Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea de cap apare doar la accidentele vasculare hemoragice
Durerea de cap apare doar la accidentele vasculare hemoragice

În accidentele vasculare cerebrale, timpul în care pacientul ajunge la spital este esenţial. De aceea, recunoaşterea semnelor care indică debutul unei astfel de probleme este vitală.

Potrivit neurologului Nicolae Bogdan, din Sălaj, accidentul vascular apare fie atunci când un vas de sânge se rupe şi apare hemoragia, având de-a face cu un accident vascular hemoragic, fie când un vas de sânge de la nivelul creierului se înfundă, producându-se infarctul cerebral sau accidentul vascular ischemic. Medicul spune că aceste evenimente produse la nivelul creierului sunt traduse de organism prin mai multe simptome, care trebuie să-l trimită la cel mai apropiat spital pe cel ce le manifestă.

Semnele care îţi spun că faci accident vascular cerebral:

1. Pacientul observă că îi slăbeşte forţa în unul dintre membre

2. Poate avea furnicături sau amorţeli în membrul în care forţa i s-a diminuat

3. Pacientul poate prezenta tulburări de vorbire, concretizate în special prin dificultăţi în articularea cuvintelor

4.Se poate observa, în principiu de către cei din jur, o asimetrie facială. Dr. Bogdan spune că este vorba despre o asimetrie evidentă, instalată brusc, care nu poate fi confundată cu asimetria uşoară pe care o avem cu toţii la nivel feţei. Această asimetrie specifică accidentelor vasculare cerebrale afectează mai mult partea inferioară a feţei, cel mai frecvent semn fiind căderea colţului gurii.

5. Cefalee (durere de cap), ce apare doar în accidentul vascular hemoragic, cel ischemic fiind fără durere. Potrivit neurologului, durerea are intensităţi variabile, de la durere de intensitate variabilă până la durere atroce.

La oricare dintre aceste simptome, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor. "Timpul este esenţial. Din momentul în care a început atacul, în maximum două - trei ore pacientul trebuie să fie văzut de un neurolog. Este bine ca, în cazul în care prezintă astfel de msiptome, să nu mai piardă timpul mergând pe la medicul de familie, ci să se ducă direct la Urgenţe. Să meargă chiar dacă nu sunt siguri de simptomele lor. În cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decât lipsa unui astfel de diagnostic", spune Nicolae Bogdan.

Neurologul spune că, de intervalul de tim scurs de la debutul accidentului până la începerea tratamentului depind nu numai şansele de supravieţuire, dar şi gradul de recuperare ulterioară. "În momentul în care un vas de sânge se înfundă, o parte din neuroni sunt complet lipsiţi de sânge şi mor. Cei din jurul lor sunt doar inhibaţi funcţional. Dacă bolnavul întârzie foarte mult, tot mai mulţi dintre neuronii inhibaţi intră în categoria neuronilor morţi", explică el.

Citeşte şi Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite