca acest act de reparaţie morală faţă de Iuliu Maniu să fie dus la capăt pot face donaţii în următoarele conturi:


Lei:    RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Dezvăluirile făcute de Iuliu Maniu în faţa morţii. Cu ce regrete a trecut în veşnicie fostul prim-ministru al României

Trecerea prin Dacia a tiranului Caracalla, unul dintre cei mai cruzi împăraţi romani, pregătită identic cu vizitele de lucru ale lui Ceauşescu

Misterul a fost descifrat. Ce conţine documentul din sticla găsită sub fundaţia casei unui fost premier al României


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite