Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăjelile, dulciurile şi grăsimile, printre cele mai periculoase alimente FOTO caplimpede.ro
Prăjelile, dulciurile şi grăsimile, printre cele mai periculoase alimente FOTO caplimpede.ro

Deşi nu există studii care să demonstreze, dincolo de orice îndoială, legătura directă dintre anumite alimente şi apariţia cancerului, incidenţa crescută a afecţiunilor maligne în cazul anumitor tipuri de obiceiuri alimentare nu poate fi trecută cu vederea nici de cei mai conservatori medici.

”Nu există alimente care să fie cunoscute ca generând cancer, pentru că, dacă ar exista, ele ar fi eliminate din hrana umană fie prin autoselecţie, fie prin legislaţie. La fel, nu există nici alimente care să prevină sau să combată cancerul, pentru că, dacă ar exista, ele ar fi impuse, în mod cert, în alimentaţia generală, prin lege”, sintetizează situaţia medicul nutriţionist Marius Călinici. Specialistul spune că există, însă, susceptibilităţi şi obiceiuri alimentare care, pe termen lung, favorizează apariţia cancerului.

Alimente care te pot îmbolnăvi de cancer:


1. Prăjelile: uleiul încins conţine acroleină (cunoscută ca aldehidă acrilică şi propenal), o substanţă cu potenţial cancerigen. Nutriţionistul atrage atenţia că dacă dieta cu un aport abundent de vegetale este, în condiţiile preparării corecte a legumelor, protectivă pentru anumite tipuri de cancer, cum este cel de col uterin, aceleaşi alimente, gătite prin prăjire, generează cancer.

2.Alimentele cu aport caloric mare, în special dulciurile rafinate. ”O dietă bogată în calorii este neprietenoasă pentru organism, pentru că se ştie că o greutate mare favorizează apariţia cancerului, fie că vorbim despre cel de uter sau sân, fie că este vorba despre cancerele digestive”, explică medicul.


3.Grăsimile din carne. Acestea pot determina apariţia cancerului fie crescând statusul ponderal (la fel ca şi dulciurile), fie prin modul greşit de preparare şi conservare. ”Prietenos este modul de preparare prin fierbere sau înnăbuşire. Neprietenos este prăjirea în ulei sau expunerea la flacără deschisă. Ca şi conservare, prietenoasă este congelarea, pe când afumarea este periculoasă”, precizează el.

4. Produsele afumate, fie că este vorba despre carne sau brânză. Potrivit nutriţionistului, periculul vine aici din gudronul conţinut de fum, iar expunerea excesivă la gudroane poate genera cancere digestive. De altfel, cancerul de colon este, nu întâmplător, cel mai răspândit în Ardeal, unde afumăturile fac parte în mod constant din meniul celor ce trăiesc în regiune.


5.Conservanţii şi aditivii alimentari. Consumaţi în exces - prin intermediul alimentelor procesate cumpărate din comerţ, aceste substanţe chimice sunt periculoare şi pot reprezenta un factor de risc în apariţia cancerului.

6.Băuturile alcoolice. Marius Călinici susţine că, dacă sunt consumate în exces, aceste băuturi cauzează risc de cancer de tub digestiv, cancer hepatic şi ciroză. ”Nu se consideră a fi excesiv consumul de alcool dacă nu se depăşeşte, la femei, o porţie pe zi, iar la bărbaţi două porţii. O porţie înseamnă 40 de mililitri de tărie/150 de mililitri de vin/320 de mililitri de bere, iar la bărbaţi - dublu”, explică el.


7.Alimentele vechi, contaminate cu ciuperci. Nutriţionistul spune că periculoase sunt şi alimentele depozitate prelungit la temperatura mediului ambiant, inclusiv pâinea (!), care, prin contaminare cu ciuperci, pot duce la intoxicarea organismului, iar de aici se poate ajunge la diferite forme de cancer.

8.Suplimentele alimentare. Medicul spune că utilizarea în exces a suplimentelor alimentare, unele dintre ele recomandate de ”specialişti” tocmai în prevenirea cancerului, poate avea efect invers, adică să ducă la cancer.

În concluzie, bunul simţ alimentar, exprimat printr-o dietă echilibrată ca şi structură şi ca şi cantitate, cu alimente de bună calitate, pe cât posibil neprocesate industrial sau cât mai puţin procesate, reduce sau chiar elimină riscul de cancer de cauză alimentară.

Citeşte şi

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite