De ce nu disting daltoniştii culorile. Problema descoperită abia la examenul medical pentru obţinerea permisului de conducere
0
Opt din 100 de bărbaţi suferă de daltonism, o tulburare de vedere ce presupune imposibilitatea de a deosebi unele culori de alte. În rândul femeilor, incidenţa este ceva mai mică (o femeie din 200).
Deşi pare o afecţiune ”exotică”, daltonismul este o tulburare de vedere frecventă, în special în rândul bărbaţilor. Opt din 100 de bărbaţi suferă de daltonism, în timp ce doar o femeie dintr-o sută este afectată de această tulburare. Specialiştii spun că diferenţa de incidenţă dintre bărbaţi şi femei are legătură cu faptul că daltonismul se transmite genetic de la mamă, aşa că gena responsabilă este localizată în cromozomul X. Cum bărbatul are doar un cromozom X (pe lângă cel Y), şansele ca el să dezvolte afecţiunea sunt mari dacă mama sa este purtătoarea bolii. Femeile au doi cromozomi X şi ajung să aibă daltonism doar dacă au moştenit gena şi de la mamă şi de la tată.
Ce se întâmplă în creierele daltoniştilor
Potrivit medicului oftalmolog Viorica Ţurcaş, problemele daltoniştilor pleacă de la retină. Mai exact, din retina lor lipsesc anumite tipuri de celule cu con. Din cele trei tipuri de celule cu con care sunt într-o retină normală (numite conuri roşii, verzi şi albastre sau conuri de lungimi de undă lungi, medii şi scurte), daltoniştii au numai două (frecvent) sau chiar numai una (mai rar). Cel mai adesea, ei ajung să confunde, din această cauză, roşul cu verdele (pentru că receptorul pentru culoarea verde sau cel pentru culoarea roşie nu funcţionează deloc, persoanele percepând-le ca şi gri sau negru). Daltoniştii pot să confunde şi alte culori, cum ar fi albastrul cu gri.
”Problema e la celulele din retină, care nu au potenţialul de a diferenţia culorile, iar astfel creierul nu primeşte semnalul corect, pentru a le putea distinge”, explică oftalmologul. Ea spune că persoana care suferă de daltonism nu îşi dă seama că are o problemă cu vederea, întrucât acuitatea vizuală nu este afectată.
”Toţi daltoniştii sunt depistaţi abia atunci când vin la examenul oftalmologic pentru obţinerea permisului de conducere. Atunci se aplică un test, pe care nu îl aplicăm în rest, ce presupune distingerea unor cifre formate din buline colorate (de regulă, cifrele sunt formate din buline verzi, pe un fond asigurat de buline roşii - n.a.). Cei care au această problemă nu reuşesc să distingă cifrele respective”, explică medicul.
Viorica Ţurcaş spune că, potrivit legislaţiei româneşti în vigoare, persoanele diagnosticate cu daltonism sunt respinse automat la examenul pentru obţinerea permisului de conducere ca şi şoferi profesionişti. ”Ca şi amatori, se acceptă şi daltoniştii, dar să fie, totuşi, vorba despre un daltonism parţial, adică să diferenţieze culorile măcar atunci când ele nu sunt amestecate, ci separate. În Uniunea Europeană legile sunt mai puţin restrictive în acest sens”, precizează ea.
Potrivit oftalmologului, din cauza faptului că este vorba despre o afecţiune genetică, daltonismul nu poate fi tratat. În cel mai bun caz, el poate fi ameliorat prin lentile speciale, dar asta numai în cazul formei parţiale.
Vă mai recomandăm:
Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa